Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Varför gör det ont när jag ska svälja mat?

18 mar, 2024
En man som håller handen på halsen.
Foto: TT
41-årige ”Peter” har svårt att svälja maten när han äter. Nu har han tröttnat på sina besvär och undrar om han borde söka vård. Läkaren Hanna Brännlund ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag är en kille på 41 år som skulle behöva läkarråd. Jag har länge haft svårt att svälja maten när jag äter. Det gör ont när jag sväljer och jag behöver skölja ner maten med mycket vatten. Jag känner när maten är på väg ner genom strupe/bröst och ibland sätter jag i halsen.

Sedan några månader tillbaka dejtar jag en tjej som jag tycker mycket om, men det är jobbigt att äta middagar tillsammans när maten sätter sig fel. Jag har hela tiden tänkt att jag har en extra känslig eller trång strupe, men nu börjar jag tröttna på det här. Borde jag göra en utredning? Vad kan det vara?

/Peter

Här är maten som gör att du sover bättreBrand logo
Här är maten som gör att du sover bättre

Läkaren Hanna Brännlund svarar:" Komplex process"

Sväljningssvårigheter som du beskriver är något som ofta ska utredas vidare för att hitta orsaken. Du skriver att du haft besvären länge men inte om det blivit sämre över tid. Dock beskriver du att detta besvärar dig mycket och att det påverkar din livskvalitet negativt, vilket är varför jag tycker du ska kontakta din vårdcentral för utredning.

Annons

Det finns flera olika sjukdomar som kan orsakar sväljningsbesvär som du beskriver. Sväljförmågan är en komplicerad process som delas in i flera faser, involverar totalt 25 olika muskler samt flera nerver i hjärnan. Normal sväljning är även koordinerad med andningen och sker då vi andas ut. Eftersom normal sväljning är en väldigt komplex process som kräver koordination med många olika system så är det också många olika delar i processen som kan drabbas av en störning och då ge oss sväljningssvårigheter.

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Är ett vanligt problem

Sväljningsbesvär är tyvärr ett vanligt problem som orsakar stort lidande och blir vanligare med stigande ålder. De vanligaste orsakerna till sväljningssvårigheter är förträngningar i matstrupen, gastroesofagal reflux men även olika sjukdomar som stroke och neurologiska sjukdomar. I ditt fall så beskriver du långvariga besvär med att svälja och att du lätt sätter i halsen, man kan därför fundera på om du har någon förträngning i matstrupen som är orsaken.

Annons

Men du behöver vidare utredning för att få rätt diagnos och hjälp. Utredningen startar på din husläkarmottagning/vårdcentral med att fråga mer om dina symtom/besvär samt undergå en undersökning. Det vanligaste är därefter att remiss skrivs för en gastroskopiundersökning samt i vissa fall även en röntgen av svalg och matstrupe.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons