Halsont på bara en sida: Är det smittsamt?
Fråga: Jag är 55 år och har då och då, kanske varannan månad, ont i halsen. Det är oftast bara på den ena eller den andra sidan, inte båda sidor samtidigt. Vad kan det bero på?
Det känns även ömt och svullet på utsidan, men jag får ingen feber eller känner mig sjuk i övrigt – och efter bara två dagar brukar det vara borta. Före pandemin brukade jag gå till jobbet ändå, men nu har jag jobbat hemifrån när jag har fått ont. Tror du att mitt halsont är smittsamt?
/Doris
Gunilla Hasselgren
- Gunilla Hasselgren är legitimerad läkare, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.
- Gunilla är känd från "Fråga Doktorn" i tv - men är även MåBra:s egen läkare som regelbundet svarar på medicinska frågor från våra läsare.
Läkaren Gunilla Hasselgren svarar: "Att ditt halsonda sitter på en sida i taget står inte för något speciellt"
Ja, det är onekligen så att vi börjat med lite andra rutiner och förhållningssätt till symtom efter pandemin. Förmodligen är det bara så att dina tonsiller, slemhinnan i svalget och dina lymfkörtlar längs halsen jobbar med olika virus när du har symtom. Smärta och svullnad är ju vanligt att man känner när ”fronten” i vårt immunförsvar oskadliggör virus eller bakterier som annars skulle göra oss sjuka.
Eftersom du har symtomen så kort tid, verkar du ha ett välfungerande försvar. Men om du tycker att det händer ofta så har det nog att göra med att du utsätts för mycket virus i ditt liv. Fundera över om det sker under några särskilda situationer där du jobbar eller reser mycket nära andra människor. Kanske kan du undvika några av tillfällena?
I dag är det inte konstigt om man i förkylningstider väljer att använda munskydd för att skydda sig eller för att inte smitta andra. Det är helt ok att göra. Tänk även på att det är mycket bra att inte glömma det där med handtvätt när du varit ute eller ska äta. Vi var nog alla mer noga under pandemin.
Att ditt halsonda inte sätter sig symmetriskt, står inte för något speciellt, utan talar nog just för att det är relativt snälla förkylningsvirus som hamnat eller hanteras mer eller mindre på någon av sidorna i ditt svalg.
På apoteket finns många bra produkter att testa. Dels gurgelmedel som dämpar symtom, dels svalgsprayer som ska tas direkt när du får symtom. De senare kan göra att det bara blir några timmar med symtom i stället för ett par dagar. Dessutom finns förstås halstabletter mot smärtan om du inte lyckas stoppa den direkt när den kommer.
Om du bara har symtom ett par dagar och inte känner dig sjuk behöver du inte tänka så mycket på smittsamhet. Visa bara lite extra hänsyn och undvik att komma andra riktigt nära då.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT