Forskning: Träning bränner inte så många kalorier som vi tror
Även fast det finns så många andra anledningar att träna – vi blir gladare, starkare, piggare, hjärnan mår bättre … – så finns det ändå en del som fortfarande har sitt fokus på att bränna kalorier.
Och det är inte bara människor som har kalorifokus. Klockor och träningsmaskiner visar ofta hur mycket kalorier vi förbränner under en dag, eller på ett träningspass.
Ny studie: Vi bränner cirka 28 procent mindre än vi trott
Men en ny studie som publicerats i Current Biology visar att det här inte är så enkelt som man tidigare trott. Att det kanske inte alls går att räkna så som man brukar göra för att ha koll på sin totala energiförbrukning.
I studien visar man att ifall man tränar så kan kroppen bränna färre kalorier resten av dagen än förväntat, upp till 28 procent färre.
1754 personer deltog i studien om kaloriförbränning
I studien började man med att räkna ut hur många kalorier var och en av 1 754 personer behövde för att kroppen ska fungera som den ska under en dag, samt hur många kalorier de förbrände totalt under en dag.
När de sedan drog av basbehovet från totalförbränning fick de en siffra på hur många kalorier personerna brände genom träning och rörelse generellt.
De här siffrorna jämfördes sedan med siffror på uträkningar – vad personen i teorin, genom att räkna ut vad man förbränner generellt plus genom olika aktiviteter skulle göra av med i kalorier.
Enligt studien var det i själva verket bara ungefär 72 procent av ”extrakalorierna” som personerna borde förbränna enligt uträkningarna som faktiskt förbrändes.
Kroppen kompenserar – sänker basförbränningen i vila
Man kom fram till att kroppen kompenserar genom att minska basförbränningen efter ett träningspass, alltså tiden då personerna inte var aktiva. De förbrände alltså färre kalorier än vanligt när de var i vila.
Forskarna tror att det beror på att kroppen sedan urminnes tider är inställd på att spara energi till när den verkligen behövs.
Något annat man kom fram till var att personer med högre mängd kroppsfett var mer benägna att spara energi, och alltså bränna färre kalorier, än personer med lägre mängd kroppsfett.
Vi bör träna – gärna med annat fokus än kaloriförbrukning
Vad än den här studien visar så är det förstås så att vi bränner mer kalorier om vi rör oss än om vi inte gör det, och att det är både viktigt och bra för oss att träna.
Däremot visar kanske studien ännu tydligare att det inte är kaloriförbränning som bör vara vårt huvudsakliga mål med träning, utan alla andra hälsofördelar vi får ut av det.
Källa: Current Biology, Shape Foto: TT