Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Ont i benhinnorna efter löpning – kan jag springa ändå?

17 sep, 2023
Kvinna med träningsskor tar sig om smalbenen
Läsaren får ont i benhinnorna efter att ha löptränat och undrar vad det beror på och om det är farligt. Läkaren Michael Seipel berättar vad benhinneinflammation är och ger tips på lindring.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag är en kvinna 44 år som börjat träna på ”gamla dar” och jag trivs väldigt bra med det. När jag är på gymmet, spelar padel, eller går i skogen fungerar allt bra men när jag löptränar så blir det problem med smärta och ömhet i benhinnorna.

Det går bra i början men efter en dryg vecka börjar jag få ont. Jag har följt olika löparprogram och börjat lugnt och försiktigt med att växelvis gå och springa. Jag har hållit mig till kortare sträckor max två gånger i veckan i början och har sedan ökat upp sträckan långsamt under flera veckors tid.

Brukar du känna av någonstans när du sprungit?

Jag har även prövat med olika sorters skor och inlägg efter tips av kunnig personal i löparbutiken, men får ont ändå.

Även om jag bär på några kilo för mycket så är jag vältränad och har bra kondition. Kan det vara så att jag är för gammal för att börja med löpning? I höst kommer flera motionslopp som jag så gärna skulle vilja springa tillsammans med mina träningskompisar. Det känns så tråkigt om jag måste avstå från den fina gemenskapen. Kan problemen bli kroniska om jag skulle springa loppen trots att jag har ont i benhinnorna? Är det farligt att löpträna trots smärta i benhinnorna? /Träningsglad

Annons

Läkare Michael Seipel svarar: "Smärtan är en varningssignal"

Benhinneinflammation är egentligen inte en inflammation i benhinnan utan en överbelastningsskada vilken sitter i muskler och senfästen på skenbenets/tibias fram- och insida. Tillståndet har många namn, bland andra medialt tibiasyndrom och medial tibiaperiostit. Det är den vanligaste kroniska belastningsskadan hos idrottsmän som sysslar med löpning, hopp- och hallidrotter. Samtliga är aktiviteter vilka utsätter fötter och ben för upprepade stötar.

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Även vanliga motionärer kan drabbas, ofta då i samband med löpträning på hårt underlag i olämpliga skor vilka dels dämpar stötar dåligt och dels bidrar till att belastningen av kroppstyngden, felaktigt, hamnar på insidan av foten, foten proneras som man säger. X-benthet, kobenthet i vardagligt tal, och utåtrotation av foten bidrar också till att foten proneras och belastas på insidan.

Annons

Besvären börjar smygande med smärta vid belastning. Så småningom tilltar smärtan och uppträder redan vid lätt belastning och även i vila. Smalbenet känns ömt på insidan när man trycker där. Inflammationshämmande läkemedel, både som tabletter, gel eller salva för lokalbehandling kan ge tillfällig lindring men löser inte problemet. Man måste se till att undvika det belastningsmönster vilket utlöser besvären så att det överbelastade området får vila.

Löpskola med Joanna Swica: Så kommer du igång med löpningenBrand logo
Löpskola med Joanna Swica: Så kommer du igång med löpningen

Man kan behöva ändra träningsform för att bryta rörelsemönstret, prova till exempel simning, träning i vattenbassäng, crosstraining och cykling. Stretching kan också lindra. Det är viktigt att ha skor och träningsskor vilka är optimala vad gäller dämpning och korrektion av felställning. En fysioterapeut/sjukgymnast som har speciella kunskaper vad gäller idrottsskador kan ge goda råd både vad gäller träning och behandling.

Annons

Smärtan är ju en stark varningssignal vilken uppmanar oss att undvika det som utlöser smärtan. Om man fortsätter med den utlösande belastningen finns risk för skador på muskler och även stressfrakturer och då kan det behövas kirurgisk behandling.

Jag tycker inte att du är särskilt gammal men naturligtvis är det så att läkningen inte sker lika effektivt nu som när du var 25. Det är lite oroväckande att dina besvär återkommer så fort du löptränar. Om jag vore du skulle jag ta kontakt med en kunnig fysioterapeut. Då kan du också, vid behov, få hjälp att kontakta en ortopedspecialist med specialkunskaper i idrottsmedicin.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons