Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Jag har framfall – måste jag operera?

03 nov, 2024
En kvinna som tänker
Foto: TT
”Mary” undrar om hon behöver genomgå en framfallsoperation? Läkaren Hanna Brännlund reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Knipskola: Så hittar du rätt knip och därför ska du knipaBrand logo
Knipskola: Så hittar du rätt knip och därför ska du knipa

Fråga: Troligen har jag framfall. Det syns en bula i slidan. Jag har inga större bekymmer av det, tror jag. Men jag har haft träningsinkontinens i några år – kan dessa höra ihop?

När måste man operera framfall? Känner inte av det förutom lite när jag styrketränar. Hur bör jag hantera detta? Jag är 62 år.

/Mary

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Framfall är oftast ofarligt"

Framfall är vanligt och drabbar tyvärr många kvinnor. Förekomsten av symtomgivande framfall bland den vuxna kvinnliga befolkningen är 5–10 procent. I Sverige är det cirka 6 000 kvinnor som genomgår framfallsoperation årligen.

Precis som du beskriver så kan framfall ge ganska lindriga symtom och jag misstänker att du kanske känner tyngdkänsla och att det buktar ut i slidan när du tränar styrketräning. Det är också vanligt med symtom från urinvägarna såsom urinträngningar, blåstömningsbesvär och inkontinens.

Annons

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Det finns olika typer av framfall och framfall av den bakre vaginalväggen kan även ge symtom med tarmtömningssvårigheter och analinkontinens. Framfall är oftast ofarligt men kan kännas obehagligt och ibland ge mer uttalade symtom. Det är därför viktigt att veta att det finns hjälp och behandling att få om man har ett framfall som ger besvär.

Olika typer av framfall

  • Framfall av slidans främre vägg. Urinblåsan sjunker ner och trycker mot den främre väggen som då buktar in i slidan. Det kan påverka urinröret och göra det svårare att kissa.
  • Framfall av slidans bakre vägg. Ändtarmen sjunker ner mot den bakre väggen som då buktar in i slidan. Det kan ge besvär med att tömma tarmen.
  • Livmodern och livmodertappen sjunker ner i slidan och kan bukta ut genom slidans öppning. Ibland kan skavsår uppstå på slemhinnan som buktar ut, som då kan blöda lite.

Riskfaktorer för att drabbas av framfall är graviditet och förlossning där vaginal förlossning utgör den största risken. Men även graviditet ökar risken för framfall, då man sett att kvinnor som förlösts med kejsarsnitt har något högre risk att drabbas av framfall än kvinnor som aldrig varit gravida och fött barn.

Risken för framfall ökar med åldern då vävnaderna och muskulaturen i bäckenbotten blir svagare när vi blir äldre. Man misstänker också att det kan finnas en viss ärftlighet. Övervikt, kroniskt ökat buktryck till följd av långvarig hosta och till exempel tunga lyft ökar också risken.

Annons

Det finns olika behandlingar mot framfall och vilken som passar beror på vilken typ av framfall man har och hur mycket symtom som det orsakar. Slemhinnorna i underlivet blir tunnare och torrare efter klimakteriet på grund av östrogenbristen som uppstår. Behandling med lokalt östrogen kan därför stärka slemhinnorna och minska besvär av framfall. Lokalt östrogen finns receptfritt att köpa på apoteket.

För en del kan en behandling med en framfallsring passa, som placeras i slidan och lyfter upp livmodern som sjunkit ned. Ringarna finns i olika modeller och storlekar och behöver provas ut av en läkare. Om rätt storlek och placering hittas så känns inte ringen av och är för en del en bra behandling.

Om man har stora besvär av sitt framfall så behövs oftast en operation. Operationen kan göras i slidans främre vägg, bakre vägg och högst upp i slidan om det är livmodertappen som buktar ut.

I ditt fall så låter det som att du har ganska lite symtom av ditt framfall och inte behöver någon operativ åtgärd i nuläget. Fortsätt styrketräna och vara aktiv. Kanske att du ska prova behandling med lokalt östrogen för att stärka upp slemhinnorna i underlivet. Det är också bra att få in en rutin för att träna bäckenbotten kontinuerligt. Om man är osäker på hur man ska göra eller om man gör rätt så finns bra instruktioner att hitta på internet eller så kan du kontakta din vårdcentral för råd.

Annons

Vad kan jag göra själv?

  • Undvik att lyfta tungt. Tänk på att knipa med musklerna i bäckenbotten när du lyfter tungt.
  • Knipövningar. Träna regelbundet för att stärka upp musklerna i bäckenbotten.
  • Putta in livmodertappen. Om du har känsla av att framfallet buktar ut så kan du tillfälligt putta in livmodertappen för att underlätta att kissa.
  • Undvik hård avföring och förstoppning.
Grå hårväxt, förändrad hudton och lättare obalans.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons