Anders Hansen: "Dagens barn kan växa upp i en värld utan cancer"
Bryan Johnson, 47, vaknar kring 04.30–snåret och går och lägger sig klockan 20.40 varje dag – utan undantag. Han följer dagligen ett strikt protokoll med över hundra saker som artificiell intelligens har sagt åt honom att göra. Han äter i stort sett samma måltider, ser till att få i sig 300 gram grönsaker, tränar enligt schema och sätter i sig femtio olika piller. Med stolthet berättar han att han har lyckats stoppa kroppens åldrande och nu firar sin födelsedag var 19:e månad, i stället för var 12:e.
– Den här excentriske IT-miljardären hoppas kunna leva till 200 år, eller till och med lura döden, genom att låta AI gå igenom medicinska artiklar och skriva ett protokoll som han ska leva efter. Han gör en massa mer eller mindre bisarra saker, som hela tiden ändras beroende på vad forskningen kommer fram till, säger psykiatrikern Anders Hansen som träffar Bryan Johnson i SVT:s "Smartare än hjärnan".
LÄS OCKSÅ: Anders Hansen utforskar AI i ny serie: "AI kommer slita isär oss"
"De var inte kloka år 2025"
Människan har alltid haft en önskan om att leva länge – eller för evigt – och Bryan Johnson är förmodligen den person som tagit vår strävan längst.
– Han har ett perspektiv som är väldigt intressant och det är: "vad kommer man i framtiden säga om det vi gör nu?" Går vi tillbaka till 1950-talet så är det ju helt sjukt att vi rökte överallt och bland barn. Vad är det som kommer få människor i framtiden att säga "de var inte kloka år 2025"? Kanske är det att vi var så fysiskt inaktiva, kanske att vi lät algoritmer styra informationsspridning så att det triggade ätstörningar och skapade social instabilitet. Jag vet inte, men det är en spännande tanke som jag tar med mig från honom, säger Anders Hansen.
Den amerikanske entreprenören lägger 20 miljoner kronor varje år på att experimentera med sin kropp.
– Jag imponeras av de som vågar. Han tar verkligen risker och individer som honom plöjer väg för resten av oss.
AI kommer inte ge oss evigt liv
Anders Hansen tror dock att varken Bryan Johnson eller någon annan av oss kommer att kunna leva för evigt.
– AI kommer eventuellt kunna göra att vi lever lite längre, men det kommer inte att ge oss evigt liv. Definitivt inte under vår livstid.
Däremot tror Anders Hansen att vår eviga strävan om att bli odödliga fyller ett annat behov i oss. Det kan, liksom tro och religion, vara ett sätt att minska vår dödsångest. Kanske kommer vi om femtio år säga att vi såg den första AI-religionen födas på 2020-talet.
– Jag tror att Bryan Johnsons sätt att leva ger honom mening. Han upplever kontroll och mår bra av att leva såhär. Det fyller ett psykologiskt behov i honom som han kanske inte riktigt tänker på själv, bortom det rent medicinska. Det hackar in på samma behov.
AI kan hjälpa till att bota cancer
Evigt liv eller inte – med hjälp av AI är vi redan på väg mot en medicinsk revolution. AI- och neuroforskaren Demis Hassabis har med teknikens hjälp lyckats översätta hur alla proteiner som människan känner till, cirka 200 miljoner, ser ut tredimensionellt. En upptäckt som han fick Nobelpriset för 2024 och som har används av miljontals forskare världen över.
– Tidigare har det krävts månader, ibland år, av arbete i labbet för att översätta en enda protein. Hassabis forskning är ett viktigt steg inom medicinutvecklingen och kan leda till miljontals räddade människoliv. Dagens barn kan bli gamla i en värld utan cancer. Det är fullt realistiskt. Vad gäller forskning, medicin och hjälpmedel kan AI göra hur mycket nytta som helst.
Senaste från MåBra
Foto: TT/Shutterstock, Janne Danielsson/SVT