Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Herpesutbrott igen? Det här behöver du veta

09 jan, 2025
author Hanna Brännlund
Hanna Brännlund
Kvinna håller händerna över buken.
Eva har återkommande problem med herpesutbrott och undrar om hennes immunförsvar är orsaken. Läkaren Hanna Brännlund förklarar varför herpes blossar upp, vad som triggar utbrotten och hur behandling kan minska besvären.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 stjärnor som lever med psoriasisBrand logo
7 stjärnor som lever med psoriasis

Fråga: Jag har besvär med herpes på ena skinkan som kommer tillbaka med jämna mellanrum. Första gången jag drabbades var för drygt tio år sedan. Jag har medicinerat under långa perioder med valaciklovir som jag får på recept av min husläkare, men nu efter en veckas uppehåll på grund av att medicinen tog slut, fick jag ett kraftigt utbrott av herpes på ena skinkan igen.

Jag undrar vad det beror på att det blossar upp direkt när jag slutar ta tabletterna. Har jag något fel på immunförsvaret? Behöver jag äta medicinen resten av mitt liv? /Eva

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Herpesutbrotten minskar med tiden"

Herpesvirus finns i två typer, herpes simplex virus typ 1 och typ 2. Det är över 80 procent av den vuxna befolkningen som är bärare av herpesvirus typ 1 och cirka 15 procent som är bärare av typ 2. Herpes simplex är en kronisk virusinfektion där de flesta vuxna alltså bär på viruset utan att ha några symtom. Dock är det vanligt att det ger upphov till återkommande virusinfektion och det allra vanligaste är besvär med blåsbildande munsår.

Annons

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Råd från en expert
Doktorn svarar

Herpes smittar via virusinnehållande sekret och de vanligaste smittovägarna är via pussar eller sex. Herpesvirus typ 1 som är vanligast, smittas de allra flesta av redan i barndomen och orsakar oftast munsår. Typ 2 brukar ge infektioner i underlivet och som i ditt fall på skinkan, och det viruset smittas vi oftast av först vid sexualdebut.

De flesta som får herpesinfektion har lindriga symtom och kanske inte ens märker av det. Men herpes kan också ge besvärliga infektioner med smärtsamma blåsbildningar och feber och kan då kräva behandling. Efter att man haft sin första herpesinfektion så stannar viruset kvar i kroppen även efter att infektionen läkt ut och besvären klingat av. Det första året efter att man fått sin första herpesinfektion så är det vanligare med flera nya utbrott och antalet utbrott brukar sedan minska med tiden. Riskfaktorer som kan trigga i gång herpesutbrott vet vi är till exempel stress, menstruation och infektioner. Även nedsatt immunförsvar som du funderar på kan vara en orsak till täta herpesskov.

Annons

Vanliga symtom vid herpesinfektion

  • Vätskefyllda blåsor på rodnad hud eller slemhinna runt munnen eller i underlivet. Blåsorna kan även drabba huden vid ändtarmsöppningen, skinkorna eller låren.
  • Huden kan bli svullen och svida samt klia.
  • Feber, muskelvärk, huvudvärk.
  • Ömmande lymfkörtlar.

Vanligast krävs ingen behandling utan herpes läker oftast ut av sig självt. Ibland kan behandling med virushämmande läkemedel behövas om man får uttalade besvär då behandlingen kan lindra symtomen och korta ned sjukdomstiden. Dock finns det ingen behandling som botar sjukdomen. Diagnosen ställer vi oftast kliniskt men ibland tar vi prov för att fastställa diagnosen eller om typning av vilket herpesvirus som orsakar infektionen önskas.

Långtidsbehandling mot herpes

Vid täta återkommande herpesinfektioner som du drabbats av så brukar vi rekommendera långtidsbehandling med antiviralt läkemedel. Vid fler än sex herpesinfektioner under ett år så brukar vi sätta in antivirala tabletter som tas dagligen under 6–12 månader.

Så i ditt fall låter det rimligt att du ska ha fortsatt långtidsbehandling med Valaciclovir i kanske sex månader till för att minska risken för att få täta infektioner.

Annons

Om du mår bra i övrigt och upplever din hälsa god så skulle jag inte misstänka att du har någon bakomliggande sjukdom eller immunbristsjukdom som gör att du har detta besvär med täta herpesinfektioner. Men är det så att du har några andra besvär med din hälsa och mående så tycker jag att du ska ta upp frågan med din husläkare som då får göra en bedömning.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons