10 fakta om förbränning som du (kanske) inte hade koll på
Förbränning är en hel vetenskap! Inte minst visar den på hur mycket kroppen gör, utan att vi ägnar minsta lilla tanke åt det. Det här upptäcker man, om inte förr, när man läser boken Bränn – Den nya kunskapen om hur vi bränner energi.
Det är Herman Pontzer, professor i evolutionär antropologi och expert på ämnesomsättning, som skrivit boken som reder ut det senaste man egentligen vet om metabolism.
Se även: Därför ska du fortsätta med bra frukostvanor
Fakta om metabolism – visste du det här om förbränning?
Vår ämnesomsättning jobbar oftast i det tysta och vi tänker inte på hur mycket som händer kring vår förbränning. Visste du till exempel att …?
Kroppen har extremt många processer igång
När det gäller vår dagliga energiförbrukning spelar flera saker in och interagerar med varandra. Som aktivitet, immunförsvar, tillväxt, vila ... Kroppen har konstant extremt många processer igång, som alla kräver energi.
Förbränningen kan skilja rejält mellan två personer
Energiförbränningen kan utan vidare skilja 500 kcal per dygn mellan två personer med samma storlek, ålder och livsstil. Vi har olika förutsättningar.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Äter vi för lite så sänks energiförbrukningen
Äter vi inte tillräckligt drar kroppen ner på funktioner, för att sänka energiförbrukningen. Till exempel på ämnesomsättningens fart.
Äter vi för lite ökar hungerhormoner
Äter vi för lite ökar hormoner och hjärnkretsar som styr hungerkänslor och vårt begär efter saker att äta.
Vi förbränner energi även i vila
Vi förbränner energi även om vi inte rör oss. Bland annat går det åt till att hålla igång våra organ. Ju större du är desto större är dina organ och desto mer får de jobba.
Våra olika organ förbränner också energi
Din hud, till exempel, väger cirka fem kilo och bränner ungefär 30 kcal per dygn, njurarna bränner 140 kcal på samma tid. Hjärnan väger ca 1,4 kg och bränner 300 kcal per dygn.
Förbränningen varierar, det finns ingen optimal mät-mall
Att räkna ut sin basala energiförbrukning, sin förbränning i total vila, kan vara betydligt svårare än att utgå från de mallar som finns för det idag. En del har snabbare ämnesomsättning, andra långsammare. Det kan också växla beroende på storlek och vad vi förbränner för stunden, som kolhydrater eller fett.
Hypotalamus skickar ut hungerkänslor
Hypotalamus, ett område i mellanhjärnan, är som kontrollrummet för din ämnesomsättning. Där känner kroppen av om vi gör av med mer energi än vi får i oss. Och kan då vrida ner på ämnesomsättningen, samt skicka ut hungerkänslor så vi vill äta mer.
Kroppens organ krymper om vi äter för lite
Äter vi alldeles för lite kommer våra organ i kroppen tillfälligt att krympa.
Äter vi mer kan ämnesomsättningen öka
Äter vi mer energi än vi behöver kommer kroppen att öka farten på ämnes- omsättningen, då kroppen vill ta till vara på en del av överskottet.
Källa: Bränn – Den nya kunskapen om hur vi bränner energi Foto: TT