MåBra testar: Gå-maskin på jobbet!
Kan man verkligen promenera och arbeta samtidigt? MåBra:s Jennie Sandberg har testat!
Bedriften att skaffa tre rara ungar inom loppet av fyra år sätter sina spår. Inte bara kring höfter och midja, min agenda ser också ordentligt annorlunda ut jämfört med tidigare.
Spinningpass och gymbesök har numera ersatts av förskolelogistik och storhandlande. Och ett roligt, men krävande, jobb som webbredaktör på MåBra fyller i resten av almanackans luckor.
Tidsbristen är ständigt närvarande, och lätt att skylla på de gånger mitt dåliga flås kommer på tal.
Men om jag kunde jobba och smygträna samtidigt?
I USA växer en så kallad office walker-trend med rekordfart. Flera företag har nappat på konceptet där man placerar ett gåband vid de anställdas arbetsplats som de promenerar på medan de arbetar. Bland de rapporterade fördelarna finns bättre fysisk hälsa, minskade stressnivåer och bättre prestationsförmåga.
Promenadbandet är anpassat för att användas under ett höj- och sänkbart skrivbord. Bandet är tystare, längre och har en starkare motor än traditionella löpband, allt för att klara av låg fart under lång användningstid i kontorsmiljö.
Peppad av de senaste hälsolarmen, som hävdar att stillasittande arbeten utgör en lika stor hälsorisk som rökning, rullar jag in kontorsstolen i förrådet. Där ska den få stå för sig själv – i en hel vecka!
Mitt skrivbord gnisslar misstänksamt när jag höjer det för promenadanpassning. Normalt är det inställt på sittläge, eftersom min simultankapacitet inte tolererar att jag står och arbetar samtidigt.
Hur ska det då fungera om jag går?
Jag bestämmer mig för att två kilometer per timme är lagom takt för att hålla koll på både fötter, ringande telefoner och tangentbordets alla bokstäver. Hastigheten reglerar jag enkelt via den tillhörande operatörspanelen, som också redovisar antalet avverkade meter, kalorier och minuter.
Till en början blir varken arbetet eller gången som jag vill. Jag får ont i ena foten och upplever att det tar betydligt längre tid än normalt att utföra mina arbetsuppgifter. Men jag sporras av displayen, som hela tiden påminner mig om framstegen, och av stegräknaren kring halsen – som äntligen får göra skäl för sitt namn.
Innan det är dags för lunch har jag trampat fyra kilometer – och bränt en hel kexchoklad!
Efter att ha försäkrat mig om att inga kolleger störs av mitt travande fortsätter jag att promenera till arbetsdagens slut.
Väl hemma vid middagsbestyren visar min stegräknare fantastiska 13 000 steg – det är mer än dubbelt så mycket som jag snittade på innan. Och trots den lugna hastigheten känner jag en vag träningsvärk i benen när jag kliver ur sängen påföljande morgon.
Under veckan fortsätter jag mina promenader i maklig takt och noterar att både hjärnan och kroppen vänjer sig vid gången. Arbetet flyter på och jag märker till slut knappt av mitt monotona trampande. Vid veckans slut kan jag både skriva, svara i telefon och sippa på latten samtidigt som jag går.
Stegräknarens sifferharang blir ett kvitto på framgångarna, som också syns på vågen.
Jag gick, bokstavligt talat, ner 1,5 kilo.
Hur aktiv är du?
Om du går så här många steg per dag…
mindre än 5 000
…räknas du som: stillasittande
5 000–7 499
…räknas du som: lågaktiv
7 500–9 999
…räknas du som: måttligt aktiv
10 000–12 500
…räknas du som: aktiv
mer än 12 500
…räknas du som: mycket aktiv
(Källa: Vårdguiden)
Information:
Gå-maskinen Office Walker kostar 7 990 kronor. Du, eller din arbetsgivare, kan också hyra den för 495 kronor i månaden.
Läs mer på www.walkplace.se
För- och nackdelar med jobbgång
Plus
Två flugor i en smäll
Du har dagens stegkrav avklarade redan till eftermiddagsfikat.
Rörelse ger energi
En promenad frigör idéer och kreativitet, att gå inomhus ger samma kick!
Minus
Risk för minskad produktivitet
Att hålla koll på både fötter och arbetsprestation kan vara krävande. Särskilt om du är stressad.
Kolleger kan störas
Bandet låter inte mycket, men arbetar du i ett öppet kontorslandskap kan medarbetare störas av ljudet.
AV: JENNIE SANDBERG
FOTO: LENNART DANNSTEDT