Cystor på äggstockarna – hur blir jag av med smärtan?
Fråga: Jag har återkommande vätskefyllda cystor på äggstockarna och det gör så himla ont. Ofta blir jag sängliggande och behöver vara hemma från jobbet under åtminstone en dag i taget. Jag har varit till läkare två gånger, som uteslutit äggstockscancer. Enligt henne är det bara så att vissa har lättare för att få godartade cystor än andra. Hon menar att de försvinner av sig självt och att jag kan ta smärtlindrande läkemedel vid behov.
Men ska jag verkligen behöva ha det så här? Finns det ingenting annat jag kan göra? Jag är 41 år och har inte några planer på fler barn.
/Johanna
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Christina Lundell
- Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
- Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Läkaren Christina Lundell svarar: ”Kan behöva ta bort cystorna”
Du besväras av cystor på äggstockarna och beskriver att du har så starka smärtor att du inte kan arbeta trots att du äter smärtlindring. Cysta är ett läkarord för en vätskefylld blåsa och cystor på äggstockarna kommer i många varianter och kan ha många olika orsaker.
I äggstockarna är det normalt att den äggblåsa som ska ägglossa växer till sig under månaden fram till ägglossningen. När detta sker är äggblåsan cirka 2 centimeter stor. Yngre kvinnor brukar ha flera ägg som tävlar om att bli störst, då brukar man kunna hitta ett par varje månad som går in i en tillväxtfas. De äggblåsor som inte ”vinner” brukar återbildas av sig själva.
Fler typer av cystor
- Vätskefyllda blåsor på äggstockarna är vanligt och försvinner oftast av sig själva. Det är ovanligt att de beror på cancer.
- Den vanligaste typen är ägglossningscystor. Ett ägg bildas inuti en äggblåsa som innehåller vätska. Vid ägglossning spricker blåsan och ägget vandrar vidare. Men ibland blir vätskan i äggblåsan kvar och kan bilda en äggstockscysta.
- Vid endometrios, om det finns livmoderslemhinna på äggstocken, kan chokladcystor fyllda med levrat blod bildas.
- Det kan även uppstå andra godartade cystor som inte har med ägglossningen att göra, vilket är vanligare efter 40 års ålder. Orsaken är dock okänd.
Källa: 1177
Efter 40-årsåldern är det vanligare att besväras av cystor. En del kvinnor med endometrios får något som kallas ”chokladcystor” men som egentligen är blåsor innehållandes levrat blod. Andra kvinnor har ”många blåsor på äggstockarna”, vilket är vad ordet ”polycystiska ovarier” betyder ordagrant. Då är det oftast till stor del äldre äggblåsor som inte återbildas och stör hormonproduktionen genom att sippra ut hormoner. För att uppfylla kriterierna för PCOS ska man enligt de senaste kriterierna ha 20 stycken på varje äggstock. Men de brukar inte heller göra ont.
Din nästa fråga är vad man ska göra åt dina cystor. Svaret beror lite på orsaken till dem. Är de hormonella kan man ofta hämma dem med hormoner i form av exempelvis p-stav eller tabletter. Det finns olika varianter att prova. Har man stora smärtor kan man behöva ta bort cystorna med titthålsoperation. Ibland väljer man att ta bort hela äggstocken. Det låter som att du har omfattande problem och det låter som att du behöver hjälp, så mitt råd är att du söker på nytt.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.