Läkarens 6 bästa råd för att bli av med muntorrhet
Fråga: Jag har i många år haft väldigt besvärligt med att jag är torr i munnen. Det är hela dagarna men värst på nätterna. Jag vaknar ofta och det känns som sandpapper på tungan. Ibland gör det nästan ont i munnen.
När jag var hos tandläkaren senast så fick jag detta påpekat och att det är skadligt för mina tänder. Försöker dricka ofta och har alltid ett vattenglas vid sängen. Har även köpt sugtabletter på apoteket men upplever inte att dem hjälper.
Jag tycker att det är pinsamt ibland i sociala situationer när det hörs att jag blir torr i munnen. Finns det hjälp att få? Jag äter en del mediciner efter att jag fick en hjärtinfarkt för några år sedan samt mediciner mot min diabetes.
/Göran, 74 år.
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Läkaren Hanna Brännlund svarar: ”Ger inte bara problem i själva munnen”
Muntorrhet är tyvärr ganska vanligt och du verkar lida mycket av detta då det till och med stör din nattsömn. En vanlig orsak till muntorrhet är hög ålder då salivproduktionen minskar med stigande ålder, och kvaliteten på saliven blir sämre.
Den allra vanligaste orsaken är dock läkemedelsbiverkan. Du skriver att du har diabetes och har haft en hjärtinfarkt. Jag antar därför att du har flera olika läkemedel som du tar dagligen.
Orsaker till muntorrhet
- Läkemedelsbiverkan är den vanligaste orsaken.
- Hög ålder, som påverkar salivproduktion och salivkvalitet.
- Munandning, nästäppa.
- Stress.
- Sjukdomar som Sjögrens syndrom, Parkinsons sjukdom, diabetes, depression och ledgångsreumatism.
Muntorrhet kan ge många olika typer av besvär, och inte bara problem i själva munnen, utan också att det kan bli svårare att till exempel äta, prata eller känna smak.
Saliven har många funktioner, den smörjer, håller rent i munhålan och underlättar matsmältningen. På sikt får man vid långvarig muntorrhet en sämre tandhälsa samt ökad risk för inflammation i tandkött och munslemhinna.
En torr mun ger ofta en känsla av att ha dålig andedräkt samt kan ge sveda i munnen. Många med muntorrhet upplever en sänkt livskvalitet då det kan ge sömnstörningar och ändrade matvanor.
Det här kan hjälpa vid muntorrhet
För att stimulera salivproduktionen så kan man:
- Använda salivstimulerande tabletter, tuggummin, munsprejer eller geler. Fråga om råd på ditt apotek.
- Använda sockerfritt tuggummi, gärna innehållande fluorid, för att skydda tänderna.
- Vara noga med tandborstning, minst två gånger dagligen och använda tandkräm med hög fluoridhalt.
- Skölja munnen med vatten för att tillfälligt lindra.
- Undvika sötade drycker som läsk, saft och juice. Både sockret och syran är skadliga för tänderna.
- Tugga maten ordentligt.
I ditt fall så misstänker jag att det finns flera olika orsaker till din muntorrhet. Det är sannolikt en kombination av läkemedelsbiverkan, diabetes och effekten av det normala åldrandet.
Eftersom besvären innebär ett stort lidande för dig så tycker jag att du ska ta upp det med din behandlande läkare och se om det kanske går att göra några medicinjusteringar. Ibland går det att minska dosen av det läkemedel som misstänks orsaka muntorrhet och ibland går det att byta till ett annat liknande läkemedel.
Vid misstanke om någon bakomliggande sjukdom som orsak till muntorrheten kan vidare utredning av detta göras och ibland görs en mätning av salivflödet i munnen. Det är viktigt att du regelbundet besöker din tandläkare eller tandhygienist för att få förebyggande vård och råd om hur du ska sköta dina tänder.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT