Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Kan sorg ge smärta och besvär i kroppen?

10 jun, 2024 
En kvinna som gråter.
Foto: TT
För två år sedan förlorade ”Marie” sin make i en olycka. Nu upplever hon att hennes kropp håller på att stänga ner. Kan sorgen sätta sig i kroppen? Läkaren Christina Lundell ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorgBrand logo
7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorg

Fråga: Jag förlorade min man i en olycka för två år sedan. Våra barn var åtta och elva år. Jag har ett stort skyddsnät runt mig och har fått praktisk hjälp och stort stöd, men som ensamstående med två barn har det varit svårt att få tid att sörja. Livet måste ju rulla på. Det senaste året har jag dock ofta haft ont i huvudet, jag är trött, ofta förkyld och har sakta fått mer och mer ont i kroppen, i muskler och leder. Jag har varit hos läkare på vårdcentral som har tagit prover, men inget avvikande hittades.

Kan sorgen sätta sig i kroppen? Det är som att kroppen håller på att stänga ner. Vad kan jag göra? Vilken hjälp kan jag få?

/Marie

Läkaren Christina Lundell svarar: "Se över ditt psykiska mående"

Jag beklagar, det du har varit igenom är tufft oavsett hur stöttande omgivningen är. Det är lätt att bara köra på och undvika att titta bakåt. Sen går tiden och man tänker att tiden borde läka såret. Men du skriver att det känns som att kroppen håller på att stänga ner.

Annons

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Du undrar om dina smärtor kan vara ett resultat av din förlust. Svaret på din fråga är att det är vanligt att man får kroppsliga besvär när själen inte mår bra. Faktum är att nedsatt psykiskt mående ofta ger sig tillkänna med olika former av smärta. Muskler, leder, mage, rygg och huvud är vanliga smärtpunkter.

När man tittar på magnetkameraundersökningar av hjärnan aktiverar både nedstämdhet och smärta samma regioner i hjärnan, så det är inte enkelt för kroppen att veta vad som är vad. Man har också i studier sett att båda tillstånden aktiverar liknande processer och skapar obalans i den kemiska balansen mellan nervceller.

Nu är inte sorg och depression samma sak, men med tiden kan sorg övergå i andra former av psykiskt nedsatt mående. Det låter som att du har en förståelse över var du befinner dig.

Annons

Ni har redan börjat med undersökningar och prover som ser bra ut. Ni hittar inga tecken på kroppslig sjukdom.

Nästa steg kan vara att se över ditt psykiska mående. För en del kan det behövas en samtalskontakt, andra kan behöva komplettera med läkemedel. I vissa fall kan det behövas en sjukskrivning, kanske på deltid, för att ge dig tid och rum att vända på din situation. Din vårdcentral bör kunna hjälpa dig med detta.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons