Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Dålig blodcirkulation i benen: Kan man behöva amputera?

12 feb, 2025
author Gunilla Hasselgren
Gunilla Hasselgren
Kvinna som masserar sitt ben, som är fullt av åderbråck, för att lindra smärta.
"Marianas" vännina har fönstertittarsjuka, dålig blodcirkulation i benen. Hon frågar sig om det lättare medför sårinfektioner och sepsis – och i förlängningen amputation. Läkaren Gunilla Hasselgren reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Roligare promenader – träningsexperten Sandra Hiort tipsarBrand logo
Roligare promenader – träningsexperten Sandra Hiort tipsar

Fråga: Jag har en fråga som gäller min väninna som har fönstertittarsjuka som gått väldigt långt. Hon har numera ont i benen hela tiden och har alltid fula sår på fötterna. De vanliga ballongvidgningarna och bypass-operationerna hjälper inte längre.

Nu är hon inlagd på sjukhus för vad som känns som tusende gången med infektion i sår på tårna. Den här gången pratar läkarna dock om amputation av foten på grund av sepsis, om jag förstod rätt.

Så jag undrar: Är amputation vanligt vid fönstertittarsjuka och får man lättare sårinfektioner och sepsis vid dålig blodcirkulation?

/Mariana, 72 år.

Gunilla Hasselgren

  • Gunilla Hasselgren är legitimerad läkare, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.
  • Gunilla är känd från "Fråga Doktorn" i tv - men är även MåBra:s egen läkare som regelbundet svarar på medicinska frågor från våra läsare.
Annons

Läkaren Gunilla Hasselgren svarar: ”Immunförsvaret är beroende av att cirkulationen fungerar”

Din väninna verkar ha det riktigt svårt. Fönstertittarsjuka är ett beskrivande begrepp i början av tillståndet. Man märker av att man har sämre blodförsörjning till benen när man går, och måste stanna med jämna mellanrum på grund av smärta som uppstår i benen. Det blir som en promenad där man stannar på vägen och ”tittar i skyltfönster” för att vila bort värken.

Att blodförsörjningen har blivit sämre beror på åderförfettning, eller åderförkalkning som man sa tidigare. Blodkärlen blir trängre och stelare vilket ger konsekvenser i form av smärta och slutligen sår. Vävnaden stängs av eller dör utan näring och syre, vilket ger upphov till smärta i sig. Vävnadsdöden är det som förr kallades kallbrand, i dag gangrän. Blodförtunnande medicinering av särskild sort och att fortsätta gå trots smärtan är första steget i behandlingen.

Annons

Fönstertittarsjuka

  • En benartärsjukdom som ger kärlkramp i benen. Då har blodet svårt att komma fram till musklerna.
  • Vanligaste symtomet är ont i vaderna vid gång eller annan ansträngning.
  • Vid allvarlig kärlkramp kan man ha ont hela tiden och få svårläkta sår.
  • Risken ökar med åldern, vid rökning och diabetes.

Källa: 1177

Din väninna har även fått hjälp med nästa steg i form av operation där man vidgar eller skapar nya vägar för blodet att nå fram till fötterna. Med nedsatt cirkulation följer även risk för infektioner i såren på grund av att immunförsvaret i sig är beroende av att cirkulationen fungerar. Den yttersta konsekvensen av bakteriella infektioner som inte kan behandlas är sepsis, ett livshotande tillstånd med snabbt förlopp.

I det längsta försöker man förstås undvika att amputera, det är inget som görs lättvindigt. Ibland, men inte ofta, tvingas man dock att amputera foten för att rädda livet. Smärtan kan övergå i en fantomsmärta. Man känner smärta i foten trots att den inte finns kvar. Denna typ av smärta kan behandlas med specifikt verkande smärtlindrande läkemedel.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons