Ny studie: Ekonomisk ångest kan trigga impulsköp
– Det är en ond cirkel, säger huvudförfattaren Jalal Ahamed.
Många har det tufft just nu. Det har blivit dyrare att leva och vissa får inte pengarna att räcka till. I januari steg arbetslösheten till 10,4 procent och skuldberget hos Kronofogden har nästan fördubblats på tio år.
– Den globala finansiella bilden är inte särskilt lovande och Sverige kan komma att påverkas av denna globala trend. Men trots de dystra siffrorna är Sveriges situation inte väldigt oroande, säger Jalal Ahamed, docent i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde.
Vissa som har ekonomiska svårigheter, oro och stress misstar även detta för ekonomisk ångest, berättar han. Men det är inte samma sak. Att ha det kämpigt i tre eller sex månader på grund av till exempel arbetslöshet är inte lika allvarligt, eftersom vi har ett bra skyddsnät i Sverige.
– Men om någon har ekonomisk ångest under en längre tid, säg ett år eller ett och ett halvt år, det är allvarligt, säger han.
Rädsla för att ta tag i ekonomin
Det finns ingen exakt gräns för när oro övergår i ekonomisk ångest, men ångest är ett långvarigt tillstånd med specifika kännetecken, förklarar forskaren.
– Det fungerar som en fobi.
Precis som vissa har fobi för insekter eller höga höjder kan personer med ekonomisk ångest ha fobi för sin ekonomiska situation.
– De kommer att vara extremt rädda för att titta på sina bankkonton, kontrollera sin ekonomi.
Samtidigt kan ångesten trigga tvångsmässiga och impulsiva köp som ger en tillfällig lindring, visar Jalals översiktsstudie som publicerats i "International Journal of Bank Marketing". Hans studie bygger på en genomgång av 55 studier om finansiell ångest.
– För att kontrollera sin ångest försöker de till och med att shoppa mer, trots att de inte har några pengar. Så de använder kreditkort, lånar pengar, säljer något för att köpa något igen, säger Jalal, och fortsätter:
– Detta kan leda till en fattigdomsfälla. Det är en ond cirkel.
Men ekonomisk ångest leder inte alltid till impulsiva köp. I vissa fall är det tvärtom, understryker Jalal. Personer som har svårt att kontrollera sina impulser och känner att de måste köpa ännu en klänning om det är rea, trots att de redan har 70 stycken hemma, riskerar att en dag känna ekonomisk ångest.
Flera negativa effekter
Den som redan lider av ekonomisk ångest i kombination med ett okontrollerat shoppingbeteende bör ta situationen på allvar och söka professionell hjälp, bedömer forskaren.
Ångest kan leda till mycket mer än impulsköp. Den kan även påverka ens relationer, för att inte tala om ens mentala hälsa.
– Det kan vara väldigt skadligt för den mentala hälsan. Ångesten kan sänka någons själv-effektivitet, självförtroende och självkänsla, säger forskaren.
Även den fysiska hälsan kan ta stryk. Ångest kan bland annat orsaka sömnproblem, vilket i sin tur kan höja kolesterolnivåer och öka risken för hjärtinfarkt och diabetes.
Trots Sveriges starka skyddsnät råder Jalal föräldrar att prata öppet med sina barn om ekonomi.
– Berätta hur man hanterar pengar, hur man hanterar ett kreditkort. Det kan öka deras ekonomiska självförtroende, vilket i de flesta fall senare leder till ett önskvärt beteende.
LÄS OCKSÅ: Gå inte i kvinnofällan – ta makten över din ekonomi
Foto: TT/Shutterstock, Högskolan i Skövde