Så håller du motivationen på topp – hela tiden!
Om du är som folk är mest så vill du bli starkare, piggare och kanske lite lättare. Men ibland lyckas du inte motivera dig själv.
Allt går att sammanfatta i två ord: mot-ivation och hot-ivation.
– Vi människor vill undvika obehag och uppleva behag. En del gör saker mer för att undvika obehag. De tänker på det värsta som kan hända. Andra gör saker mer för att uppleva behag. De pratar om vad de kan vinna, skapa eller nå, säger Kjell Enhager, expert på motivation och aktuell med boken Skillnaden som gör skillnaden är du (Lava förlag).
Alla människor har naturligtvis bägge sidorna men vi har oftast tränat oss mer på den ena av drivkrafterna, menar Kjell Enhager.
Både motivation och hotivation styrs av bilder i hjärnan, bilder som skapar känslor, känslor som leder till handling.
Om du är en person som inte kommer igång med träningen så ska du öka din hotivation och se bilder av vad som händer om du inte tränar, menar Kjell Enhager.
Du kan till exempel fantisera ihop en bild av hur tung och orörlig du kommer att vara fyra år om du fortsätter ligga kvar på sofflocket.
Om du är en jojotränare, som ständigt börjar och slutar motionera, är du sannolikt grym på att hotivera dig, men behöver sätta ett långsiktigt mål med din träning, ett TILL. Du vill att träningen ska bli en del av din identitet och din vardag.
– Om du sitter bekvämt i soffan och tänker att du borde springa men inte ens vet var du har skorna så ska du fantisera ihop en bild av hur vältränad du ser ut i duschen efter träningen. Vad säger du till dig själv? Hur ser du ut när du har lyckats?
Hur ofta ska jag titta på de här bilderna?
– Ju oftare du ser dessa bilder av hot och mot, desto mer skapar de ju ett minnesspår i hjärnan och blir en del av dig. Börja med när du borstar tänderna på morgonen och kvällen. Och öka sedan när du behöver. En ryttare i världsklass som jag jobbar med nu ser sitt dressyrprogram 400 gånger före varje tävling i världscupen eller OS.
Ska jag föra samman bilderna med ett mål?
– Det kan man absolut göra. Men det är viktigt vilken ordning de kommer i. En del behöver först lite hotivation. Typ, i steg 1: ”Jag tror inte att du klarar av att börja träna…” Det brukar sätta igång adrenalinet, beslutsvätskan. Steg 2: ”Men om du klarar av det, vad är det första du behöver göra för att komma igång?”
Här var alltså ordningen: 1. Hotivation. 2. Motivation. Men alla är olika, och en del behöver inte alls hotivation. Så var nyfiken på hur just du gör.
Vilket är det vanligaste misstaget människor gör?
– De har för mesiga bilder. Kräma på i stället. Gör de inre bilderna större, skarpare, i mera färg, att det är kul – för hjärnan går igång på bilder. Vi fattar fortfarande beslut utifrån kamp och flykt, behag och obehag. Om bilderna inte är läskiga eller attraktiva nog kommer du inte att göra någonting.
6 enkla sätt att motivera dig
1. Ställ fram två glasburkar och för varje kilo du går ner för du över en kula från ena burken till den andra.
2. Lista alla anledningar till att du vill gå ner i vikt och sätt listan synligt.
3. Skapa en ”drömtavla” med inspirerande och peppande bilder och citat.
4. Lyssna på en motivations- eller hypnos-cd regelbundet.
5. Belöna dig själv varje gång du når ett delmål.
6. Lägg träningskläderna och löparskorna intill sängen så att de är de första plagg du tar på dig på morgonen.
AV: Erik Olkiewicz
BILD: Thinkstock
LÄS MER:
Så hittar du motivationen till att tränare oftare
Svårt med motivationen – eller är det tiden som tryter? En ny undersökning visar vad som skulle få oss att träna mer.
Läs mer: Så hittar du motivationen till att träna oftare
Kom igång med löpningen – här är ditt startprogram!
Alla kan börja springa! Vår löpningsbloggare Kristina Rosenberg ger dig all inspiration du behöver för att sätta igång.
Läs mer: Kom igång med löpningen – här är ditt startprogram!
Nya, snabba träningstrenden gör dig fit på nolltid!
Vill du komma i form och röra på dig mer, men hittar inte tiden att träna? Då är den nya motionstrenden något för dig!
Läs mer: Snabbträningen som gör dig fit på nolltid!
Öka konditionen eller gå ner i vikt? Hitta träningsformen som passar dig bäst!
Vill du gå ner i vikt? Bli starkare? Smidigare? Få bättre flås? Vår personliga tränare Katarina Woxnerud hjälper dig hitta bästa träning för dina behov!
Läs mer: Hitta träningsformen som passar dig bäst!
Bli kvitt ryggsmärtan med 4 enkla övningar
Dålig hållning vid skrivbordet och repetitiva rörelser gör att många får ont i ryggen efter höstens jobbstart. MåBra:s PT Leila Söderholm visar de 4 enkla övningarna som motverkar problemet.