6 bra skäl att sluta äta socker – och 3 sätt att lyckas!
Tillsatt socker finns i dag i majoriteten av alla halvfabrikat och färdigrätter, i såväl frukostmatvaror som middagsrätter och i allt från salta snacks till söta desserter. Vi svenskar ligger i topp när det gäller godiskonsumtion i världen – men det är alltså inte bara vårt fredagsmys och lördagsgodis som gör att vi får i oss alldeles för mycket socker.
Misstänker du att du har blivit sockerberoende? Testa dig själv och se om du ligger i riskzonen!
Här ger vi dig 6 goda skäl till att dra ner på sockret!
1. Du sänker risken att få hjärtsjukdomar
Personer som dricker en burk läsk om dagen ökar sin risk att dö av hjärtsjukdomar med nästan en tredjedel, enligt en studie i JAMA International Medicine. Skippa läsken och förbättra din hjärthälsa!
Läs mer: 8 anledningar att sluta dricka läsk
2. Du får ett smalare midjemått
De flesta vet att fettet runt magen är farligare för hälsan än fettet som sätter sig kring rumpa, lår och höfter. Men visste du att socker ökar risken att du lägger på dig runt midjan? Dra ner på det söta och få en plattare mage på kuppen!
Läs mer: Minska midjemåttet utan att äta mindre!
3. Du håller aptiten i schack
Socker har förmågan att trigga igång aptiten ytterligare och de snabba kolhydraterna gör att du snabbt blir hungrig igen. Värst är det att dricka sockret i form av till exempel energidrycker, saft eller cola. Du känner dig nämligen inte lika mätt på det du dricker som det du äter, även om antalet kalorier är detsamma, enligt en studie som publicerades i Journal of Human Nutrition and Dietetics. Satsa istället på magert protein, fiberrika grönsaker och långsamma kolhydrater och du känner dig belåten längre!
Läs mer: Smalmaten som håller dig mätt
4. Du slipper bli sockerberoende
Personer som äter socker ofta löper risk att bli beroende. Socker kan nämligen påverka hjärnan på ungefär samma sätt som kokain och alkohol, enligt en studie från U.S. National Institute on Drug Abuse. Ju mer sällan du äter socker, desto bättre!
Läs mer: Sockerberoende? Så övervinner du sötsuget!
5. Du minskar risken att få cancer
De som äter mycket socker höjer sin risk att drabbas av cancer med ökad risk för för återfall och minskad chans att överleva, enligt forskning i New England Journal of Medicine, Clinical Advances in Hematology & Oncology och The Journal of Physiology. Det är även möjligt att ett högt sockerintag ökar risken för Alzheimers, enligt en studie i The American Journal of Clinical Nutrition.
Läs mer: 6 faktorer som påverkar din bröstcancerrisk
6. Du får yngre och fräschare hy
Vill du slippa åldras i förtid? Gör huden en tjänst och välj sockerfritt! Hyn har i en rad olika studier visat sig åldras snabbare av om du äter mycket socker. Att byta ut godispåsen mot lite nötter kan alltså vara en bättre antiage-metod än att lägga ut stora summor på rynkkrämer.
Läs mer: Så snabbt åldras kroppen av läsk
Har du bestämt dig för att skippa sockret? Här är 3 tips!
1. Läs innehållsförteckningarna noga
Om du vill undvika socker så räcker det inte med att skippa glass och kakor. Tillsatt socker finns nämligen i 74 procent av matvarorna i de amerikanska livsmedelsbutikerna, enligt en studie från Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Det är inte säkert att siffran är exakt densamma på de svenska hyllorna, men även våra livsmedel innehåller väldigt ofta socker. Även i varor som inte smakar sött som till exempel pastasås och bröd döljer sig ofta tillsatt socker. Så var noga med att läsa på förpackningarna vad maten verkligen innehåller.
2. Se upp för socker som heter något annat
Det är inte alltid socker heter just socker i innehållsförteckningen. Fruktos är till exempel en form av socker och en vanlig tillsats i det vi äter, men det kan skada levern på ungefär samma sätt som alkohol. Den söta smaken i frukt kommer från fruktos, men där förekommer fruktsockret naturligt och orsakar därför ingen skada på våra kroppar. När fruktos istället används som sötningsmedel i maten vi äter är det däremot skadligt, eftersom det då är processat och förändrat. De naturligt förekommande fibrerna och näringsämnena som hjälper kroppen att hantera fruktsockret finns då inte längre kvar. Det gör att reningsorganet belastas och risken för olika leversjukdomar ökar. Sackaros, glukos, sirap och maltos är andra vanliga sockerformer.
3. Förbered dig på sötsuget
Du har bestämt dig för att stå emot sötsaker, men så blir du bjuden på kakor till kaffet och suget blir för stort. Känner du igen dig? Det bästa sättet är att planera för blodsockerdipparna. Ha nyttiga, sockerfria mellanmål till hans att ta till när suget sätter in. Här hittar du 10 smala mellanmål som är lätta att ta med!
AV: Elin Lenander & Malin Karlberg
LÄS MER:
Därför går du inte ner i vikt – trots att du äter nyttigt
Nya hälsotrender skapar nya möjligheter – men även nya fällor. För även om halvfasta, nyttiga frön och strikta träningsdiscipliner kan vara bra så kan de ge bakslag på vågen. Här är några vanliga fel vi gör.
Läs mer: Därför går du inte ner i vikt – trots att du äter nyttigt
Så mycket åldras kroppen när du dricker läsk
Att dricka läsk är lika farligt som att röka – i alla fall om man tittar på cellernas åldrande. Nya forskningsrön visar hur många år äldre din kropp blir av en burk läsk om dagen.
Läs mer: Så mycket åldras kroppen när du dricker läsk
Läsarfråga: ”Kan jag belöna mig med godis efter varje gympass?”
MåBra-läsaren Isabella brukar mumsa i sig en 100-grams chokladkaka efter styrketräningspasset och resonerar att hon redan bränt bort kalorierna. Läs viktcoachens svar!
Läs mer: ”Kan jag belöna mig med godis efter varje gympass?”