Maxa chansen att bli hundra – expertens tips för att leva länge!
De senaste decennierna har medellivslängden ökat. En stor anledning är den moderna vården, som gör att vi överlever sjukdomar i högre grad. Det i sig är väldigt positivt, men när man lever längre har man också fler år på sig att drabbas av åldersrelaterade sjukdomar.
– Det gör att hälsoprofilerna hos äldre blir lite annorlunda idag än vad de var förr, man har mer multisjuklighet. Samtidigt så får vi ju bättre mediciner och behandlingar som gör att vi kan leva ganska bra med alla de här tillstånden, säger Karin Modig, epidemiolog vid Karolinska Institutet.
Ärftlighet och tur påverkar åldrandet
Karin Modig är docent i epidemiologi och bedriver forskning om åldrande, livslängd och hälsa hos den åldrande befolkningen. Hon menar att vi vet ganska lite om hur vi ska leva för att bli så gamla som hundra år. Men det finns mycket forskning som visar hur man ska leva för att inte dö i förtid – och de råden kan man ta till sig om man önskar leva länge.
– De flesta råden som ska hjälpa oss att bli gamla handlar om att röra på sig med måtta och att hålla både kost och alkohol i balans, säger Karin Modig och fortsätter:
– Men sen så tror jag för att bli så exceptionellt gammal, då kommer det också in sådana saker som ärftlighet och tur.
Frakturer är vanliga
Just nu arbetar Karin Modig med studie där de undersöker hundraåringar och hur de skiljer sig åt när det gäller sjuklighet, jämfört med de som inte blir hundra år.
– Det vi ser hos de personer som inte blir så gamla är att de i högre utsträckning har hjärt- och kärlsjukdomar.
Något som i högre grad drabbar de som blir hundra år är däremot frakturer, där höftfraktur är den mest allvarliga.
– Det beror inte på att frakturen är allvarlig i sig, utan att man blir stillaliggande. Då följer en rad negativa händelser. Som att man tappar sin muskelmassa, får problem med sin cirkulation och drar på sig infektioner till exempel i lungorna. För att förhindra fall och fraktur är det viktigt att träna sin balans. Har man benskörhet kan man också medicinera för det.
Kvinnor lever längre än män
Den äldsta personen i Sverige någonsin var en kvinna som blev 113 år. Kvinnor har en högre medellivslängd än män. Varför blir kvinnor äldre än män?
– Det är ingen i hela världen som vet svaret. Det finns massor med förklaringar och teorier förstås. Kvinnor har en lägre dödsrisk och det gäller i alla åldrar från fosterstadiet till ålderdomen. Så det är ett generellt fenomen. Kvinnor är robusta.
I Sverige har vi internationellt sett en ganska liten skillnad mellan mäns och kvinnors livslängd. Så ser det inte ut i alla länder i världen.
– Svenska män röker i väldigt låg grad och också i lägre grad än kvinnor gör. Så det går att rubba den här ojämlikheten som finns i grunden på olika sätt. Japan har en å andra sidan stor skillnad mellan män och kvinnor. Där lever kvinnorna väldigt länge, medan männen har ungefär samma livstid som europeiska män.
För att maxa chansen att bli hundra år och för att må bra länge i livet så finns det vissa livsstilsfaktorer som man kan tänka på.
– Jag tror inte att det är bra att vara extrem i något, utan jag tror på en harmoni i de olika delarna i livet. Man ska träna lagom mycket och det gäller också när man blir äldre, för att hålla i gång cirkulationen, muskelmassan och behålla sin balans.
Karin Modigs tips för att leva länge
1. Försöka hitta en balans i livet – mellan träning och kost, jobb och återhämtning.
2. Bry dig om din rörelseapparat. Bibehåll en god balans, muskelmassa och rörlighet genom hela livet.
3. Vårda dina sociala relationer och se till att finnas i ett socialt sammanhang.
4. Träna minnet. Håll hjärnan aktiv och i gång.