Ångest, stress eller utmattning? Läkaren om skillnaderna
Fråga: Jag sökte läkare för ett tag sedan på grund av att jag trodde att jag höll på att “gå in i väggen”. Jag har alltid varit en människa som stressar mycket, har hög arbetsbelastning och det senaste året har det även hänt extra mycket både på jobbet och i privatlivet.
Symtomen jag har haft i cirka ett halvårs tid är extrem trötthet, yrsel, hjärtklappning, overklighetskänslor, minnesproblem, koncentrationssvårigheter, humörsvängningar, ljud- och ljuskänslighet med mera. Läkaren konstaterade att besvären berodde på ångestproblematik snarare än stress så jag har fått utskrivet antidepressiva och går i KBT-behandling.
Men jag undrar hur läkaren kan veta att det inte trots allt beror på stress och början till utmattningssyndrom, då symtomen är så snarlika. Hur särskiljer sig besvären mellan ångest, stress och utmattning?
/Daniella, 58 år.
Gunilla Hasselgren
- Gunilla Hasselgren är legitimerad läkare, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.
- Gunilla är känd från "Fråga Doktorn" i tv - men är även MåBra:s egen läkare som regelbundet svarar på medicinska frågor från våra läsare.
Läkaren Gunilla Hasselgren svarar: ”Din kropp säger åt dig att bromsa”
Det du beskriver är att du levt med högt tempo under mycket lång tid, och ovanpå det kommer händelser, möjligen både positiva och negativa, som ska hanteras. Om du under den här tiden inte gett dig själv, eller bett om, återhämtning i korta eller längre perioder kan du drabbas av de symtom som du beskriver.
När det gäller att skilja ut vad som står för vad, och vilken hjälp man kan behöva för att må bättre är det alltid en individuell bedömning som gäller. Vi brukar utöver samtalet om den aktuella situationen och det psykiska måendet kunna ta hjälp av symtomtester. Det är frågor som gör att man kan uppskatta graden av ångest eller utmattning. Det finns ett värde i att själv fylla i skalorna, och att man sedan diskuterar utifrån svaren.
Utmattningstesten ställer frågor om minne, koncentrationsförmåga, uttröttbarhet/uthållighet med mera. Det finns även självskattningstester för sinnesstämning och oro eller ångestnivå. I samtliga tester tas även sömnen upp och hur den fungerar. Blodprover kan tas liksom EKG när det gäller hjärtklappningen, med flera undersökningar för att se så att det inte finns något kroppsligt tillstånd att ta hänsyn till.
Du skriver ingenting om planen för återhämtning i din behandling. På din beskrivning låter det som om skulle ha stor nytta av att bromsa in och dra ner på arbetsbelastningen. Det är det som din kropp talar om för dig att göra genom alla symtom som kommit efter en långdragen och hög nivå av stress.
Systemen vad gäller stress, ångest och uttröttbarhet är komplexa och det krävs ofta flera insatser för att komma ur ett tillstånd och successivt må bättre. Du kommer att få mer stöd och hjälp efter vägen.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT