Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Isabella, 31, drabbades av blodpropp: ”Gjorde fruktansvärt ont”

20 okt, 2024
author Petra Olander
Petra Olander
author Birgitta Lindvall Wiik
Birgitta Lindvall Wiik
Isabella och en bild på ett ben.
När smärtan vid knäet inte ville ge sig åkte hon in akut till sjukhuset. Behandlingen som ordinerades mot den ytliga blodproppen hjälpte inte och nu började proppen vandra uppåt i kroppen. Som tur var fick Isabella hjälp i tid, när hon sökte vård för andra gången.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Tecken på att du har en blodpropp (MÅBRA)Brand logo
Tecken på att du har en blodpropp (MÅBRA)

Isabella var ledig från jobbet och hade legat i soffan hemma i Mariestad och tittat på tv. Det var när hon skulle resa sig upp som det vänstra benet plötsligt inte bar henne.

– Det gjorde fruktansvärt ont och jag förstod inte vad det berodde på till en början. Jag la mig ner igen, med benet i högläge, för att vänta ut smärtan. Den gick inte över så jag ringde 1177 som rådde mig att fortsätta ligga med benet högt. Det skulle nog ge sig efter ett tag.

Blev väldigt orolig

31-åriga Isabella Arvidsson berättar att smärtan satt vid sidan om knäet, där hon också har åderbråck. När hon synade sitt ben kunde hon se en liten knuta under huden, annars såg benet ut som vanligt.

– Var inte jag för ung för en blodpropp? Jag googlade och blev rädd när jag läste att blodproppar kan vandra till lungorna och hjärtat och då är det fara för livet. Jag låg i soffan och grät, både av smärtan och oron. Jag ringde och pratade med mina släktingar men ingen hade varit med om samma sak, trots att många i släkten har ­problem med åderbråck.

Isabella Arvidsson
Isabella Arvidsson var 31 år gammal när hon drabbades av en blodpropp i benet. Foto: Privat

Proppen började vandra

Isabella säger att smärtan var outhärdlig och efter många timmar fick hon skjuts till akutmottagningen. Där konstaterade doktorn att hon drabbats av en ytlig blodpropp och Isabella skickades hem med Voltarentabletter och ­Hiroduidkräm.

Annons

– Jag köpte stödstrumpor och behandlade mig med läkemedlen. Eftersom jag jobbade i ett städföretag blev jag också sjukskriven. Visst hjälpte behandlingen litegrann i början, men smärtan gick inte över. Jag kunde fortfarande inte gå, utan hoppade omkring på ett ben. Jag tvingades sitta ner när jag duschade. Så fort jag stödde mig på vänster ben så krampade det och åderbråcken svällde och blev enorma. Då tänkte jag att jag nog aldrig mer skulle kunna gå som vanligt igen.

Efter 2–3 veckor hade smärtan förflyttat sig uppför benet och upp till ljumsken. Isabella misstänkte att proppen börjat vandra och vände sig återigen till vården.

– Jag skickades till en ultraljudsundersökning, som visade att det mycket riktigt satt en propp högt upp i benet. Den satt djupare än man trodde från början. Efter provtagning sattes jag på blodförtunnande medicin som jag tog i sex månaders tid. Jag blev mycket bättre redan efter en vecka och kunde äntligen gå normalt igen.

Annons

Har gjort vissa livsstilsförändringar

För Isabella var blodproppen en skrämmande upplevelse. Ingen annan i släkten har råkat ut för det och Isabella säger att hon absolut inte vill drabbas av en blodpropp igen.

– Jag tror att det fanns flera bidragande orsaker till min blodpropp. Jag var rejält överviktig och hade varit väldigt stillasittande under ett helt år när jag var utan arbete. När jag drabbades av blodproppen hade jag nyligen börjat jobba med ett rörligt jobb som städerska. Jag tror också att mina åderbråck kan ha spelat in, jag har förstått att de ökar risken för blodpropp. P-piller, som jag åt vid den tiden, ökar också ­risken att drabbas.

Isabella bestämde sig för att byta till en hälsosammare livsstil och har gjort flera förändringar.

– Jag har gått ner mycket i vikt och jag har ­slutat med p-piller. Jag använder stödstrumpor hela tiden och det positiva är att mina åderbråck knappt syns längre. Jag är så tacksam för att blodproppen inte hann vandra längre i kroppen och vill aldrig uppleva den smärtan och ångesten igen. Skulle den där smärtan komma tillbaka söker jag hjälp direkt.

Så håller du kärlen friska

  • Rök inte.
  • Gå ner i vikt om du är överviktig.
  • Rör på dig, ­speciellt vaderna.
  • Använd stödstrumpor när du flyger. Oftare om du tillhör ­riskgrupp.
  • Behandla högt blodtryck, högt blodsocker och höga blodfetter.
  • Behandla ­förmaksflimmer.
  • Källa: Hjärt-­lungfonden

Annons