Kan jag träna när jag är förkyld?
Fråga: Jag har lite funderingar kring riskerna med träning när man har en infektion i kroppen, bland annat då att få inflammation i hjärtmuskeln. Det känns som att jag är lite småförkyld för det mesta och det sägs att man inte ska träna när man är förkyld och har en infektion i kroppen, men var går egentligen gränsen?
Jag är kvinna 50+ som verkligen inte är någon elitidrottare, men jag försöker hålla i gång. Spelar padel en gång i veckan med jobbarkompisar, ”lufsar” i skogen och gör hemmagympa. Dessutom är jag aktiv i vardag och jobb. Cyklar vart jag än ska i närområdet, springer i trappor, går raskt.
I mitt arbete inom vård och omsorg går och står jag mycket och det blir också en del tunga lyft. Allt detta är ju nästan lika ansträngande för kroppen som min träning. Är det farligt att göra detta om man känner sig lätt snuvig, täppt i näsan, sträv i halsen eller lite hostig?
Jag kan vara täppt ena dagen eller vakna med skrovlig hals och känna mig frisk nästa. Om man har tränat och vaknar förkyld dagen efter, ska man vara orolig då? Förr var ju detta inte något man brydde sig så mycket om, mer än vad det sunda förnuftet sade. Var man riktigt sjuk så var det ju ingen diskussion. Givetvis går jag varken till jobbet eller tränar när jag är riktigt förkyld.
/"Anna"
Michael Seipel
- Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
- Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.
Läkare Michael Seipel svarar: "Träna aldrig med feber"
Regelbunden rörelse och träning, på individuellt anpassad nivå, är viktigt för oss människor i det moderna samhället där vi inte är fysiskt aktiva dagligen på samma sätt som i gamla tider. Kroppen är ju skapad för fysisk aktivitet. Träning och rörelse är en viktig källa till både fysiskt och psykiskt välbefinnande. För den som kommit i gång med sin träning kan det ibland vara svårt att låta bli även om man känner sig ”lite vissen”.
Grundregeln är att man aldrig ska träna med en infektion i kroppen. De bakterier och virus vilka ger upphov till förkylningar kan i värsta fall påverka inre organ som till exempel hjärta och njurar och ge upphov till allvarlig sjukdom. Var ska man då dra gränsen? Det finns några viktiga hållpunkter.
Träna aldrig med feber. Man talar också om ”halsgränsen” och det innebär att infektioner ovanför halsen, som snuva och nysningar i regel inte är något problem. Vid halsont, heshet, hosta, värk i kroppen och sjukdomskänsla ska man undvika träning. Det sistnämnda, sjukdomskänslan, är en viktig signal.
Det ovan nämnda gäller framför allt sådan träning som är kraftigt pulshöjande. Mer liberal kan man vara vid lättare fysisk ansträngning som promenader och lättare styrketräning. Man får helt enkelt använda sitt sunda förnuft och lyssna på kroppens signaler. Känner man sig ovanligt trött och mår dåligt när man anstränger sig ska man sluta direkt. Detsamma gäller om pulsen blir ovanligt snabb eller oregelbunden. Man får försöka lära känna sin egen kropp och var gränserna går.
Om man har haft en rejäl förkylning, och vilat, ska man ha varit frisk i tre dygn innan man sätter i gång med mer intensiv träning. Blir man förkyld efter ett träningspass är detta inget man kan göra någonting åt mer än att ta hand om sig på bästa sätt och undvika kraftig ansträngning.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT/Shutterstock