Behöver jag fylla på vaccinet mot polio?
Fråga: Jag skulle gärna vilja veta lite mer om hur polio smittar. Har också läst att sjukdomen trots vaccination finns kvar på sina håll i världen. Beror det på att vaccinet inte är tillräckligt bra?
Själv blev jag först vaccinerad som barn på 60-talet och fick för några år sedan en femte spruta i vuxen ålder inför en utlandsresa. Nu ska jag ut och resa igen och undrar om det är läge för en ny spruta?
/Berit
Läkare Michael Seipel svarar: "Med fem vaccinationer bör du ha ett fullgott skydd"
Polio är en mycket smittsam virussjukdom som finns kvar i Afghanistan, Malawi, Moçambique och Pakistan, trots mycket omfattande vaccinationsprogram. Här rör det sig om så kallat vilt poliovirus. Anledningen till att poliosmitta förekommer är inte för att vaccinet är dåligt utan för att det av olika skäl, bland annat motstånd mot vaccination och politiska oroligheter, har varit svårt att nå ut fullt med vaccinationsprogrammet.
Förutom vilt poliovirus sker också spridning av polio som har sitt ursprung från det försvagade levande vaccinet, så kallat vaccinderiverat virus. Det förekommer just nu i Kongo, Madagaskar, Malawi och Moçambique.
Michael Seipel
- Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
- Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.
Polio sprids via förorenat vatten och livsmedel som varit i kontakt med detta. Viruset kan också överföras som droppsmitta från en person som bär på det. Via munnen infekterar viruset först luftvägarna och därefter tarmen. Många av dem som infekteras får inga tydliga symtom. Ju tidigare i livet man drabbas desto lägre är risken för allvarlig sjukdom.
En del får influensaliknande symtom med feber, huvudvärk, illamående och kräkningar. Hos ett fåtal av de smittade, cirka en procent, sprids viruset vidare till ryggmärgen och skadar nervceller som styr muskelaktivitet. Det medför en mer eller mindre uttalad förlamning av muskler.
När andningsmuskulaturen drabbas uppkommer ett livshotande tillstånd. I den situationen krävs assisterad andning med respirator. Det var i samband med polioepidemin i Sverige på 1950-talet som den moderna respiratorn utvecklades.
De allra flesta av dem som drabbas av förlamningar förbättras spontant och en del blir helt återställda. Ibland ser man att personer som haft polio får nya symtom senare i livet, bland annat försämrad muskelfunktion. Det kallas postpolio syndrom, PPS.
Den senaste polioepidemin i Sverige hade vi 1953. Massvaccination mot polio inleddes 1957 med ett inaktiverat/avdödat vaccin som injiceras (IPV). I det allmänna vaccinationsprogrammet för barn ingår fyra injektioner av detta vaccin med ett bestämt intervall: två grundvaccinationer och två påfyllnadsdoser.
Man rekommenderar sedan en femte injektion i vuxen ålder, men den får man själv bekosta. Kompletterande vaccination kan också vara aktuellt för dem som fått det levande, försvagade, vaccinet i form av droppar i munnen (OPV).
Du skriver inget i ditt brev om var du planerar att resa, men med fem vaccinationer mot polio bör du ha ett fullgott skydd. Undantaget är om du planerar en längre vistelse i de högriskländer som nämnts ovan.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.