Behandla karpaltunnelsyndrom utan operation – 5 saker du kan göra
Sticker det i fingrarna om nätterna och känner du att händerna domnar bort ibland? Du kan ha drabbats av karpaltunnelsyndrom.
Vad är karpaltunnelsyndrom?
Handlovens ben och ett kraftigt ledband bildar tillsammans karpaltunneln. I den tunnel går en viktig nerv (medianusnerven, som går till tummen, pekfingret, långfingret och del av ringfingret), samt nio olika senor som gör att vi kan böja fingrarna. Vid karpaltunnelsyndrom har det bildats ett tryck i den här tunneln som då påverkar medianusnerven och senorna.
Symtom på karpaltunnelsyndrom:
- Stickningar och domningar i fingrarna, ofta på nätterna.
- Fumlighet.
- Nedsatt känsel.
- Försvagad tummuskel.
- Smärta i hand och handled.
- Torrare hud än vanligt.
Orsaker bakom karpaltunnelsyndrom:
Att utrymmet i handens karpaltunnel minskar och klämmer medianusnerven kan bero på flera olika saker. Här är några.
- Sköldkörtelsjukdom.
- Diabetes.
- Svullna senhinnor kring böjsenorna, på grund av inflammation.
- Inflammatorisk eller reumatisk ledsjukdom.
- Svullnad på grund av skada eller benbrott i handleden.
- Långvarigt arbete med vibrerande verktyg.
Karpaltunnelsyndrom och graviditet
Det är vanligt att gravida kvinnor drabbas av karpaltunnelsyndrom, och det beror bland annat på att kroppen vid en graviditet samlar på sig extra vätska och den samlas i kroppens mjukdelar – även i handleder och fotleder.
Besvären går oftast över efter graviditeten, men du kan behöva handledsstöd eller skena för att minska besvären.
Behandling av karpaltunnelsyndrom
Karpaltunnelsyndrom är vanligast i medelåldern och drabbar oftare kvinnor än män. Oftast går det över av sig självt efter några veckor, och beror på tillfälliga inflammationer eller hormonförändringar. I värsta fall kan man behöva operera.
Operation av karpaltunnelsyndrom
Det är ett snabbt och enkelt ingrepp som oftast är avklarat på 15 minuter. Du behöver inte sövas utan det räcker ofta med lokalbedövning.
Läkaren lägger ett snitt över ledbandet som täcker karpaltunneln, vilket lättar på trycket. Ledbandet läker sedan ihop av sig självt, och blir lite längre än det var innan. Operationen påverkar inte handens rörlighet.
Men det finns också flera andra saker du kan göra för att lindra besvären vid karpaltunnelsyndrom!
Behandla karpaltunnelsyndrom utan operation – 5 tips
1. Skena eller handledsstöd
Ofta dyker symtomen upp när handen varit böjd i något ytterläge en längre stund. Många kan ha händerna i väldigt vridna positioner när de sover, och därför dyker symtomen ofta upp på natten. En sak som kan hjälpa är ett handledsstöd, eller en skena (ortos) som hindrar handen från att böjas allt för mycket. Du har den antingen bara på nätterna eller dygnet runt.
2. Inflammationshämmande och kortison
Om det finns tecken på inflammation i böjsenorna i handleden kan det hjälpa med inflammationshämmande läkemedel. Även en spruta med kortison in i handleden kan hjälpa, om än tillfälligt.
3. Massage och manuell terapi
En fysioterapeut eller arbetsterapeut kan hjälpa dig minska besvären med ergonomisk träning. Kanske gör du vissa rörelser i jobbet varje dag där händerna tvingas till ett ytterläge?
Sedan kan du vända dig till en kiropraktor eller naprapat, som kan behandla karpaltunnelsyndrom med olika typer av massage och manuell terapi. De vetenskapliga bevisen för den här typen av benhandling är dock bristfälliga.
4. Använd bägge händerna
Karpaltunnelsyndrom dyker oftast upp i den hand du använder mest (höger om du är högerhänt). En bra sak att börja med om du misstänker syndromet är att träna dig att använda din svagare hand mer.
5. Se över dina vanor
Variera arbetet och undvik enformiga, upprepande rörelser. Ta pauser ofta om du känner dig trött och spänd i händerna. Svullnar händerna? Håll dem högt, knyt och öppna dem. Rör på fingrarna för att öka blodgenomströmningen i handen.
Greppa, lyft och skruva med hela handen – låt inte bara en eller två fingrar göra allt arbete.
Då ska du söka vård
De flesta behöver inte söka vård för karpaltunnelsyndrom. Men om du upplever domningar, fumlighet och/eller minskad styrka i händerna i flera veckor utan att det går över kan du behöva kontakta din vårdcentral.
Källa: 1177, Akademiska sjukhuset, MåBra Foto: TT