Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Pancreatit: Inflammation i bukspottkörteln – så lindrar du

01 apr, 2023
En kvinna med ont i magen
Hon har haft ont i magen en längre tid och efter en läkarundersökning fick hon reda på att hon har kronisk inflammation i bukspottskörteln. Nu undrar hon vad hon kan göra? Läkare Michael Seipel svarar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag vill gärna veta lite mer om bukspottkörteln. Efter att jag klagat på ont i magen en längre tid fick jag till sist komma på datortomografi som visade att jag har en inflammation i bukspottkörteln som eventuellt är kronisk. Jag har aldrig tidigare haft ont i magen. Jag undrar varför det inte känts tidigare innan det blev kroniskt?

Finns det överhuvudtaget något att göra? Har hört att det är svårt med detta organ, det blir visst cancer också när det är kroniskt. Jag fick tabletter, som heter Creon, för att smälta maten bättre och för mindre värk. Ibland hjälper de, ibland inte. Ska man hålla sig från viss mat? Doktorn frågade om alkohol men till saken hör att jag aldrig tagit en droppe alkohol i hela mitt liv. Frågan kändes lite onödig för mig. Är det något annat jag kan göra själv för att lindra?/Lena

Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

Läkare Michael Siepel svarar: ”Livsstilsfaktorer som alkohol, rökning och kost har betydelse”

Bukspottkörteln, pancreas, är en 15–25 cm lång körtel vilken sitter högt uppe i bukhålan, något till vänster, mellan magsäcken och ryggraden. I bukspottkörteln bildas enzymer och hormon. De förstnämnda behövs för att bryta ner födoämnen i tarmen och de sistnämnda för att reglera sockerhalten i blodet. Enzymerna utsöndras till tolvfingertarmen genom en gång, vilken i sin sista del är gemensam med gallgången. Hormonerna utsöndras direkt till blodet.

Annons

En inflammation i bukspottkörteln kallas på fackspråk för en pancreatit. Det finns två huvudformer av pancreatit, akut och kronisk. De bakomliggande faktorerna är ofullständigt kända, sannolikt är de flera och samverkande. Livsstilsfaktorer som alkohol, rökning och kost har betydelse men känsligheten för dessa betingas i sig av individuella ärftliga faktorer. Det kan också finnas andra bakomliggande orsaker som till exempel missbildningar, rubbad ämnesomsättning, störningar i immunsystemets funktion, läkemedelspåverkan och en sällsynt rent ärftlig form.

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården och har dessutom en egen mottagning där han inriktar sig. Han driver sedan många år tillbaka en egen mottagning där han inriktat sig på smärtproblematik och smärtlindring.

I vissa fall hittar man ingen orsak och man talar då om en idiopatisk kronisk pancreatit. Det typiska symtomet är smärtor i övre delen av buken vilka strålar ut mot ryggen. Till detta kommer tecken på en rubbad matsmältning med förändrad, grötliknande, avföring och viktnedgång. I vissa fall, och oftast sent i sjukdomsförloppet, utvecklas diabetes.

Annons

Diagnosen ställs mot bakgrund av sjukdomshistoria, anamnes, och resultatet från olika former av bilddiagnostik, bland annat datortomografi/CT, MRT och ultraljud. Man kan också använda ett slangliknande instrument, via munnen, för att kartlägga gall- och pancreasgångarna. Undersökningen kalas ERCP. Det finns ingen botande behandling vid kronisk pancreatit utan man får inrikta sig på att lindra symtomen. Det blir ofta en kombination av smärtlindrande och inflammationshämmande läkemedel och, som i ditt fall, läkemedel vilka behövs för matsmältningen.

I vissa fall kan det också bli aktuellt med kirurgiska åtgärder för att ta bort skadad vävnad och blåsbildningar, cystor, för att på så sätt försöka minska smärtan. Det finns en risk för cancerutveckling vid kronisk pancreatit men den är liten, man räknar med 4–5% efter 20–25 års sjukdom. Vad beträffar kosten vid kronisk pancreatit rekommenderas tätare måltider med proteinrik och kolhydratrik kost och ett minskat fettinnehåll i kosten. Alkohol ska undvikas. En dietist kan ge goda råd. Varje patient med akut eller kronisk pancreatit kommer att bli tillfrågad om alkoholvanor. Detta kan kännas sårande för den som är måttlig eller till och med absolutist. Frågorna måste ändå ställas rutinmässigt eftersom alkoholkonsumtionen i många, men absolut inte alla, fall har betydelse.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT

Annons