BMI Gå upp i vikt Gå ner i vikt LCHF Periodisk fasta Fettförbränning

4 vanliga myter om övervikt – har du gått på dem?

08 maj, 2018
Kurvig kvinna i gul klänning.
Det finns många tvärsäkra uppfattningar om överviktiga och deras hälsa. Men vad är egentligen sant och vad är falskt? Vi har pratat med fetmaforskaren Erik Hemmingsson.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

”Borde du verkligen äta det där? Tänk på hälsan!” Det är inte ovanligt att överviktiga personer utsätts för andra personers oro för sin vikt och hälsa. För alla vet ju att övervikt är livsfarligt och förkortar livet. Och att det bara är att skippa skräpmaten för att tappa kilona. Lätt som en plätt! Eller?

Erik Hemmingsson är beteendevetare och forskare på Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm. Han anser att det som överviktiga och feta får höra från ”välmenande” människor är rena mobbningen.

Erik Hemmingsson, beteendevetare.

– Vad vi väger och äter angår absolut ingen annan. Alla ser vi olika ut, vi är olika långa, har olika hudfärg och vi väger olika mycket. Det finns feta som är fullt friska, likaväl som det finns smala som har dålig hälsa. Det finns otroligt många faktorer som påverkar hälsan och vikten är bara en av dem, säger han.

Annons

Ändå tar sig många friheten att tala om för överviktiga vad de borde, och inte borde, göra för att gå ner i vikt. Erik Hemmingsson tycker att överviktiga skuld- och skambeläggs – av ren okunskap.

Fel uppfattning om överviktiga

– Det finns en uppfattning om att överviktiga inte har någon karaktär, att de bara ska äta mindre och springa mer så går de ner i vikt. Så enkelt är det inte, säger han.

Orsakerna till övervikt och fetma, är många och komplexa. Och de är inte alltid de man tror. Att bo i ett utsatt område och ha föräldrar som väger för mycket är två riskfaktorer man inte kan påverka själv.

– Övervikt handlar även till stor del om tankar och känslor, som påverkar vad och varför vi äter. Dessutom ser ämnesomsättningen olika ut hos olika personer. En del av oss har en ämnesomsättning som är bättre på att spara energi, vilket gör det svårare att hålla vikten. Biologin spelar också en roll.

Annons

Stress kan leda till övervikt

All den lättillgängliga snabbmat vi numera omges av är en stor del av problemet. Erik Hemmingsson tycker att vi borde prata mer om stressens påverkan på vikten. För ju fler stressande livsfaktorer vi har, eller har haft, desto mer sårbara tycks vi vara för att dra på oss en övervikt.

– Det finns forskning som visar att överviktiga oftare har upplevt någon form av otrygghet tidigt i livet. Det kan vara bråk i hemmet eller föräldrar som inte är närvarande. Maten blir lätt en snabb självbelöning eller en självmedicinering mot obehagliga känslor och det är viktigt att se den här kopplingen för att förstå varför man äter sånt kroppen inte behöver, säger han.

Många överviktiga har helt enkelt en kropp som är bättre på att lagra energi.

Läs också: Forskaren krossar fem vanliga myter om övervikt

Även vuxna som råkar ut för svåra, stressande upplevelser drabbas lättare av övervikt som sedan kan utvecklas till fetma. Samma gäller barn till mammor som varit stressade under graviditeten:

Annons

– Om mamman upplever stark stress under graviditeten får barnet en högre risk att bli överviktigt, förklarar Erik Hemmingsson.

Han förklarar att anledningen till det här sambandet är att negativ stress försätter kroppen i ett liknande tillstånd som när vi är hotade till livet.

– Den normala reaktionen för kroppen blir att spara så mycket energi som möjligt, så att det kan användas för att överleva hotet. Kroppen drar därför ner på förbränningen.

En del av oss råkar dessutom vara bättre än andra på att skruva ner förbränningen på det här sättet, medan andra kan få ökad aptit också. Om kroppen då tror att den är utsatt för ett konstant hot håller den extra hårt i de kalorier som krävs för att gå ner i vikt, eller för att behålla den.

Det bästa man kan göra för sin hälsa, oavsett vad man väger, är att röra på sig regelbundet.

– Det finns ingen medicin som är i närheten av att ha samma effekt som motion. Lägg också ditt eget pussel för att förstå din historia, din kropp och vilka känslor och i vilka situationer du äter sådant du inte behöver, säger Erik Hemmingsson.

 

 

Läs också: 6 myter om barn och övervikt som alla borde veta

Foto: IBL

Annons