Läkaren: Symtomen från magen du alltid bör ta på allvar
Fråga: Jag har de senaste veckorna vaknat vid 3–4-tiden med ordentligt ont i magen. Det händer inte varje natt och magvärken avtar efter några minuter. Jag äter en del Omeprazol och Novalucol. Dock betydligt mindre de senaste åren än tidigare. Jag har sällan besvär med magen på dagarna utan det är just på natten det är som värst.
Jag har inte ändrat något med kosten eller gjort några andra förändringar i livet. Däremot kan jag ibland ha besvär med illamående och känsla av att behöva kräkas, fast jag aldrig gjort det. Jag har också senaste månaderna blivit trög i magen och får inte längre gå på toaletten varje dag. Vad kan det vara? /Ylva
Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Du är är kanske förstoppad"
Att vakna på natten av magsmärtor i kombination med förändrade avföringsvanor är något jag tycker ska utredas. Jag tycker du ska kontakta din vårdcentral för att boka en läkartid och få en bedömning av dina besvär.
Smärtorna du får i magen på natten skulle kunna vara orsakade av att du är förstoppad. Vid en förstoppning kan man få besvär med en uppspänd buk, mycket gaser och smärtor i magen. Det är också vanligt att förstoppning orsakar illamående och ibland även kräkningar. Förstoppning kan bero på flera olika saker där den vanligaste orsaken är relaterad till vad vi äter och våra levnadsvanor. Ofta beror en tillfällig förstoppning på för lite vätska och fibrer, nya mat- eller levnadsvanor. Men förstoppning kan ibland också vara tecken på annan bakomliggande sjukdom som behöver utredas.
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
De viktigaste sjukdomarna som ska uteslutas som orsak till förstoppningsbesvär är cancer eller inflammation i tarmen. Även sjukdomar som diabetes, rubbning i ämnesomsättningen eller någon neurologisk sjukdom ska uteslutas. Dock viktigt att nämna att förstoppningsbesvär är mycket vanliga och drabbar de flesta någon gång under livet. Det vanligaste är att förstoppning är ofarligt och inte tecken på någon sjukdom. Men om man har ihållande besvär under längre tid och/eller andra symtom som till exempel buksmärta, blod i avföringen eller viktnedgång så ska det utredas.
Det kan du göra själv vid förstoppning
Vid en utredning på vårdcentralen för förändrade avföringsvanor tas en noggrann anamnes där vi frågar om hur länge besvären funnits, hur avföringsfrekvens och konsistens är. Vi frågar även om eventuellt andra sjukdomar samt medicinering. I den primära utredningen ingår också undersökning med att känna på magen, provtagning samt ofta också en rektoskopiundersökning där vi kan undersöka ändtarmen med hjälp av ett smalt plaströr. Om ytterligare utredning är indicerad så remitterar vi vidare för utvidgad utredning av tjocktarmen.
Egenvårdsråd vid förstoppning:
- Drick mycket vatten.
- Ät fiberrikt. Välj fullkornsprodukter och ät mycket rotfrukter och grönsaker.
- Laxerande livsmedel: katrinplommon, aprikos, russin, fikon, päron och kiwi.
- Minska mängd stoppande mat: vitt mjöl som pasta och vitt bröd, vitt ris, te.
- Ökad fysisk aktivitet.
- Linfrön eller psylliumfrön, 1 matsked dagligen.
Så rådet till dig är att du ska kontakta din vårdcentral för att boka en läkartid. Detta då du beskriver att du fått förändrade avföringsvanor med förstoppning som ej är övergående samt att du har smärta i magen som stör nattsömnen. De besvären behöver utredas vidare för att kunna säkerställa orsaken till dina besvär samt att du behöver få hjälp med behandling och anpassade råd för att återfå en normal tarmfunktion.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT