Frida har komplex PTSD – så hittar hon lugn i naturen
– Det gör mycket mer för ens psyke än vad folk tror, säger 27-åringen som kämpar med komplex PTSD.
Frida Öhman beskriver sig som en naturälskare. Hon har alltid tyckt om att vara ute i skogen och lärde sig tidigt att känna igen olika svampar.
– Redan som barn så visste jag hur en kantarell och en Karljohansvamp såg ut. Det är fortfarande någonting som är så himla... Jag blir så himla glad av att gå och plocka svamp. Jag vet inte varför, men det är som att gå på skattjakt, säger hon.
Men att ta sig ut i skogen på egen hand kräver planering och energi – något många kanske inte tänker på. För fyra år sedan, när Frida fick diagnosen komplex PTSD, blev detta extra tydligt. Bara att borsta tänderna kunde kännas svårt, berättar hon.
– Just eftersom jag var otroligt deprimerad så var det så himla svårt för mig att ta mig ut själv. Det kom ju inte naturligt, utan det var alldeles för svårt att göra själv, att ta initiativ och göra det, säger hon.
När hon fick syn på en affisch om friluftsaktiviteter för personer med psykisk ohälsa väcktes därför hennes nyfikenhet. Hon hade precis varit inlagd på grund av sitt psykiska mående och tänkte att Friluftsfrämjandets koncept "Häng med oss ut" kunde vara lösningen hon behövde för att ta sig ut. Hon bestämde sig för att ge det ett försök och upptäckte snart att det gav henne mycket mer än frisk luft.
– Vi är alla där för att vi har någon slags psykisk sjukdom som påverkar vårt liv. Det är någonting med det som gör att man känner sig sedd, fast det kan vara otalt. Man behöver inte säga någonting. Man behöver inte prata om varför man är där. Alla bara vet ändå på något sätt. Och det tycker jag är så fint, säger 27-åringen.
Gemenskap och lugn
De brukar vara omkring 20-30 personer som ses ungefär en gång i månaden i olika naturområden. De lagar mat över öppen eld, pratar och hittar på olika säsongsbetonade aktiviteter. På sommaren har de bland annat paddlat kanot, på vintern har de gjort kransar och på hösten har de färgat garn och plockat svamp. Men det finns inga krav. Vill man inte delta i någon aktivitet, så är det helt okej att bara vara, prata och dricka kaffe, berättar Frida. För henne är inte heller aktiviteterna det allra viktigaste, utan gemenskapen.
– Man behöver liksom inte bygga på den här fasaden som man har mycket till vardags… Och man behöver inte dölja att man är sjuk. Utan man kan bara vara precis som man är och det är helt okej, det är till och med uppmuntrat att man är exakt som man är. Och jag tycker att det finns väldigt få forum som är sådana, speciellt när det gäller psykisk ohälsa som är så himla stigmatiserat, säger hon.
Utöver gemenskapen, maten och den friska luften ger naturen även henne en inre ro.
– Det här kaoset, det här hektiska vardagstänket. Det blir mycket, vad ska jag handla, vad ska jag äta till middag? Är jag bra nog? Och sen depression och allt vad det innebär. Det är bara tystat när man är ute i naturen. Det är en otroligt skön upplevelse att bara komma ut och komma tillbaka till naturen lite. Kunna sätta sig och lyssna på fåglar, titta på mossa. Det gör mycket mer för ens psyke än vad folk tror.
Fick bättre självförtroende
För ungefär två år sedan började hon även engagera sig mer i träffarna. Hon utbildade sig till hjälpledare och hjälper numera till att förbereda träffarna, komma med idéer och stötta andra deltagare. Något som fått stor betydelse för henne.
– Det har gjort jättemycket för mitt självförtroende. Jag känner att jag betyder någonting, att jag har någonting att komma med och att människor blir glada av att se mig. Det finns väldigt mycket som har ändrats till det positiva på grund av det här, säger hon.
27-åring tror till och med att rollen gav henne styrkan att påbörja traumaterapi.
– Rent spontant skulle jag nog säga att jag aldrig hade funnit energi till att ens börja med det, om det inte var för “Häng med oss ut”. Det här att jag fick bli hjälpledare gjorde jättemycket för mig personligen. Det kändes som att jag behövde det, att folk kanske litade på mig och tyckte att jag hade något bra att komma med. Efter det kände jag att jag ville ta i tu med PTSD-behandlingen.
Komplex PTSD påverkar livet
Frida fick sin diagnos efter en uppväxt präglad av mobbning, missbruksproblematik i familjen och placeringar i olika jour- och fosterhem. Hon lever med fler symtom än de som är typiska vid vanlig PTSD.
– Till en början var det varje dag flashbacks i form av traumatiska upplevelser, säger hon.
Hon kunde också bli helt förkrossad över småsaker, led av svår ångest och slutade med sina hobbies. Att gå och handla blev en utmaning och hon fick svårt att umgås med sina vänner.
– Det har haft en väldigt stor inverkan på mitt liv, tyvärr, säger hon.
Idag mår Frida bättre och hon har nyligen avslutat sin behandling.
LÄS OCKSÅ: 3 sköna andningsövningar – för att komma ner i varv
Friluftsfrämjandets ”Häng med oss ut”
Personer med psykisk ohälsa kan få stöd i sin återhämtningsresa genom Friluftsfrämjandets metod “Häng med oss ut”. Under de senaste tre åren har över 200 medarbetare i vård och omsorg utbildats i att använda friluftsliv som metod mot psykisk ohälsa. 2 200 personer har fått stöd genom metoden, som används av cirka 35 verksamheter inom bland annat socialpsykiatri, vuxenpsykiatri, LSS, missbruksvård, primärvård och cancerrehabilitering.
Många deltagare vittnar om minskad ensamhet, ökad energi och lust, bättre social kompetens, stärkt självkänsla och att de blivit gladare och lugnare, enligt Friluftsfrämjandet.
Foto: Johan Marklund