Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Bakercysta: Vad beror knölen i knävecket på?

04 jun, 2023
Kvinna som håller sig för knät.
Cia har upprepade gånger drabbats av en svullnad i knävecket som orsakar smärta och begränsar rörligheten. Nu undrar hon om det går att förebygga. Så här svarar läkaren Michael Seipel.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: I början av förra sommaren fick jag en svullnad i knävecket på ena sidan. Det var som en bulle som buktade ut. Jag kan inte påminna mig om att jag hade gjort något särskilt innan den kom. Det gjorde inte ont i själva knävecket men jag hade haft molvärk i knät av och till innan.

Tidiga tecken på artros – här är symtomen att vara uppmärksam påBrand logo
Tidiga tecken på artros – här är symtomen att vara uppmärksam på

När den var som störst spände det ordentligt när jag sträckte i benet och det var lite svårt att böja i knät. Jag blev först orolig eftersom jag trodde att det kunde vara en propp, så jag sökte vård på akuten. Doktorn konstaterade direkt att det inte var någon propp utan något han kallade för Bakercysta. Han sa att den troligen skulle försvinna av sig själv och om den inte gjorde det, eller växte sig större, så skulle jag höra av mig igen. Jag fick en tablett som heter Naproxen mot värken i knät.

Annons

Efter ett par veckor var knölen borta. Nu känns det som att den är på väg tillbaka igen. Kan jag göra något för att förebygga? Ibland när jag går kan jag få ont. Vad beror en Bakercysta på? Jag är kvinna, 57 år gammal och har ganska sunda vanor, promenerar och cyklar regelbundet. Jag har aldrig rökt.
/Cia

Läkaren Michael Seipel svarar: "Många gånger försvinner Bakercystan av sig själv"

Kring våra större leder har vi något som kan kallas för polstringar. Det är slemsäckar som fungerar som stötdämpare och slitageskydd mellan det hårda skelettet och de mjuka vävnaderna. De vätskefyllda slemsäckarna kallas på fackspråk för bursor.

I det bakre knävecket finns bursor som står i förbindelse med det inre i knäleden. I samband med en inflammation i knäleden bildas en ökad mängd vätska, och denna kan läcka ut till de bakre slemsäckarna som då får en ökad fyllnad. En svullen slemsäck i bakre knävecket kallas för en Bakercysta.

Annons

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Cystan är ingen sjukdom i sig utan ett tecken på att det finns någon typ av inflammationstillstånd i knät. Det kan exempelvis röra sig om artros, reumatoid artrit eller en menisk- eller ligamentskada. I de fall man är tveksam till cystans ursprung gör man någon typ av bilddiagnostik, till exempel ultraljud eller MRT. Behandlingen består i att eliminera grundorsaken. Många gånger försvinner Bakercystan av sig själv. Bakercystor hos barn brukar inte behöva behandling.

Om man, som i ditt fall, har besvär kan man ge inflammationshämmande läkemedel som Naproxen för att dämpa den inflammation som givit upphov till cystan. En stor Bakercysta som är till besvär kan behöva opereras bort. Om du inte har några symtom behöver du inte göra något alls. Har du ont i ditt knä kan det vara aktuellt att ta Naproxen igen.

Annons

Sannolikt är det så att du har en begynnande artros i knäleden. Jag tycker att du ska ta en diskussion med din läkare på vårdcentralen om detta. En lämplig åtgärd skulle kunna vara förebyggande behandling hos en fysioterapeut.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons