Farliga streptokocker: Vågar jag träffa mina barnbarn?
Fråga: Det har stått så mycket om streptokocker i tidningarna, och på nyheterna pratats om hur farligt det är. Jag blir orolig då jag är 72 år, tidigare haft en hjärtinfarkt och har högt blodtryck samt behandling för underfunktion på sköldkörteln.
Jag träffar ofta mina barnbarn som går på förskola och ju ofta är förkylda, snoriga och hostiga. Kan jag träffa mina barnbarn som vanligt eller bör jag vara mer försiktig nu? Jag kan inte minnas att man pratade om farliga streptokocker när jag själv hade småbarn, är detta något nytt? Kan man vaccinera sig mot streptokocker?
/Signe
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Rekordmånga fall efter pandemin"
Det stämmer att det skrivits och pratats mycket om streptokockinfektioner. Förra året rapporterades rekordmånga fall av allvarliga streptokockinfektioner in till Folkhälsomyndigheten. Den bakterie som det rapporteras om är en form av streptokock som kallas iGAS, invasiva grupp A-streptokocker. Den bakterien är anmälningspliktig sedan år 2004 och det är först därefter som man haft data på hur vanlig infektionen är. Det kan vara förklaringen till att det inte rapporterades något om denna infektion när du själv hade småbarn.
Antalet fall av iGAS varierar över tid och under pandemiåren 2020–2022 var förekomsten lägre än normalt. Efter pandemin har man sett en ökad förekomst av iGAS på flera håll i Europa och 2023 var siffran den högsta någonsin i Sverige. Man misstänker att orsakerna är ökade kontakter och lägre immunitet i befolkningen efter pandemiårens restriktioner. Man har även sett att samtidig infektion med luftvägsinfektioner, som covid-19, influensa och RS-virus, kan bidra till ökningen eftersom samtidig infektion av virus och grupp A-streptokocker kan öka risken för allvarlig invasiv sjukdom.
Symtom på streptokocker – så smittar bakterien
Grupp A-streptokocker är en vanlig orsak till infektioner och ger i de flesta fall milda symtom med feber och/eller halsont, som inte kräver behandling. Barn och ungdomar kan även bära på bakterien utan symtom, den är då en del av deras normalflora. Streptokockinfektioner som kan kräva behandling kan exempelvis vara ytliga hudinfektioner som svinkoppor, eller halsfluss och scharlakansfeber. Alla kan drabbas men det är ännu ovanligt att man blir allvarligt sjuk.
Att streptokocker orsakar en invasiv sjukdom innebär att den sprids i kroppen, ger en allvarlig infektion och sepsis (även kallat blodförgiftning). Tecken på det är hög ihållande feber och sänkt allmäntillstånd samt medvetande. iGAS kan drabba alla åldersgrupper och även för övrigt friska personer. Sjukdomsförloppet kan vara snabbt och allvarligt.
Risken att smittas och få allvarlig sjukdom av streptokocker är inte större för att du har andra sjukdomar, och inte heller kopplat till högre ålder. Jag tycker därför inte att du ska vara så orolig för detta så att det hindrar dig från att träffa dina barnbarn. Om de är feberfria och pigga så är risken låg att de smittar dig med någon infektion.
Spridningen av streptokocker sker från person till person eller via föremål. Därför är god handhygien och att stanna hemma vid sjukdom viktigt. Inget vaccin mot invasiva streptokocker finns, men forskning och utveckling pågår.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.