BMI Gå upp i vikt Gå ner i vikt LCHF Periodisk fasta Fettförbränning

Varför går jag inte ner i vikt? Det kan bero på din ätpersonlighet!

22 mar, 2017
author Malin Karlberg
Malin Karlberg
Går inte ner i vikt.
Undrar du också varför du inte går ner i vikt – fast du äter nyttigt och tränar hårt? Förklaringen kanske ligger i din ätpersonlighet. Här är lösningarna som passar just dina utmaningar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 bra snacks för viktnedgångBrand logo
5 bra snacks för viktnedgång

Småäter du utan att tänka på det, är du en ständig jojobantare eller har du helt enkelt gett upp om att nå fram till din idealvikt? Identifiera din ätpersonlighet och läs sedan de skräddarsydda råden som hjälper just dig!

Koll på ditt BMI? Räka ut det i vår smarta BMI-kalkulator!

Den omedvetna

Om din ätpersonlighet är ”Den omedvetna” åker maten in i munnen utan att du själv riktigt är med. Kanske äter du middag framför tv:n. Eller så skrollar du igenom ditt Facebookflöde på lunchen. Innan du vet ordet av har du slukat allt på tallriken. Du vet att du måste ändra dina matvanor men vet inte var du ska börja.

Gör så här:

1. Uteslut tillfälligt en viss typ av mat. De flesta personer äter socker, vitt vetemjöl, feta mjölkprodukter, processad mat, sötningsmedel, rött kött och dricker alkohol i övermått. Genom att tillfälligt utesluta dem ur din kost blir du mer medveten om vad du äter så att du bättre förstår hur dessa sju påverkar ditt humör, din energi, sömn, hud och vikt. Du kommer att bli förvånad över hur mycket bättre du mår och hur många kilon du går ner genom att utesluta dessa sju tills du har nått din målvikt.

Annons

2. Ge maten din fulla uppmärksamhet. Undvik distraktioner som att läsa, surfa eller jobba. Ät inte vid skrivbordet. Var du väljer att sitta spelar egentligen ingen roll, så länge du inte sysselsätter dig med annat samtidigt. Koncentrera dig på din mat och på hur den smakar.

3. Öva på att äta mer medvetet och sinnligt. Studier visar att ett mer eftertänksamt förhållningssätt till maten kan hjälpa dig gå ner i vikt och minska ditt BMI. Att äta långsamt är positivt för matsmältningen och mättnadskänslan. Om du äter för snabbt kan kroppens mättnadssignaler uppstå först efter att du har ätit för mycket. Ett enkelt tips är att lägga ner besticken mellan varje tugga. Det leder även till att du äter mindre.

4. För matdagbok. En studie visade att de som förde matdagbok dagligen gick ner dubbelt så mycket som de som inte gjorde det. Ju duktigare deltagarna var på att registrera allt de åt, desto mer gick de ner i vikt.

Annons

5. Träna minst tre till fyra gånger i veckan. Om det var evigheter sedan du motionerade, börja med en promenad på 20 till 30 minuter, utomhus eller på ett löpband, och utöka sedan. Motion är nyckeln är till viktminskning eftersom rörelse bränner kalorier. Muskler bränner också kalorier, även i vila, vilket är en av anledningarna till att styrketräna också!

Läs mer: Testa dig själv: Har du problem med maten?

Den som har slutat hoppas

Om din ätpersonlighet är ”Den som har slutat hoppas” har du troligtvis gett upp slaget om putmagen. Under årens lopp har du lagt dig till med dåliga matvanor, struntat i att träna och gått upp i vikt.

Du tänker kanske: ”Varför ens bry sig? Jag har testat allt och inget fungerar.” Problemet är att de flesta bantningsmetoder bygger på försakelse. Du känner dig duktig de första dagarna, men sedan slår suget och hungern till. Det är då du halkar dit.

Gör så här:

1. Sluta säga dumma saker till dig själv. Lägg märke till alla positiva förändringar som du har gjort och sluta kritisera dig själv för de misstag som du har gjort i det förflutna. Vissa studier visar att personlighetsdrag som optimism och pessimism kan påverka din hälsa och ditt välmående.

Annons

2. Lägg fokus på att äta nyttigt varje dag, och beröm dig själv för väl utfört arbete. När du äter en balanserad kost får din kropp det bränsle och den energi den behöver.

3. För matdagbok över vad du stoppar i dig och hur det känns när du äter. Hunger och sötsug har ofta känslomässiga orsaker, så iaktta de mönster som driver dig att sätta i dig en glasstrut eller en påse chips.

4. Väg dig mer sällan. Ställ dig på vågen för att veta vad du väger. Uteslut därefter socker, vitt vetemjöl, feta mjölkprodukter, processad mat, sötningsmedel, rött kött och alkohol ur din kost i två veckor. Genom att tillfälligt utesluta dem blir du mer medveten om vad du äter så att du bättre förstår hur dessa sju påverkar ditt humör, din energi, sömn, hud och vikt. Ställ dig på vågen igen efter dessa två veckor. Notera i din matdagbok vad du väger nu.

5. Börja röra på dig. Det kan vara att styrketräna, ta en daglig promenad på 30 minuter eller köra yoga tre gånger i veckan. En studie visar att de som varje dag tog en promenad på 30 minuter minskade risken att dö i förtid, jämfört med dem som motionerade mer sällan.

Annons

Läs mer: Ät mer ovanlig mat – och gå ner i vikt!

Jojobantaren

Om din ätpersonlighet är ”Jojobantaren” går du ner och sedan upp i vikt, plus lite till. Det är inget fel på ditt uppsåt, men du fullföljer inte dina planer. I din garderob har du kläder från både din överviktiga och din normalviktiga period. Du tycker troligtvis att det är svårt att äta rätt och peppa dig själv till att träna.

Gör så här:

1. Sätt mindre mål, som att gå ner ett kilo på fem dagar, i stället för att fokusera på ett långsiktigt mål som att bli av med 15 kilos övervikt. Att lyckas, även om du tar små steg i taget, kan hjälpa jojobantaren att förbli motiverad och hålla rätt riktning.

2. Skriv upp vad du äter i en matdagbok. En jojobantare ”glömmer” ofta att hon tog en tårtbit vid avtackningen på jobbet eller ett glas vin på after worken. Om du skriver ner allt du äter kommer du att vara mindre benägen att slira av banan.

Annons

3. Dra med dig en kompis och gör resan tillsammans. Låt en vän, ett syskon eller en arbetskamrat bli din gå-ner-i-vikt-partner. Denna strategi fungerar ofta bra för jojobantare.

4. Väg dig innan du påbörjar din viktresa. Skriv ner vikten i din matdagbok. Uteslut därefter socker, vitt vetemjöl, feta mjölkprodukter, processad mat, sötningsmedel, rött kött och alkohol ur din kost i två veckor. Först därefter får du väga dig själv igen. Anledningen till att du inte ska väga dig oftare är att faktorer som mängden vatten i kroppen och var du befinner dig i menstruationscykeln kan få vikten att stiga eller sjunka. Dessa små motgångar kan få en jojobantare att spåra ur.

5. Få upp pulsen och bränn extra kalorier genom att springa och träna med vikter 5 dagar i veckan. Träningen kommer att göra dig gott – mer energi, bättre humör, förbättrad fettförbränning och ökat självförtroende är bara några fördelar.

Annons

Läs mer: Så slutar du jojobanta – expertens tips

Storätaren

Om din ätpersonlighet är ”Storätaren” så tror du kanske att du får äta vad som helst bara för att du motionerar regelbundet. Du kan nå dina mål om du bara tar kontroll över maten och rensar skafferiet från skräpmat. Det är dåliga matvanor snarare än brist på motion som gör att du inte blir av med de sista kilona.

Gör så här:

1. Rensa ut all skräpmat, kakor, glass, godis och övriga sötsaker, från ditt kök i 14 dagar. En studie från Cornelluniversitetet i USA visar att ju synligare och ju kortare avstånd deltagarna hade till chokladen, desto mer åt de medverkande av den. Med andra ord, undvik att ha skräpmat hemma.

2. Drick vatten under dagen för att stävja suget. Du kanske är törstig snarare än hungrig.

3. Notera dina framsteg i din matdagbok. Det är svårt att göra en kostförändring om du inte är uppmärksam på vad du äter. Att skriva ner vad och hur mycket du äter och summera antalet kalorier hjälper dig att äta mer medvetet och hålla kursen.

Annons

4. Begränsa antalet snacks till en per dag. Inplanerade mål gör det lättare att följa din plan. Bra snacks kan vara frukt eller bär med lite keso/kesella, en grov knäckebit med skinka och paprika, kaffe/te med fullkornsskorpa och mager ost, eller havregrynsgröt med rårivet äpple.

5. Drick en kopp örtte efter middagen eller före läggdags. Det får dig inte bara att slappna av, det kan också få dig att inte äta på natten.

Läs mer: Så sätter du stopp för sötsuget

Den som nästan når ända fram

Om din ätpersonlighet är ”Den som nästan når ända fram” så känns det kanske som om du inte lyckas gå ner de sista kilona vad du än gör. Du lever med stor sannolikhet ett aktivt liv, men du tillåter dig själv att äta vitt vetemjöl, feta mejeriprodukter, kött, processad mat, sötsaker och dricka alkohol oftare än du borde. Små förändringar kan hjälpa dig att nå ditt mål.

Gör så här:

1. Drick mer vatten. När du har så få kilon att bli av med kan god vätskebalans hjälpa dig att kontrollera aptiten och se till att du äter av hunger snarare än av törst.

Annons

2. Håll koll på vad du äter i din matdagbok. Kanske vill du att mat inte ska ”räknas”, du är ju på semester, har bråttom, du sätter bara i dig de sista trasiga kakorna. Att bli mer medveten om dina val kan ibland vara nog för att hjälpa dig att bli av med de sista kilona.

3. Fortsätt träna som i dag men utöka passet med 15 minuter. Eller förändra träningen – variera mera. Genom att ändra träningsform vaknar kroppen och du får fler förmågor som gör att din förbränning förbättras.

4. Fokusera på portionsstorlekarna. Genom att minska portionsstorleken kan du nå din idealvikt. Du kan ha som regel att inte äta upp allt du lagt upp på tallriken. En annan metod är att äta soppa före din huvudmåltid. En undersökning visar de som åt soppa innan de satte i sig lunchen minskade sitt totala kaloriintag med 20 procent.

5. Väg dig själv varje vecka samtidigt som du äter nyttigt. Det kan bli stressande att väga sig för ofta eftersom det kan se ut som om viktminskningen har uteblivit fast det i själva verket är några deciliter med vatten i vävnaderna. Tänk långsiktigt med vikten och känn också efter hur kläderna sitter lösare.

Läs mer: Ny forskning – så når du drömvikten!

AV: Erik Olkiewicz BILD: Thinkstock

Annons