Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Så slipper du nackspärr – läkaren ger råd

03 dec, 2024
Kvinna håller sig om nacken med en smärtfylld min.
Varför drabbas jag så ofta av nackspärr? Lena undrar varför hennes nacke känns extra känslig och söker råd om hur hon kan slippa återkommande smärta. Här ger läkaren Christina Lundell svar och konkreta tips.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så förebygger du nackspärr i fyra enkla stegBrand logo
Så förebygger du nackspärr i fyra enkla steg

Fråga: Varför drabbas jag ofta av nackspärr? Jag började få problem med nacken för tio–femton år sedan, och har sedan dess med jämna mellanrum nackspärr som håller i sig i flera dagar. Ibland vaknar jag med spänd nacke och jag har provat många olika kuddar. Ibland får jag nackspärr när jag är i gång. Det är som att min nacke är extra känslig, kan det vara så? Och finns det något jag kan göra för att undvika detta problem som gör mig begränsad i vardagen? Jag går dagligen promenader och försöker att röra på mig. /Lena

Råd från en expert
Doktorn svarar

Läkaren Christina Lundell svarar: "Spända muskler i nacken"

Nacken är verkligen din svaga punkt, vad jobbigt! Det kan kännas orättvist och jag förstår att det prövar ditt tålamod när du gång på gång får ont på samma ställe. Bra att du försöker hålla i gång med rörelse och promenader.

Annons

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Nackspärr beror på att musklerna krampar. Det är i sig inte farligt men det kan vara väl så smärtsamt. En del personer med de här problemen reagerar direkt på drag, kyla eller stress, en vindpuff kan räcka för att utlösa krampen.

Att du får ont i just nacken kan bero på olika saker. En del har varit med om en olycka som gör nacken känsligare, eller har en medfödd felställning, men det är inte en vanlig orsak till nackspärr. Andra kan ha diskbråck i området (när den geleartade kudden mellan två ryggkotor är försvagad eller buktande). I ovanliga fall kan smärtan utlösas av sjukdom i nervsystemet eller reumatiska processer.

Ett udda namn men en verklig diagnos!
Råd från en expert
Doktorn svarar

Det vanligaste är att man har framåtböjd hållning där nackens muskler är spända och sträckta för jämnan. Då får de inte chans till återhämtning och cirkulationen försämras.

Annons

Vad du själv kan göra för att undvika nackspärr

Det är bra att hjälpa musklernas blodcirkulation på traven, som du gör med rörelse. Använd smärtlindring i form av receptfria tabletter, en värmekudde eller massage om det lindrar. Ibland kan det behövas receptbelagda läkemedel för att krampen ska släppa.

För en del kan det kännas skönt att ligga på rygg på golvet för att hjälpa nacken att rakna.

Vägen ur smärtan på längre sikt är att tänka på hållningen och utföra regelrätt träning för att hjälpa nacken att orka. Gå igenom din vardag och fundera på hur du kan få en bättre arbetsställning. Har du synfel kan det bidra till dålig hållning som i sin tur ökar risken för smärta. Undvik att sitta hopsjunken och att ligga med böjd nacke i sängar och soffor. Om du tycker om att cykla eller simma kan du behöva se över nackens position vid de aktiviteterna, där kan man enkelt hamna i gam-position.

Jag hoppas att du snart slipper din smärta.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons