Fingrar som domnar och gör ont? Det här är Raynauds fenomen
Fråga: De senaste åren har jag fått mer och mer besvär med att mina fingrar blir vita och gör ont. Det händer framför allt när jag är utomhus och blir kall om fingrarna, men det kan även ske när jag skalar potatis eller som nu senast när jag skalade räkor. Först blir fingrarna lite vita och sedan nästan blå i färgen. Ofta gör det väldigt ont och ibland kan det sticka i fingrarna.
Jag pratade med min svärmor om detta som sa att hon har liknande besvär och har fått veta av sin doktor att det inte finns någon behandling. Stämmer det? Jag tycker att det här är besvärligt och oroar mig inför varje vinter då jag tycker väldigt mycket om att åka skidor. Måste jag sluta med det nu? /Lars
Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Klassiska symtom för Raynauds fenomen"
Du beskriver klassiska symtom för det som kallas Raynauds fenomen. Det är en oftast ofarlig men ibland väldigt besvärlig sjukdom där kyla och ibland stress orsakar att en eller flera fingrar bleknar och domnar. Ofta tappar man känseln i de fingrar som drabbas och det kan både sticka och göra ont, som du beskriver.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Det vanliga är att det är några fingrar som drabbas, men även tår, örsnibbar och nästippen kan påverkas. Det kan räcka med att man utsätts för kyla en kort stund utomhus, eller som du berättar att man utsätts för kallt vatten, för att symtomen med att fingrarna bleknar ska uppstå.
Oftast går tillståndet över av sig självt. Vanligast är att Raynauds fenomen debuterar innan 30 års ålder och det vanligaste är att besvären sedan lindras med åren. Cirka 10 procent av befolkningen är drabbade och vi ser att det generellt är vanligare hos kvinnor än hos män.
Det här kan du göra själv:
- Viktigast är att hålla sig varm och undvika nedkylning. Använd vantar och mössa ute när det är kallt.
- Använd vind- och vattentäta vantar med varmt foder, gärna tumvantar.
- Använd rymliga och varma skor.
- Det finns både strumpor och vantar med värmeslingor som laddas med batteri.
- Sluta röka och snusa då det försämrar blodcirkulationen.
- Minska stress och se till att få tillräckligt med vila och återhämtning.
- Motionera regelbundet.
I tonåren är det vanligast att Raynauds fenomen debuterar och att det är ett ofarligt tillstånd. Det är sällan en del av eller ett symtom på någon annan sjukdom. Men om man drabbas av Raynauds fenomen för första gången efter 40 års ålder och har uttalade besvär så är det rimligt att få en läkarbedömning.
Om man samtidigt som man har Raynauds fenomen drabbas av sårbildning på fingertoppar, har annan hudpåverkan eller ledbesvär så kan det ibland vara en bakomliggande reumatologisk sjukdom som orsakar detta.
Du skriver att du drabbats av dessa besvär under de senaste åren, vilket jag tolkar som att det är nytillkomna besvär för dig. Jag tycker därför att du ska ringa din vårdcentral och få en tid till din familjeläkare för en bedömning.
I vissa fall kan det nämligen vara en bakomliggande sjukdom som orsakar Raynauds fenomen och utredning ska göras för att utesluta reumatisk eller annan kronisk bakomliggande sjukdom. Det finns även vissa läkemedel som kan orsaka tillståndet, så det är också viktigt att eventuell medicinering ses över i relation till dina besvär.
Vid ett läkarbesök för bedömning av Raynauds fenomen så ställer vi fördjupande frågor kring besvären, måendet i övrigt samt gör en somatisk undersökning. Ofta tas även blodprover för att kunna utesluta bakomliggande reumatisk sjukdom.
Om bakomliggande sjukdom uteslutits men man har så pass uttalade besvär att man behöver behandling så finns det några olika läkemedel som kan provas för att lindra symtomen. Diskutera med din läkare om du upplever dina besvär så pass besvärliga att du önskar prova en behandling.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT/Shutterstock