Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Tankarna som förlänger livet

01 okt, 2013
Tänk rätt – och lev längre. MåBra guidar dig till nya tankesätt som gynnar hälsan!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Du blir inte bara glad av att tänka positiva tankar – du kan också få ett längre och friskare liv, visar forskning.

Jämför ”Vad kul att du äntligen är här!” med ”Vad trist att du blev sen …”

Situationen är densamma, men hanteras på två helt olika sätt. Den ena reaktionen känns positiv och uppmuntrande, den andra negativ och nästan lite anklagande. Sättet vi uttrycker oss på påverkar både oss själva och våra relationer. En negativ inställning smittar av sig och skapar onödig stress hos alla inblandade – och en positiv attityd blir förstås också som en synergieffekt.

– Hur vi reagerar och tänker i olika situationer påverkar inte bara hur vi mår för stunden, utan hela vår livskvalitet, och i vissa fall till och med hur gamla vi blir. En stor studie från Yale University visar till exempel att en positiv livsinställning kan ge större hälsofördelar än att sluta röka, och till och med förlänga livet med drygt sju år, säger läkaren Nisse Simonson som skrivit boken Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?.

Annons

Njut mer, lid mindre!

I varje situation som uppstår kan vi välja hur vi ska tolka den. För att hjälpa oss själva på traven kan vi ställa oss frågan: ”Är det värt att lägga en massa negativ energi på det här?” I de flesta fall blir nog svaret nej.

– Den som väljer att se på livet från den ljusa sidan har en förmåga att nosa upp det positiva i tillvaron, och undviker på så sätt den stress och press som kan uppstå om man fastnar i negativa tankebanor. Positiva tankar drar i gång vårt belöningssystem och frigör lyckohormonet dopamin, säger Nisse Simonson.

Och det bästa av allt: Det är aldrig för sent att förändra sitt tankesätt! Hjärnan är förändringsbenägen och kan lära sig nya saker hela livet.

– Det handlar om att lära sig att njuta av det som är bra i livet, och inte låta sig tyngas ner av det negativa. Små positiva tankar gör stor skillnad.

Vad menas egentligen med att tänka positivt?

– Livet går upp och ner och det handlar om hur vi förhåller oss till med- och motgångarna. Den gamle filosofen Epiktetos sa: ”Det är inte hur vi har det utan hur vi tar det”. Att vi lätt fastnar i negativt ältande är egentligen inget konstigt, vi är nämligen konstruerade så. Hjärnans så kallade ”måla fan på väggen-centrum” är tio gånger större än lyckocentrumet och plockar därför snabbt upp det som är negativt i vår tillvaro. Det kan till och med gå så långt att vi mår dåligt av sådant som inte ens har hänt.

Annons

– Upprepade orostankar kring sådant vi INTE vill ska hända kan ”lura” hjärnan och få den att tro att det faktiskt har hänt. Den kan inte skilja mellan tankar och verkliga händelser, och sätter i gång kroppens stresshormoner. För mycket oro kan leda till att vi blir sjuka. Vid negativ stress fokuserar kroppen på att överleva och stänger av andra viktiga funktioner, till exempel tarmarna.

– Den som lever med ständiga hotkänslor bygger upp en kronisk stress som kan ge högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, diabetes och orolig mage, berättar Nisse Simonson.

Han beskriver våra tankar som en vågskål med en positiv och en negativ sida, där det gäller att hitta balans. Självklart får man ha en dålig dag och tänka pessimistiskt, men om vågskålen lutar alltför mycket åt det negativa hållet är det dags att fylla på med gladare tankar.

– Ta en stund varje kväll och fundera på det positiva som hänt under dagen. Försök att hitta godbitarna och njut av dem, säger han.

Annons

När allt går fel…

Bilen som vägrar starta, ovädret som orsakar förseningar, eller det där onödiga bråket med maken … Hur gör vi när allt verkar gå emot oss?

– Försök att inte älta sådant du inte kan påverka. Tänk: Är det värt att förstöra halva dagen genom att bli arg eller irriterad på det här? Om det inte är det, försök hitta något positivt i situationen i stället. Du kanske till och med lärde dig något av den? Ett annat sätt att hantera situationen är att försöka komma fram till en lösning. Du kanske kan skicka ett sms till din man och säga förlåt, kontakta verkstaden för en kontroll av bilen eller ta tillfället i akt och lyssna på den där ljudboken du velat lyssna på så länge.

Men hur vi än tänker kan vi förstås inte förhindra att vi drabbas av svåra förluster och sjukdomar.

– Orsakerna till sjukdom är komplexa och det finns ingen anledning att tro att ens sjukdom beror på att man varit för negativ i livet. När vi är i kris ska vi tillåta oss att sörja. Det finns inget positivt med att försöka hoppa över sorg, den måste få ta den tid den behöver.

Annons

Men hur gör man för att inte ätas upp av oro och sorg om man själv eller någon nära blir allvarligt sjuk?

– Självklart får man vara ledsen, men jag brukar säga att det räcker att prata om sjukdomen i fem minuter varje dag, och sedan försöka fokusera på ljusglimtarna i livet. Jag tror att man mår ännu sämre av att bara fokusera på problemen, säger Nisse Simonson.

Varför då?

– Våra tankar påverkar hjärnan på ungefär samma sätt som när vi lär oss saker. Om vi ständigt tänker negativa tankar snappar hjärnan upp dem och skickar ut signaler till kroppen som får oss att må dåligt. Och det gör i sin tur att vi får ännu närmare till dystra tankar, det blir som ett moment 22.

Så gjordes studien 660 frivilliga i femtioårsåldern fick svara på frågor om sin syn på att åldras. 23 år senare gjordes en uppföljning som visade att de som hade haft en positiv syn på åldrandet levde i genomsnitt 7,6 år längre än de med en mer negativ framtidssyn. Källa: Yale University

Fler tips!

LÄS MER: Tänk om och förläng livet – 7 tanketips!

 

AV: Anna Sundesten

BILD: Thinkstock

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annons