10 saker fetmaexperterna önskar att du visste om viktnedgång
När det pratas om viktnedgång hamnar fokuset ofta på vilken och hur mycket mat man ska äta, och hur hårt och ofta man ska träna. Både mat och träning är viktiga faktorer för den som vill gå ner i vikt, absolut, men också för den som vill må bra överlag i livet.
Och visst är det så att vem som helst kan gå ner i vikt om de äter mindre och rör sig mer, kalorier ut och in som man säger – men att lyckas hålla vikten resten av livet och bygga en hållbar livsstil, det kräver mer än så.
Vanligt att lägga på sig vikten igen
En stor amerikansk studie visar att varannan amerikan försökte gå ner i vikt förra året, och lyckades. Men en stor metaanalys av 29 långtidsstudier visar att det är desto svårare hålla kilona från att komma tillbaka. Redan efter två år hade hälften av vikten kommit tillbaka hos deltagarna i analysen, och efter fem år hade 80 procent av vikten man först gått ner lagts på igen.
Här är tio saker som läkare och forskare som jobbar med övervikt och fetma vill att du ska veta om viktnedgång – innan du bestämmer dig för att hoppa på senaste dieten.
1. Ha koll på ditt "varför"
Om du till exempel bestämmer dig för att gå ner i vikt till ditt bröllop i sommar så kommer du säkerligen att lyckas, men risken är stor att du lägger på dig igen efter bröllopet, eftersom motivationen försvunnit. Om du däremot vill gå ner några kilon för att minska din knäsmärta, förbättra din diabetes eller dina blodvärden är chansen desto större att du lyckas göra en förändring för livet.
2. Du är mer än en siffra
Många frågar sina läkare vad de borde väga, men det går inte att säga en siffra – spannet för vad som är hälsosamt är större än man kanske kan tro. Samtidigt beror svaret helt på vad du vill ha ut av din viktnedgång. Om du är ute efter minskad smärta, förbättrad hälsa och minskad diabetesrisk räcker det ofta med en nedgång på 5-10 procent av din vikt, vilket är mindre än de flesta tror att de behöver gå ner.
3. Välj en rutin du kan hålla dig till
Att följa en diet passar inte alla, men genom att i förväg bestämma vad du ska äta och hur mycket, samt se till att det inte går för lång tid mellan målen så att du blir för hungrig, kan du komma långt. Lägg fokuset på grönsaker och protein. Försök hitta en kostrutin du kan hålla dig till, åtminstone till 80 procent.
4. Alla har olika problemområden
Det spelar ingen roll hur trendigt det är med keto eller 5:2 – det passar inte alla. Bara för att en diet eller träningsplan funkar betyder inte att den kommer funka för just dig. Det gäller att identifiera vilka faktorer i livet det är som ställer till det för din viktnedgång. Det kan handla om hur du äter, hur mycket tid du har för träning eller vilken roll maten har i ditt liv. Om du hittar och tar itu med just ditt problem kanske det visar sig att resten inte är så svårt!
5. Motionen är viktig
Man brukar säga att kosten står för 80 procent av viktnedgången, och träningen bara för 20. Och det stämmer att det är MYCKET lättare att äta 500 kalorier än det är att förbränna dem genom träning. Men samtidigt har man i studier sett att de som lyckas hålla den nya vikten efter sin viktnedgång rör sig en hel del – minst en timmes måttlig motion sex dagar i veckan.
6. Ta tag i övervikten innan den blir för stor
Om du märker att du börjat gå upp i vikt, ta tag i det direkt istället för att vänta. Bygg muskler med styrketräning, jobba på konditionen och dra ner på processad mat, som tros orsaka inflammationer i kroppen som på sikt kan leda till fetmarelaterade sjukdomar. När du väl fått sjukdomar som diabetes eller högt blodtryck är de betydligt svårare att bli av med.
7. Fetma är komplicerat
Läkare får ofta höra "Men jag äter ju inte så mycket, varför går jag inte ner i vikt?" – och det finns inget enkelt svar på det, för fetma är inte enkelt. Det kanske inte handlar om hur mycket du äter utan kvaliteten på maten? Eller så spelar andra faktorer in, som sömnkvalitet och stressnivåer, som påverkar hormonerna i kroppen som styr metabolismen. Det finns även vissa läkemedel som kan göra det svårt att gå ner i vikt, eller att man lättare lägger på sig. Det är därför viktigt att vården är medveten om komplexiteten när de behandlar personer med fetma.
8. Det är normalt att hamna på en platå
I början av en viktnedgång kommer resultaten ofta snabbt och man blir motiverad av förändringen på vågen. Men nästan alla kommer så småningom att landa på en platå. Det är helt normalt och är din kropps sätt att visa att den anpassar sig till din nya livsstil. Härifrån kan du antingen välja att jobba på att bibehålla vikten, eller lägga om din plan för att gå ner ytterligare.
9. Håll dig till planen
Många vill veta hur mycket de ska gå ner i veckan, i månaden, på ett år. Men det finns inget rätt svar, utan resultatet beror på många olika faktorer. Det viktigaste, menar läkare, är att du fortsätter att hålla dig till din plan och inte fokuserar på hur snabbt du går ner i vikt. Och jämför dig inte med andra, det viktiga är din resa och dina resultat. Att du har gjort ditt bästa räcker!
10. Ha en plan B
Kroppen är inställd på att jobba emot viktnedgång, som en överlevnadsmekanism från förr när det var ont om mat. Tyvärr lever de mekanismerna kvar. Om din plan för att gå ner i vikt inte fungerar, var inte rädd att söka hjälp. Det finns dietister, tränare och terapeuter som är experter på den här typen av problem, och som kan hjälpa dig med nya verktyg och metoder.
Källa: Prevention Foto: TT