Så länge klarar sig matlådan – i kylen och i väskan
Men vad ska man göra om man glömmer den framme? Och stämmer det att man inte ska värma rätter med spenat?
Vi har frågat Livsmedelsverket!
Det är ett scenario som många nog känner igen. Man lagar en god middag, det blir lite rester över, man lägger dem i en låda och ställer in i kylen.
När man sedan behöver en snabb lunch börjar man tveka.
Hur länge sedan var det egentligen jag gjorde den där grytan? Går den fortfarande att äta?
För det första handlar det om vilken temperatur man har i kylen. Livsmedelsverket rekommenderar fyra grader, då håller maten mycket längre – många svenskar har dock fortfarande varmare i kylskåpet, till exempel åtta grader.
– Vi måste alltid poängtera att man ska ha kallt i kylen. Har man fyra grader i kylen håller tillagad mat i upp till en vecka, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.
Samma råd gäller som när man ska kolla om livsmedel blivit dåliga – det vill säga titta, lukta, smaka.
– Men är det så att du börjar komma på dag fyra–fem och känner att du inte vill äta upp matlådan de närmaste dagarna kan du ju frysa in den. Man behöver inte vänta tills det börjar växa mögelkolonier, så det handlar ju om planeringsförmåga också. Men upp till en vecka kan matlådan hålla om man har kallt i kylen, säger Karin Fritz.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Då ska du slänga matlådan
Ett tips är också att märka matlådorna med datum – det är ett enkelt sätt att slippa fundera på hur gamla resterna egentligen är.
Vi svenskar slänger extremt mycket mat – i snitt 33 kilo per person och år. För en familj på fyra personer innebär det mat för 5 320 kronor som åker i soporna.
LÄS OCKSÅ: Nyttig snabbmat och bra halvfabrikat – dietisternas tips
Att göra en matlåda kan också vara ett sätt att minska svinnet.
– Om du har en köttfärs med bäst före-datum i dag och du tillagar den så börjar den om sin livscykel. Då har du en tillagad produkt och matlådan håller som sagt upp till en vecka i kylen. Så det är ju ett sätt att förlänga livet på maten, säger Karin Fritz.
Det är dock viktigt att hantera resterna på rätt sätt. Om det handlar om till exempel ris eller pasta är det viktigt att kyla ned det snabbt efter tillagning – om det får stå framme i rumstemperatur länge, här handlar det om timmar, kan en bakterie som orsakar matförgiftning föröka sig.
Kan man värma rester med spenat?
Ibland hör man också att det inte är lämpligt att värma upp matrester som innehåller spenat. Det stämmer dock inte – om man gör på rätt sätt.
Det som är viktigt även där är att kyla ned maträtten med spenat snabbt efter tillagningen, till exempel att den får svalna i vattenbad innan man lägger den i kylen eller frysen.
Orsaken till myten är att spenat innehåller nitrat som kan omvandlas till nitrit i rumstemperatur. Om man kylt ned maten på rätt sätt är dock mängden nitrit så liten att det inte är någon fara att värma maträtten igen, enligt Livsmedelsverket.
– Har du lagat ett storkok behöver du ta hand om det snabbt och få in det i kylen, det är ju det som gör att den håller bra. Det gäller all mat, säger Karin Fritz.
Kan du äta matlådan som stått framme?
Livsmedelsverket generella råd är att inte ha kylvaror i rumstemperatur längre än två timmar. Det gäller även matlådor. Glömmer man lådan i väskan när man kommer till jobbet på morgonen är det alltså inte en jättebra idé att äta den till lunch tre–fyra timmar senare.
– Brukar man glömma lådan i väskan kan det vara en bra idé att skaffa en sådan där matlåda som har ett fryslock. Då behöver man inte oroa sig, säger Karin Fritz.
Foto: TT/Shutterstock
Den här artikeln publicerades först hos vår systersajt Femina.se