5 snabbtips till roligare löpning
Jaana Nehez har alltid älskat att springa, men fick ofta höra kommentarer som ”Hur kan du springa så mycket?” och ”Löpning är inget för mig”. Hon bestämde sig för att visa alla skeptiker att löpning visst kan passa alla – och att det är roligt att springa.
– Det behöver inte bara vara jobbigt och enformigt. Det gäller bara att hitta ett sätt som passar just dig. Löpningen kan ju varieras i oändlighet, säger Jaana.
Tillsammans med en väninna startade hon gruppen ”Löparglädje” – där de anordnade löpning i grupp, för både nybörjare och träningsvana. Deras mål var att visa bredden och glädjen i löpning – och att bjuda på ett och annat tips kring löpteknik och träningsupplägg.
Numera kallar de sig för löparglädjecoacher.
Läs också: Löpning – 11 knep som gör rundan roligare
– För mig är löparglädje olika från dag till dag. Det kan vara att springa med vänner för ett socialt sammanhang, det kan vara bara för upplevelsens skull eller för att få egentid. Löpningen ger mig så mycket för hälsa och välmående, säger Jaana.
Här bjuder hon på sina bästa tips, som hjälper dig att hitta glädjen i löparspåret – eller var det nu passar dig att springa. För det är en viktig nyckel till glädjen: att göra precis som du vill.
Jaanas 5 snabbtips:
Släpp kraven
Problem: Du känner att du måste springa långt, på en viss tid eller lika snabbt som andra gör. Det kan förstöra motivationen och glädjen för vem som helst. Jaanas Lösning: Mitt motto är ”glädje i stället för krav”. Det ska vara energigivande och kravlöst att springa. Utgå därför från dig själv och dina förutsättningar, inte från vad andra gör. Många mår bra av att ha ett mål med löpningen, försök hitta ett som passar dig. Det kan vara att få in en viss känsla i löpningen eller att få ihop en rutin med dina väninnor. Tänk positivt och lyft dina framsteg!
Gasa & bromsa
Problem: Du har svårt att hitta balansen i din träning, antingen är det ”all in” – eller så blir det ingenting alls.
Lösning: Balansen mellan att gasa och bromsa är viktig, dels för motivationen, dels för kroppen. Man ska inte ge upp på en gång om det känns tråkigt, men det får heller inte blir för många pass utan återhämtning. Ibland kommer man in i ett ”flow” – och då vill man kanske springa varje dag. Men det kan göra att kroppen successivt bryts ner, vilket ofta leder till skador. Men med variation och vila emellanåt kommer man långt!
Läs också: 3 vanliga myter om löpning – har du också gått på dem?
Variera löpningen
Problem: Du springer samma runda varje gång, vilket gör att din träning blir enformig och tråkig.
Lösning: Det här är en vanlig orsak till att man tappar motivationen. Man kör bara på i samma gamla spår. Kom då ihåg att det finns så många olika sätt att springa på: kort, långt, intervaller, i terräng, tillsammans med andra. Försök att använda variationen i din träning, så kommer den garanterat att bli roligare.
Våga utmana dig själv
Problem: Du står lite och stampar på samma ställe i din träning. Du håller på att tappa motivationen och börjar bli less på att springa.
Lösning: I våra grupper försöker vi få deltagarna att ta sig utanför sin komfortzon, men bara lite grand. De ska utmanas, men inte känna att de inte klarar av det. När man utmanar sig själv – och sedan lyckas med det man tar sig an – känner man sig stärkt och inspirerad. Så hitta något som triggar dig att ta dig framåt lite i taget. Det kan vara att springa med hjälp av en app eller att anmäla sig till en kom-igång-kurs.
Läs också: Löpningen gör underverk med ditt minne
Hitta tekniken
Problem: Din löpning känns tung, du kanske till och med får ont av den. Det kan bero på att du inte riktigt hittat en teknik som passar dig.
Lösning: Tekniken är väldigt viktig för känslan i löpningen. Har du en bra teknik blir löpningen per automatik lättare och roligare. Är du nybörjare är det dessutom lätt att korrigera ditt löpsteg. Men det är aldrig för sent att lära sig ny teknik. Här är några saker att tänka på:
✔ Sträck upp dig i en stolt hållning. Tänk dig att du har en tråd mitt på hjässan och att någon drar dig rakt upp. Var inte rädd för att luta dig lite framåt, men se till att lutningen kommer från fotknölen. Då landar du med foten under dig, vilket är optimalt. Lutar du bakåt bromsar du löpningen.
✔ Glöm inte armarna, de fungerar som en motor. Genom att pendla med dem får du upp farten. Men försök att slappna av i axlar och armar.
✔ Spring inte snabbare än att andningen hänger med. Känner du att pulsen blir för hög så sänk farten eller promenera en stund. Försök andas hela vägen ner i magen.
De 5 vanligaste myterna om löpning
Läs också: De 5 vanligaste myterna om löpning