Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Ta hand om din lever! Så undviker du fett- och skrumplever

13 jan, 2023
En kvinna som håller på magen
Din lever är egentligen ett ganska lättskött organ. Trots det drabbas allt fler av leversjukdom. Levern är dock bra på att läka sig själv – här berättar experten vad du kan göra för att skydda och stärka den!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Levern kan beskrivas som kroppens livsviktiga avgiftningsfabrik. Den tar hand om sådant vi stoppar i oss och mindre bra saker som vi får i oss omedvetet, till exempel gifter. Men den tillverkar också hormon och portionerar ut vitaminer och näring i kroppen.

Se också: Se 6 hälsosamma steg till friskare och starkare lungor

Se 6 hälsosamma steg till friskare och starkare lungorBrand logo
Se 6 hälsosamma steg till friskare och starkare lungor

Kaffe kan skydda levern

Det betyder inte att levern behöver avgiftas med en detox då och då, som det ibland påstås. Det finns nämligen mycket effektivare sätt att boosta levern än att äta vissa kosttillskott eller avgiftande superfoods.

– Det allra bästa du kan göra för din lever är att undvika övervikt och alkohol. Det finns däremot inga belägg för att kosttillskott eller särskilda livsmedel skulle rena eller stärka levern, säger Stergios Kechagias, överläkare och professor i internmedicin vid Linköpings universitet.

Annons

Möjligtvis med undantag för ett livsmedel: Kaffe.

– Där finns det viss forskning som tyder på att det faktiskt kan skydda levern, säger Stergios Kechagias.

Jamen det här låter väl inte så pjåkigt – allt för hälsan!

Han berättar att den allra vanligaste sjukdomen som drabbar vår lever är fettlever. Tidigare kopplades fettlever oftast till en hög alkoholkonsumtion. Idag är det dock andra livsstilsfaktorer som gör att tillståndet ökar.

– Övervikt, framför allt kring buken, är kopplat till fettlever. När vikten ökar, blir också fettlever vanligare. I vissa länder har 25 procent av befolkningen fettlever och det finns inga skäl att tro att det ser annorlunda ut här, säger Stergios Kechagias.

Så tar du hand om din lever

  • Vara måttlig med alkohol.
  • Gå ner i vikt, om du väger för mycket. Ofta räcker det med några kilos nedgång för att minska på leverfettet. Vid en nedgång på tio procent av din kroppsvikt kan fettlevern försvinna helt.
  • Om du har högt blodtryck, höga blodfetter och/eller diabetes, se till att behandla dem! Det avlastar din lever.
  • Om du misstänker att du kan ha fettlever, be din vårdcentral om en värdering. Genom att ta hänsyn till din ålder, vikt och ta blodprover kan man se om du är i riskzonen att få komplikationer av din fettlever.
  • Kaffe kan ha en viss skyddande effekt på levern.
Annons

Fettlever har blivit ett folkhälsoproblem

Fettlever har med andra ord blivit en livsstilssjukdom och ett folkhälsoproblem, precis som högt blodtryck och diabetes. I dess spår ser man också att cirros, skrumplever, har blivit allt vanligare i Sverige.

– Av dem som har fettlever får cirka en procent cirros. Det kanske låter lite, men med tanke på att så många har fettlever är det ett tickande folkhälsoproblem. Fettlever ökar också risken för hjärtkärlsjukdom och levercancer, säger Stergios Kechagias.

Problemet är att fettlever inte alltid ger några symtom och därför inte upptäcks förrän levern redan har tagit skada. På sikt kan oupptäckt fettlever leda till ärrvävnad, fibros. Det är ärrvävnaden som sedan ger cirros.

– Av 100 personer med förfettning i levern är det fyra till fem som drabbas av svåra komplikationer. Dem vill vi hitta i tid, säger Stergios Kechagias.

Han berättar att den som är under 50 år har en ganska låg risk att drabbas av komplikationer av sin fettlever, även om man är överviktig. – Men vi vet att till exempel personer med diabetes är i riskzonen.

