Stressig vardag? Testa mindful eating för ökat välmående
Mindful eating handlar inte om vad vi ska äta och inte, utan hur och varför vi äter. Det syftar till att stressa ner, vara närvarande i stunden och få en större förståelse för kroppens signaler. Det har visat sig hjälpa oss att må bättre överlag.
Metoden bygger precis som det låter på mindfulness, medveten närvaro. Det är en form av meditation som hjälper oss att känna igen och hantera våra känslor och fysiska upplevelser.
När vi ändå stressar över en massa andra saker i vårt liv kan kanske tidpunkten då vi äter åtminstone få vara fri från stress. Om du känner att du aldrig äter i lugn och ro så kan det göra gott att prova!
Tankarna bakom mindful eating
De grundläggande principerna bakom mindful eating är att man ska äta långsamt och utan distraktioner för att kunna känna in kroppens hungersignaler och sluta att äta när man är mätt.
Samtidigt som man äter ska man passa på att utnyttja sina sinnen genom att lägga märke till färger, lukter, ljud, konsistens och smaker. Genom att göra detta lär man sig också att uppskatta maten man äter.
Det kan verka lugnande, minska stressen och öka det allmänna välmåendet att vara närvarande i stunden.
Känslohantering med mindful eating
Man ska enligt detta tankesätt äta för att bibehålla en god hälsa och välmående. Det gör man genom att också lära sig särskilja mellan verklig hunger och andra faktorer som gör att man vill äta, för att kunna hantera de andra känslorna också.
Om man till exempel är sugen på godis och utövat mindful eating ett tag kan tankarna gå enligt följande:
”Jag fick kritik på jobbet i dag vilket fick mig att känna mig stressad och värdelös. Det är jobbigt och jag har nu ett sug i magen efter godis. Jag behöver tröst. Men vill jag verkligen ha godis nu, eller kan det finnas något annat som skulle kunna ge mig tröst?”
Så här äter du enligt mindful eating
Om du är nyfiken på att prova mindful eating kan du börja enligt följande:
- Gör dig av med saker som distraherar innan du sätter dig för att äta. Lägg till exempel undan telefonen och stäng av tvn.
- Ät gärna under tystnad.
- Ät långsammare än du brukar och släng inte i dig maten.
- Tugga ordentligt och känn efter hur maten luktar och smakar.
- Fundera över hur maten får dig att känna.
- Fråga dig själv varför du äter, om du verkligen är hungrig och om maten du äter tillgodoser behovet?
- Sluta att äta när du är mätt.
Till att börja med kan det vara lagom att välja ut en måltid om dagen då du fokuserar på dessa saker. När du fått in det som en vana kommer det att komma mer och mer naturligt med tiden.
Källa: Healthline, Kk.no
Foto: TT