Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Effektiva metoden mot ångest och trauma: "Jag får ur mig känslorna"

26 okt, 2024
author Birgitta Lindvall Wiik
Birgitta Lindvall Wiik
Malin Granberg och ett kollage hon gjort på terapin.
Det här kollaget har Malin döpt till ”Elände”. Samtidigt speglar det andra parallella känslor också. Foto: Privat
Ångesten har varit Malins ständiga följeslagare i många år. Men att måla, rita, klippa och klistra av sig känslorna har gett lindring när livet gjort som ondast. Och enligt psykoterapeuten kan bildterapi vara effektivt för mycket mer än ångest.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Min hälsa #13 – Vad är ångest?Brand logo
Min hälsa #13 – Vad är ångest?

Malin Granberg har levt med epilepsi sedan 10-årsåldern och efter flera svåra anfall började hon att må allt sämre. Hon isolerade sig och oron för att få nya anfall gav henne ångest.

– Det blev riktigt illa efter att jag rasade ihop i en grand mal i en foajé till ett äldreboende. Skräcken för att det skulle hända igen gjorde mig ängslig.

När det började rycka i ett finger eller i ansiktet blev hon rädd. Men det var först när hon var 17 år som hon förstod att hon led av panikångest.

– Jag läste en artikel och kände igen symtomen. Jag hade blandat ihop symtom på epilepsi med panikångesten och tillstånden triggade varandra. Vid sidan av detta har jag också levt med kroppsvärk i många år innan jag fick diagnosen Bechterews. Min psykiska ohälsa har gått hand i hand med de fysiska symtomen.

Annons

Kände effekt av målandet direkt

Bildterapi är en etablerad terapiform som Malin Granberg kom i kontakt med lite av en slump. Hon pluggade på Umeå universitet och hade en studiekamrat som skulle skriva en examensuppsats om bildterapi.

– Jag fick följa med för att testa terapiformen. Jag lät penseln och färgerna flöda och kände redan då att det var effektivt. Jag mår bra av bildterapi, när jag är kreativ får jag ur mig känslor som jag bär på inom mig.

Sedan dess har Malin använt sig av målandet som en terapiform på egen hand. Konstverken har blivit många genom åren och nyligen visade hon upp sina alster i utställningen ”Bildterapi”.

Malin Granberg

Ålder: 48

Yrke: Bibliotekarie.

Familj: Stefan, 46, och barnen Karl, 15, och Simon, 11. I familjen ingår också katten Molly.

Bor: I villa i Umeå.

Aktuell med: Lindrar sin ångest med bildterapi.

Ett sätt att bearbeta känslorna

Malins första tavla blev en stor, svart och trasslig knut, den illustrerar på ett tydligt sätt all frustration och ångest som hon bar på när målningen kom till.

Annons

– Att måla den var ett sätt att bearbeta de jobbiga känslor jag bar på just då. Knuten symboliserar smärta och känslan av ensamhet. Jag har alltid ett specifikt problem som jag försöker hantera med hjälp av färger och målardukar, säger Malin.

Hon är en kreativ person, jobbar som bibliotekarie och har alltid gillat att uttrycka sig i ord och bilder. Hemma i villan i Umeå har Malin ett eget pysselrum som också är hennes terapirum.

– Att måla för att bearbeta jobbiga saker är något helt annat än att måla tavlor för att de ska vara vackra att se på, säger Malin vars terapeutiska bilder ofta består av kollage med bilder och olika citat.

Några av Malins konstverk där hon använt olika tekniker som kollage och att måla.
Malins konst varierar i sina uttryckssätt. På den högra tavlan symboliserar en stor, svart knut all frustration och ångest hon bar på då.

Vanlig teknik inom bildterapi

Hon berättar att det finns en teknik för bildterapi som går ut på att rita linjer över ett papper samtidigt som man tänker på det man vill bearbeta.

Annons

– Efter en minut går du över till att runda av alla hörn som bildats, och just detta moment känns både rogivande och tillfredsställande. Jag varierar olika sätt att uttrycka mig och har gjort min egen tolkning av bildterapi. Det viktiga är att den hjälper mig att hantera svåra saker. Ibland kan det vara kroppslig smärta och andra gånger bearbetar jag jobbiga drömmar som återkommer.

Malin säger att ångestproblematiken har blivit bättre genom åren och bildterapin gör det lättare att hantera svåra känslor. De tidiga målningarnas svärta har sakta men säkert bytts ut mot bilder som andas framtidstro och ljus.

I dag drömmer Malin om att kombinera utställningar med workshops där besökarna får testa att skapa på det här sättet.

– Det vore nog bra för alla att pröva att få ut känslor ur kroppen på något sätt. Kanske genom att måla och vara kreativ. För mig är det otroligt effektivt.

Experten: Effektivt mot allt från ångest till trauma och depression

Jane Hawes, bildterapeut och psykoterapeut.
Penslar, färger, lera, kollage – teknikerna inom bildterapin är många och stimulerar hjärnans båda halvor på olika sätt. Jane Hawes har jobbat med terapiformen i 18 år. Foto: Privat

Vi tänker, minns och drömmer i bilder. Att lyfta fram otydliga och dolda bilder inuti oss kan göra oss lugnare, stabilare och gladare.

Annons

I bildterapi används bilder som man själv får skapa vid terapitillfället med en utbildad bildterapeut. Denna terapeut har en särskild utbildning och kan också vara auktoriserad av Svenska riksförbundet för bildterapi.

Efter svåra händelser i livet kan det vara svårt att sätta ord på vad man varit med om.

– Genom att måla, forma lera eller göra kollage kan det vara lättare att närma sig svåra områden och locka fram saker ur det undermedvetna, säger Jane Hawes som är diplomerad bildterapeut och legitimerad psykoterapeut.

Bildterapi stärker mentaliseringsförmågan

Terapiformen passar alla som är öppna för den och ­Jane behandlar allt ifrån människor med ätstörningar, svår ångest och depressioner till patienter som lider av ­posttraumatiskt stressyndrom, ­förvärvad hjärnskada eller stress efter en svår medicinsk behandling.

Utformningen av terapin är individuell och är ett samarbete mellan terapeut och patient.

Annons

– Patienterna får måla helt fritt och efteråt pratar vi om bilden utan att bedöma den. Vi pratar om vilka känslor bilden väcker, hos den som målat och hos mig. Ibland kan vi gå vidare med att måla ­tillsammans på olika eller på samma papper. Dialogen kring målningen är ett viktigt moment, säger Jane och berättar att många som är deprimerade har förlorat mentaliseringsförmågan, det vill säga att förstå att alla inte tänker som jag själv.

– Den förmågan övas upp när vi pratar om bilden och vi berättar för varandra vilka känslor bilden framkallar. Det kan ofta bli helt andra upplevelser än patienten hade när den målade bilden. På det viset kan vi båda se saker från olika perspektiv.

Förbättrar processer i hjärnan

Jane Hawes säger att det inte finns några krav alls på att vara ”duktig” på att rita, målet är inte att skapa en ”fin” bild. Tvärtom så kan de som är konstutbildade ha svårare för att gå i bildterapi då de kopplar på hjärnan i stället för känslorna.

– Mina patienter får testa flera olika tekniker och de flesta hittar en favoritmetod för skapandet. Undersökningar med magnetröntgen har visat att bildterapin kan förbättra kommunikationen mellan våra båda hjärnhalvor. Den som jobbar med lera, små pennor och penslar och flödiga akvarellfärger växlar hela tiden mellan de båda hjärnhalvorna. Att göra kollage är exempelvis en mycket bra kognitiv koordinationsövning.

Annons