Annons

Fettlever har inget med fett att göra

Stergios Kechagias arbete handlar bland annat om hitta nya metoder för att upptäcka fettlever tidigare och att hitta just de personer som riskerar att få ärrvävnad på grund av den. Upptäcker man fettlevern i tid kan man förhindra att det utvecklas till något allvarligare – helt utan mediciner.

– Bara genom att gå ner tio procent i vikt kan en fettlever läka och försvinna, säger han. Och här finns det faktiskt knep som kan underlätta en viktnedgång som riktar in sig på just leverfettet:

– Namnet fettlever gör att många felaktigt tror att man måste dra ner på fett för att bli av med fettlevern, men det stämmer inte. Forskning har visat att kolhydrater är värst när det gäller att trigga leverfettet, säger Stergios Kechagias.

Dra ner på socker och kolhydrater

En annan värsting när det gäller fettbildning i levern är fruktos, det vill säga en av beståndsdelarna i vanligt socker. Att dra ner på socker och kolhydrater som pasta och bröd kan alltså hjälpa levern att göra sig av med skadligt fett.

Annons

Stergios Kechagias berättar att man hittills provtagit personer med misstänkta leverproblem genom att sticka i levern och ta ett vävnadsprov, en procedur som kan vara både obehaglig och riskabel.

– Nu finns det metoder där vi tittar på levern med ultraljud, magnetröntgen, artificiell intelligens och blodprov. Vi har utvecklat en metod med magnetresonanstomografi (MRT) för att avbilda levern. Då kan vi hitta leversjukdom, utan att sticka i levern. Med de nya metoderna vill man också identifiera personer som inte riskerar komplikationer av sin fettlever.

– Då slipper man oroa sig i onödan, vilket också är viktigt för hälsan, säger Stergios Kechagias.

”Det finns många tjocka som har utmärkt hälsa”

Läkemedel mot skrumplever (cirros)

Inom kort kommer det också att rullas ut ett nationellt vårdprogram om cirros. Det ska fungera som en riktlinje för hur man med blodprov eller ultraljudsundersökning ska hitta personer med fettlever utan symtom, som samtidigt kan ha ökad risk för att utveckla cirros.

Annons

Det pågår också en hel del forskning om nya läkemedel som sänker leverfettet.

– Man har sett att vissa diabetesläkemedel kan sänka leverfettet med uppemot 25 procent. Där pågår det en hel del intressant forskning just nu. Läkemedel som bromsar ärrvävnad i levern är också under utveckling.

– Ja, där finns några läkemedel som också är på gång. Det preparat som man har kommit längst med har visat lovande resultat men har en del biverkningar, till exempel klåda. Därför är det lite osäkert om det kommer att registreras.

Fettlever – 11 saker att ha koll på

  1. Tillståndet kallas NAFLD, Non Alcoholic Fatty Liver Disease.
  2. Vid fettlever lagras för mycket fett i levern. Den vanligaste orsaken är att man får i sig för många kalorier från mat och dryck.
  3. En frisk lever innehåller bara lite eller inget fett.
  4. Ungefär 20 till 30 procent av befolkningen uppskattas ha fettlever.
  5. Ofta upptäcks tillståndet av en slump eftersom det inte ger några tydliga symtom.
  6. Tio kilos övervikt ökar risken för fettlever med cirka 60 procent. Men det krävs bara en viktnedgång på tio procent av kroppsvikten för att slippa fettet i levern.
  7. Fett kring buken är oftare kopplat till fettlever än fett som lagras kring höfterna.
  8. Fettlever kan också förekomma hos smala personer. Cirka 6 till 7 procent av alla smala har fettlever. Då har det i regel genetiska orsaker.
  9. Fettlever kan med tiden leda till ärrvävnad i levern. Det ökar risken för bland annat levercirros (skrumplever).
  10. Fettlever ökar risken för hjärtkärlsjukdom och diabetes.
  11. I länder med många överviktiga har fettlever och cirros krupit neråt i åldrarna. Det är finns fall där 20-åringar som varit överviktiga sedan barnsben, har utvecklat cirros.

Foto:TT

Annons