Träning som 50 plus – vanliga myter att sluta tro på
Sajten The Healthy har listat några vanliga myter när det kommer till träning för 50-plussare – som det är dags att slå hål på!
Bara för att åldern smyger sig på betyder inte det att man ska träna mer försiktigt. Tvärtom behöver hela kroppen aktiveras för att hålla sig frisk och stark, speciellt med tanke på att vi blir stelare ju äldre vi blir.
Just därför är det dags att slå hål på några envisa myter när det kommer till träning efter 50-strecket! Här är några av dem, enligt sajten The Healthy.
Myter om träning för 50-plussare
1. Jag har aldrig tränat tidigare
Bara för att du aldrig har tränat tidigare betyder inte det att träningståget har gått. Klyschigt men sant: Det är aldrig för sent att börja träna, och kroppen har inget bäst före-datum. Att börja träna, oavsett i vilken ålder, är alltid en bra idé. Förutom att träning ger oss bättre balans, gör oss starkare och mer uthålliga, är den också bra för vår kognitiva förmåga.
2. Jag är för gammal för löpning
Visst stämmer det att det tar tid att bygga kondition, uthållighet och styrka vid löpning – och att det kan bli slitsamt för lederna. Men med rätt teknik och rätt löparsko minskar risken för skador, och du kan springa på ett mjukt och skonsamt sätt anpassat för din kropp.
3. Jag promenerar som träning
Promenader är toppen, men det räcker inte som enda träning, skriver The Healthy. Du behöver få upp flåset och kroppen behöver träna på styrka och uthållighet. Dagliga promenader är grundläggande bra för hjärtat, men det är inte tillräcklig med puls. Om möjligt, varva promenader med att springa, eller annan pulshöjande aktivitet, för att hjärtat ska få sin träning och hålla sig friskt och starkt!
4. Jag är för stel
Har du drömt om att yoga men alltid tänkt att du är för stel? Det stämmer troligtvis inte! Även att du är ovig eller ”stel som en pinne” går det alltid att stretcha kroppen till en viss punkt. Därför är yoga en bra idé för att bli mjukare och rörligare, och bäst resultat blir det om man stretchar kroppen regelbundet – gärna en gång om dagen!
5. Jag klarar inte av högintensiv träning
Högintensiv intervallträning, på engelska: High-intensy interval training (HIIT), är en effektiv träningsform som blivit populär under de senaste åren – och som passar alla åldrar. Den högintensiva intervallträningen har även visat sig vara lämplig för personer med diabetes och hjärt- kärlsjukdomar, skriver The Healthy. Men om du är osäker på om träningsformen är för dig, rådgör med en personlig tränare först.
6. Jag kan skada mig
Det kanske finns en oro över att du ska ramla och skada dig i samband med att du provar nya träningsformer. Här kan du också rådgöra med exempelvis en sjukgymnast vilken träning som passar bäst efter dina förmågor och mål, och hur du bäst kan lägga upp träningen för att den ska bli så skonsam och effektiv som möjligt. Men också hur du ska bli starkare och minimera risken för skador, oavsett om det är i vardagen eller när du tränar.
7. Jag kan inte bli starkare
Att du inte skulle kunna slå ditt yngre jag i styrka är en myt. Tvärtom är det en ypperlig chans att träna upp din muskelstyrka. Det kanske inte kommer gå lika snabbt att bygga musklerna i dag, men det går att bli stark – och kanske till och med starkare än du tidigare varit, skriver The Healthy.