Kan man upptäcka cancer via blodprov?
Fråga: Jag har några generella frågor om cancer. Man läser ju lite överallt om att ditten eller datten ger olika typer av cancer och att även supervanliga symtom som trötthet eller magont kan bero på det.
Så mina frågor är: Kan man direkt se i ett blodprov att någon har cancer? Kan man alltid vara säker på att det finns markörer i blodet, eller andra prover som kan garantera om man har cancer eller inte? Vilka symtom bör man egentligen söka vård för i det här sammanhanget?
Jag är väldigt orolig för att drabbas, jag har för mig att man säger att en av tre kommer att drabbas någon gång i livet.
/Jennifer
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Läkaren Christina Lundell svarar: ”Det finns inget enskilt test som kan garantera att man inte har cancer”
Du har rätt, en av tre beräknas få cancer någon gång i livet, och ungefär 600 000 svenskar har cancer i dag. Men cancer kommer i olika allvarlighetsgrader och om man upptäcker den i tid finns det mycket att göra.
Christina Lundell
- Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
- Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Tumörer – en felaktig celltillväxt – bildas när det blir fel på en cell och de kontrollstationer som ska stoppa den från att delas inte fungerar. Oftast lyckas immunförsvaret oskadliggöra de felaktiga celler som bildas. Men ibland lyckas de lura säkerhetssystemen.
Beroende på var i kroppen den felaktiga celldelningen sker, och vilken sorts cell det är, orsakar tumören olika symtom och blir olika farlig. I exempelvis tarmen kanske det leder till en blödning i slemhinnan eller en trång passage som ger smärta. En hudcancer syns ofta med blotta ögat om man är uppmärksam: till exempel som en ny fläck som växer eller ett sår som inte läker. I bröstet kan det handla om en knöl som dyker upp, men också om en hudförändring, en ny form på bröstet eller bröstvårtan. Vissa sorter är mer benägna att metastasera, alltså sprida sig och börja växa på andra platser i kroppen.
Cancersymtom
Här följer några exempel på symtom som är viktiga att hålla koll på. De kan vara – men är långt i från alltid – tecken på cancer:
- Knölar.
- Blödning utan känd orsak.
- Födelsemärke som har förändrats.
- Sår som uppkommit utan känd anledning och sår som inte läker.
- Hosta och heshet.
- Ändrade avföringsvanor.
- Sväljningssvårigheter.
- Svårigheter att kissa.
- Långvarig feber.
- Försämrad aptit och viktnedgång.
- Oklara symtom från nervsystemet.
Källa: Cancerfonden
Trötthet, viktnedgång och blodbrist är tre exempel på symtom som ibland kan vara kopplade till en tumörsjukdom, men det finns många andra. Ibland kommer symtomen hastigt, i andra fall smygande. Ofta är besvären tilltagande, påtagliga och man kan ha en känsla av att något inte står rätt till.
För vissa cancersorter, som prostata-, bröst- och bukspottkörtelcancer, finns det markörer som syns i ett blodprov. Men det finns inget enskilt test som kan garantera att man inte har cancer.
Oroar man sig mycket över sjukdomar kan man behöva prata med någon för att bearbeta ovissheten. Många vårdcentraler har duktiga kuratorer och psykologer som kan ge verktyg.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.