BMI Gå upp i vikt Gå ner i vikt LCHF Periodisk fasta Fettförbränning

Studie: Helgätandet kan vara orsaken till din övervikt

04 feb, 2020
Ätskillander på helgen kan påverka vikten.
Är det väldigt stor skillnad på ditt helgätande jämfört med ditt vardagsätande? Det kan göra att du går upp i vikt, enligt ny forskning. Men inte på det sätt du tror.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många av oss är duktiga på att hålla igen under veckodagarna. Vi håller våra träningsrutiner och äter frukost, lunch och middag på i stort sätt samma tider. Men när helgen kommer kanske man vill unna sig lite extra – någon öl till fredagstacon eller en flaska vin till lördagsmiddagens, följt av en chipspåse eller lite choklad. Känns det igen?

Nu visar ny spansk forskning att våra helger kan vara en av orsakerna till att så många av oss dras med övervikt och fetma. Men det är inte främst det stora överätandet man har fokuserat på i den nya studien utan istället när vi äter.

Enligt studien kan tidsskillanden i när vi äter våra mål ha lika stor påfrestning för kroppen som när vi flyger mellan flera tidszoner – det blir alltså en sorts jetlag.

Stor skillnad innebar högre BMI

I undersökningen analyserade man data från 1 106 studenter i åldrarna 18-25, som fick rapportera hur de åt på vardagar och helger under skolåret, samt rapportera hur långa de var och och hur mycket de vägde. Studien gjordes mellan 2017 och 2019.

Annons

Från studenternas svar kunde forskarna sedan ta reda på hur länge varje måltid höll på, när mittpunkten för dagens ätande var, för både vardagar och helger. Man räknade även ut varje deltagares ”jetlag-värde”, alltså hur mycket tid det skiljde mellan ätandet på vardagar mot på helgen.

Man tog även hänsyn till andra faktorer som kan påverka BMI, som sömn, diet, kön och kronotyp (om man var morgon eller kvällsmänniska).

Forskarna kunde till sist se att personerna som hade en ät-jetlag på 3,5 timmar eller mer också hade högre BMI.

Helgfrukost äter vi senare

Man kunde även se var jetlagen låg för respektive mål mat: frukost, lunch och middag. Och föga förvånande var det frukosten som stod för den största tidsskillnaden – för vem vill inte passa på att sova ut på helgen om man får? Hela 64 procent av deltagarna åt frukost en timme senare på helgen än annars, och 22 procent åt dagens första mål två timmar senare.

Annons

Däremot såg man inget samband mellan något enskilt mål och högre BMI.

Som forskarna uttrycker det: ”Kroppens biologiska klocka är en maskin som är redo att släppa lös samma fysiologiska och metaboliska respons samma tid varje dag, alla veckans dagar.” Genom att hålla i våra rutiner gör vi det lättare för kroppen att vara organiserad och hålla energinivåerna jämna.

Det behövs fortfarande mer forskning för att säga något säkert kring hur tiden vi äter påverkar vår vikt, men med tanke på hur rutiner kan stärka hälsan på andra sätt är det inte orimligt att tänka sig att stabila mattider skulle vara något positivt!

Källa: Medical News Today    Foto: TT

Läs mer:

Här är vardagsrutinerna som kan förstöra ditt förhållande

8 rutiner att införa – för en bättre start på morgonen

Byt rutiner och gå ner i vikt – 10 enkla knep

Annons