Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Hur blir jag av med nageltrånget?

14 okt, 2024
En man som håller i sin fot.
Foto: TT
”Per” har problem med nageltrång på båda stortår. Vad kan han göra för att lindra besvären? Läkaren Hanna Brännlund ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför är det viktigt att träna fötternaBrand logo
Därför är det viktigt att träna fötterna

Fråga: Jag har senaste året haft besvär med nageltrång på båda mina stortår. Det blir svullet och inflammerat på kanten vid nageln så jag har svårt att använda skor. Vid något tillfälle har det även kommit var och lite blod från nagelkanten.

Jag tycker jag tar hand om mina fötter och gör fotbad samt klipper naglarna och filar förhårdnader. Försöker använda skor som inte klämmer på tånaglarna vilket också är svårt då det gör så pass ont ibland.

Det blir svårt för mig att ta långa promenader och jag hade en önskan att fjällvandra till våren vilket känns omöjligt att göra i nuläget. Har du något bra råd till mig? Vad kan jag göra? Finns det någon hjälp att få?

/Per

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Klipp tånaglarna rakt och inte för kort"

Nageltrång är en vanlig åkomma som förekommer med eller utan infektion, oftast på stortånaglarna precis som du drabbats av. Orsaken till nageltrång är vanligast för trånga skor eller felklippta naglar. Det är därför viktigt att klippa naglarna på rätt sätt. Använd gärna en nageltång eller nagelsax och klipp nageln rakt och inte för kort. Hörnet på tånageln ska hamna utanför nagelbädden och inte klippas runda, då det då riskerar att orsaka skav mot huden och bidra till att nageln skär in i huden och börja växa inåt.

Annons

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Ibland kan det också var ett trauma mot tånageln som initierar problemen. Vid ett nageltrång så skär kanten på nageln in i huden och orsakar ett sår där bakterier eller svamp kan tränga in och växa till. Huden blir då precis som du beskriver öm, svullen och röd. Ibland kan det även komma sårvätska och var från området samt att det kan orsaka en dunkande smärta.

Vid långdragna och återkommande besvär med nageltrång kan det vara så att nageln börjar växa inåt och då kan en del av eller hela nageln behöva opereras bort.

Om du provat egenvårdsråden nedan och ändå har så pass uttalade besvär att du har svårt att använda skor och promenera som du önskar, så låter det som du behöver hjälp med en bedömning. Boka en tid hos din familjeläkare.

Återkommande nageltrång kan orsakas av att nageln börjat växa inåt och skär in under huden vid sidan av nageln. Den yttre delen av nageln behöver då ofta opereras bort och det görs enkelt under lokalbedövning. Man lägger då det som kallas för en tåblockad, det vill säga att man bedövar hela tån och ingreppet blir därför smärtfritt. Därefter brukar vi lägga en tunn gummislang runt tån för att minska blödning under operationen. Oftast klipper vi sedan bort den yttre tredjedelen av nageln, ibland behöver dock hela nageln tas bort. Därefter skrapas den yttersta delen av nagelroten bort alternativt så används ett kemiskt ämne som dödar de ytliga cellerna och nagelroten. Målet med operationen är att en smalare nagel sedan ska växa ut som inte orsakar ett nytt nageltrång. Efter operationen så läggs ett förband runt tån som ska sitta kvar i ungefär en vecka.

Annons

Så om du inte får ordning på nageltrånget själv så boka en tid på din vårdcentral för bedömning och hjälp.

Nageltrång är vanligt men kan vara besvärande. Här är symptomen och behandlingen.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons