Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Ont i knät? Så känner du igen gåsfot och får hjälp att lindra värken

10 nov, 2024
Kvinna som håller sig om knät av smärta hemma i soffan.
TT
"Inga" har fått diagnosen gåsfot. Hon tycker att namnet låter lustigt och hittar ingen mer information om tillståndet. Läkaren Hanna Brännlund bekräftar att diagnosen existerar och berättar mer om knäsmärta.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför är det viktigt att träna fötternaBrand logo
Därför är det viktigt att träna fötterna

Fråga: Jag har i flera veckor haft besvär med molande värk vid knät. Det gör mer ont när jag går och står, men blir bättre i vila. Nyligen fick jag diagnosen gåsfot. Jag tycker att det låter väldigt konstigt och dessutom hittar jag ingen information att läsa om detta.

Jag fick rådet att äta Ipren i två veckor och gå till en fysioterapeut om det inte blivit bättre. Vad är gåsfot och finns det någon bättre behandling som inte gör att jag får så ont i magen?

/Inga

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
”Upp till 5 på smärtskalan är okej under träning”

Läkaren Hanna Brännlund: Ett inflammerat senfäste i knät

Jag håller med dig om att tillståndet du drabbats av har ett speciellt namn, gåsfot eller seninflammation i pes anserinus som det heter på läkarspråk. Pes anserinus är benämningen på ett senfäste som sitter på insidan av benet strax nedanför knät. Här fäster senorna till tre lårmuskler. Utseendet på dessa musklers senfäste påminner om en gåsfot, därav namnet.

Annons

Om dessa muskler blir för korta och spända kan det skapa irritation och inflammation i senfästet. Vanligtvis ligger någon form av överbelastning bakom, som gett inflammation i fästet och slemsäcken som ligger där. Slemsäckens normala funktion är att smörja senorna så att de glider smidigt, och agera som stötdämpare mellan skelett och senor vid belastning.

"Otroligt jobbigt att ha ont hela tiden"

Det vanligaste symtomet vid en slemsäcksinflammation vid pes anserinus är smärta lokaliserad på en punkt på insidan av benet strax nedanför knät. Ofta gör det ont när man reser sig från en stol och förvärras ofta av att gå i trappor. Som du beskriver blir det ofta bättre av vila, för att snabbt komma tillbaka vid belastning. Om man trycker på senfästet brukar det kännas ömt. Ibland syns även en svullnad.

Gåsfot vanligast bland medelålders och äldre personer

Det är vanligast att gåsfot drabbar medelålders och äldre personer, men det kan även förekomma hos yngre idrottsutövare. Orsaken till inflammationen är ofta en akut skada, kraftig överbelastning, vridning eller ihållande och upprepad belastning. Tillståndet är vanligare hos dem som har en valgusställning i knäleden, det vill säga kobenthet. Gåsfot är ofarligt och ger efter utläkning inte några men.

Annons

Det viktigaste för att inflammationen ska läka ut är avlastning, att låta senan få vila. Undvik alla aktiviteter som belastar knät och försämrar smärtan. Vi brukar också rekommendera att stretcha musklerna på baksidan av låret. Det är ofta hjälpsamt att träffa en fysioterapeut för råd kring knästabiliserande övningar och stretchövningar.

Inflammationsdämpande läkemedel kan rekommenderas, precis som du fått, för att hjälpa läkningsprocessen vid mycket besvär. Om inflammationen inte ger med sig trots vila och antiinflammatorisk behandling kan ibland en lokal kortisoninjektion av läkare vara ett alternativ. Men med tålamod, vila och träningsomläggning blir de allra flesta bra.

Foto: Shutterstock/TT

Läkarens tips för smärtfria knän

  • Regelbunden varierad träning, undvik belastning som ger smärta.
  • Undvik hög och ensidig belastning som ger smärta.
  • Undvik att bära tungt på ett monotont sätt.
  • Använd rätt skor, använd sulor med dämpning.
  • Övervikt/fetma överbelastar lätt lederna, så sträva efter normalvikt.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons