Christina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina LundellChristina Lundell
Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Kan min yrsel bero på stress?

23 dec, 2024
author Christina Lundell
Christina Lundell
Man gnuggar sig i ögonen framför dataskärm.
Johan upplever att han blir yr i röriga miljöer som butiker eller tunnelbanestationer? Stress kan vara en bidragande faktor. Här svarar läkaren Christina Lundell på vad som kan ligga bakom och hur du kan hitta vägen till återhämtning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stressBrand logo
Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress

Fråga: Ibland får jag problem med yrsel när jag till exempel befinner mig på tunnelbanestationen, i matbutiken eller på evenemang, och måste då sätta mig en stund. Det är som att yrseln triggas av att det är rörigt och många intryck. Kan det vara så? Jag upplever det inte lika ofta hemma. Jag har haft mycket på jobbet sedan en tid tillbaka och har funderat på om stressen är en del av det. Kan stress ge sådan här typ av yrsel? Borde jag kolla upp det? /Johan

Läkaren Christina Lundell svarar: "Platserna är inte roten till din stress"

Det låter som att du befinner dig på en tuffare plats i ditt liv just nu. Du skulle nog må väl av att stanna upp och ta reda på mer om vad som belastar dig. Kanske finns det också något du kan göra åt din situation? Kan du skala bort något som tynger eller stressar dig? Kan du ge dig en chans att komma ner i varv? Behöver du prata med chefen och be om stöttning eller avlastning? Det kanske behövs en kuratorskontakt för att få en känsla av vad som är vad.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!
Råd från en expert
Doktorn svarar

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Annons

Det är inte helt ovanligt att vid stark stress uppleva en diffus yrsel och att den förstärks när man befinner sig i röriga miljöer eller i situationer som överväldigar.

Ofta har man varit med om något liknande tidigare i livet. Kanske drar man sig undan när intrycken blir för starka och kraven alltför höga. Om man har en känslighet kan den komma till ytan när annat i livet också är belastande.

En mening i ditt brev talar för att det inte “bara” är ett problem i vissa miljöer utan att det är hög tid att ta dina besvär på allvar. Du skriver att den diffusa känslan också kommer när du är hemma, där det rimligen vare sig är stökigt eller oförutsägbart.

Råd från en expert
Doktorn svarar

Det sämsta du kan göra är att undvika miljöerna där du upplever problem. Platserna är inte roten till din stress och om man börjar backa undan förstärks lätt besvären över tid och kan resultera i en allt mer begränsad vardag. Man skapar undvikandebeteenden som kan ta både kraft och tid att bli kvitt igen. Försök i stället ge dig bättre möjligheter att röra dig i miljöerna som stör dig genom att dra ner på stressen runt dig och öka återhämtningen.

Annons

Jag hoppas att du snart mår bättre. Hjälper inget av ovanstående kan man ibland behöva diskutera om nästa steg är en sjukskrivning på hel- eller deltid. Ibland kan man också behöva en läkemedelsbehandling.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons