Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

5 hälsorisker med stillasittande – det här händer i kroppen

29 dec, 2024
author Mimmi Lexander
Mimmi Lexander
author Jo Brand Kilder
Jo Brand Kilder
Kvinna jobbar framför dator
Kroppen är gjord för att röra sig, men många av oss sitter ner större delen av dagarna. Vad gör det med oss? Här är fem saker som händer i kroppen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att det är bra att röra på sig är nog alla överens om, men har du koll på vad som faktiskt händer i kroppen om du sitter för mycket stilla? Danska veckotidningen Söndag har sammanställt riskerna.

Så förebygger du gamnacke - med naprapatens övningarBrand logo
Så förebygger du gamnacke - med naprapatens övningar

1. Musklerna försvagas – skaderisken ökar

När vi sitter still så slappnar musklerna av. Gör vi det länge åt gången så leder det till att musklerna försvagas. Bland annat muskler i rumpa och ben, som är viktiga när det kommer till stabilisera kroppen. Är vi svaga i de här musklerna ökar risken för skador, till exempel på grund av belastning när du tränar.

2. Problem med höfter, rygg, nacke och axlar

Sitter du ner mycket så kan det leda till att höftböjarmuskeln påverkas negativt, vilket bland annat kan orsaka problem med höftleden. Dessutom kan det leda till rygg, nacke- och axelproblem, som när du till exempel sitter du framåtböjd över en dator för länge.

Viktigt för hälsan att inte sitta still för länge.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

3. Ökad risk för åderbråck

Om du sitter ner under långa stunder åt gången samlas blodet in benen, vilket i förlängningen kan öka risken för åderbråck.

Annons

4. Risken för typ 2-diabetes kan öka

Att sitta mycket skulle eventuellt kunna öka risken för typ 2-diabetes. Det här beror på att muskler som slappnar av inte tar hand om blodsockret på samma sätt som om vi rör oss. En studie publicerad i tidskriften Medicine & Science visar att bara fem minuter promenader varje halvtimme kan motverka effekten av för mycket stillasittande, och hjälpa till att sänka både blodtryck och blodsocker.

5. Stillasittande kan leda till hjärtsjukdomar

Studier visar att stillasittande under långa perioder är kopplade till hjärtsjukdomar. En studie från American cancer society visade att kvinnor som mest satt still, under de 14 år studien varade, hade 34 procent större risk att dö, av olika orsaker, jämfört med personerna i studien som var minst stillasittande. Motsvarande siffra för män var 17 procent.

Annons

LÄS OCKSÅ: Bästa träningen om du sitter mycket: stol-twerk & fler övningar

Korta pauser gör stor skillnad

Många har idag ett jobb som kräver långa dagar framför dator, men enligt MåBra:s PT- och träningsexpert Sandra Hiort krävs det inga stora insatser för att göra stor skillnad för måendet.

– Man behöver absolut inte krångla till det. Det handlar om att resa sig och använda kroppen på något sätt. Alla rörelsepauser är bra, oavsett om det är att gå och dricka ett glas vatten eller att skaka loss i benen och veva runt med armarna, säger hon och fortsätter:

– När du rör på kroppen hjälper du blodcirkulationen och minskar risken för att få problem med värk. Det är så värt det! Dessutom blir du piggare och får chans att ladda om mentalt samtidigt.

Vill du ha ytterligare motivation till att ta korta rörelsepauser så visar en ny studie gjord vid University of Sidney att bara fyra minuters rörelse som höjer pulsen varje dag gör stor skillnad för hjärt-kärlhälsan. Hos medelålders kvinnor halverar det risken för till exempel hjärtinfarkt.

Annons

– Säg att du småjoggar på stället, eller gör stora rörelser med armarna och gör några benböj, 4x1 minuter per dag. Då har du gett hjärtat massor med kärlek, bara genom att höja pulsen en stund.

Foto: TT/Shutterstock

Annons