Vi producerar dubbelt så mycket – men jobbar lika länge
Journalisten Maria Soxbo driver sen ett flertal år tillbaka bloggen och Instagram-kontot mariasoxbo.se. Där skriver hon om hållbarhet genom en mängd olika perspektiv. MåBra har tidigare skrivit om hennes kloka insikter om andrahandsmarknaden och människans konsumtion. Nu har hon berört en drös följare igen, med ett inlägg om hur mycket vi jobbar – kanske i onödan?
Hållbarhetsprofilen: Därför borde vi sluta jobba vid lunch
Så här lyder hennes tes:
Kortare arbetsdagar – bättre för hälsan och samhället?
MåBra hörde av sig för att fråga henne mer om vad hon skulle vilja se händer på denna front.
– Jag skulle gärna se att förkortad arbetsdag eller arbetsvecka infördes i Sverige. Gärna med flexibilitet så att vi kunde välja mellan exempelvis att jobba sex timmar per dag eller 30 timmar per vecka fördelat som man vill över dagarna. Det finns ju många försök kring detta runt om i världen och de allra, allra flesta har gett positiva resultat – folk blir friskare och mer utvilade, mår bättre psykiskt, blir mer effektiva när de väl jobbar, trivs bättre på arbetsplatsen och får en mer meningsfull fritid, säger Maria Soxbo.
Utöver hälsoaspekter menar hon fortsatt att det också kan ha andra positiva effekter på vårt samhälle. Både sett klimatet och för den enskilda individen.
– Det skulle dessutom kunna leda till att fler människor faktiskt får jobb, eftersom arbetet måste fördelas på fler personer. Dessutom sjunker utsläppen om vi jobbar och därmed tjänar mindre, det finns ett tydligt samband mellan inkomst och utsläpp.
Därför genomförs ingen förkortad arbetsvecka
Även om det finns ett flertal studier, exempelvis denna lite äldre från Arbetslivsinstitutet och denna tidigare i år från Chalmers, som visat på goda hälsoeffekter är vi inte idag påväg mot någon sådan utveckling.
Ett antal riksdagspartier har genom åren drivit frågan – men den har slagits ned av andra partier. Man menar bland annat att det kanske är en fin tanke men att det inte skulle fungera i praktiken.
– Många skulle ha svårt att klara sig på sin lön om den baserades på 30 timmars arbetsvecka. En generell arbetstidsförkortning med bibehållen lön tror vi inte är realistisk, åtminstone inte på kort sikt, har exempelvis Anna Johansson, riksdagsledamot (S) Arbetsmarknadsutskottet tidigare sagt om saken, i en intervju med Naturvetarna.se.
Frågan är dock omstridd och ibland även inom det egna partiet. Dagens samhälle har exempelvis ställt frågan till tre olika regionspolitiker från Moderaterna där de i Flen säger ja till kortare arbetstid, i Värmland säger man – nja och i Kalmar – blankt nej. Hur man resonerar kring frågan är således olika.
Individer och företag tar saken i egna händer
Allt fler börjar dock ta saken i egna händer, berättar Maria Soxbo. I sitt eget kommentarsfält på inlägget har det kommit in närmare 140 kommentarer, varav det är många som skriver att "ha gått ner i arbetstid är det bästa beslut de tagit". Hon vittnar även om arbetsplatser som börjat införa det på eget initiativ.
– Jag hoppas att fler företag gör detsamma så att frågan kommer högre upp på agendan. Vi skulle dock behöva få det beslutat på nationell nivå, för så länge det inte är lagstadgat så riskerar människor som inte jobbar heltid att hamna i kläm, antingen genom att de måste klämma in 100 procent jobb på 80 procent av tiden eller att de halkar efter när det gäller pension, SGI och så vidare.
Källa: Maria Soxbo, Arbetslivsinstitutet, Chalmers, Naturvetarna.se
Foto: TT/Instagram:@mariasoxbo.se