Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Hoppet för ME-sjuka Niklas: "Det här blev vändningen"

01 apr, 2021
Vanja Wikströms man Niklas har diagnosen ME. I ett uppmärksammat inlägg berättar hon om behandlingarna som givit positiv effekt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är ME/CFSBrand logo
Det här är ME/CFS

De som följer Motherhood-bloggaren Vanja Wikström är van att ta del av tvåbarnsmammans vardag. Till stor del fylls hennes flöden och blogg av härligt öppna inlägg om småbarnslivets alla fördelar och utmaningar.

Vanja Wikström och Niklas.

Hon har också fått stor uppmärksamhet kring sina texter om sambon Niklas och hans diagnos – som färgar en stor del av familjens vardag.

Niklas har nämligen ME, ofta refererat till som kroniskt trötthetssyndrom. Som många drabbade och anhöriga kan vittna om är det svårt att få korrekt diagnos – och bristande kunskap gör att behandlingarna är få och botemedlet än så länge kvar att upptäcka.

Berättar om diagnosen på sin blogg

I ett tidigare publicerat inlägg berättade Vanja om Niklas väg från trött och misstänkt utbränd till diagnosticerad ME.

ME – behandlingarna som har fungerat

Niklas orkar lite mer tack vare egna insikterna om ME-diagnosen.

I en uppföljande del av parets berättelse kan läsarna nu ta del av Niklas framsteg.

Många ME-sjuka vittnar om att symtomen misstagits för stressreaktioner och psykiska problem. Även Niklas kom i kontakt med vården den vägen, har Vanja berättat. "Frustrationen och känslan av att vara missförstådd var konstant", skriver hon.

Annons

Det som skulle fungera som rehabilitering hade totalt omvänd effekt. Istället började både Niklas och Vanja undersöka andra möjligheter.

"Under sommaren 2020 greppade vi efter alltfler halmstrån.", skriver hon.

Sömnen är en stor pusselbit

Nu lägger hon all kraft på att öka kunskapen om diagnosen

En optimal dosering antidepressiv medicin blev ett första steg. Utöver detta jobbade paret hårt för att leta orsaker och hjälpmedel till Niklas mående, där sömnbristen var en stor pusselbit

"Niklas sömnutredning visade det tydligt – noll djupsömn. Niklas fick träffa en sömnläkare som specialiserat sig på sömn i 30 år. Domen var hård: Niklas konstaterades vara en ”High Arousal”-person, alltså en person med en överaktiv hjärna som stimuleras för lätt och därmed också väcker kroppen konstant.", skriver Vanja.

Trots att inte mängden sömn förbättrades så förändrades kvaliteten på den till det bättre. Det gav Niklas ork att se över sin kost:

"Som efter många många turer gav resultat, och ytterligare en pusselbit till Niklas mående föll på plats. Under sommaren 2020 blev det tydligt att Niklas mådde dåligt av att äta gluten. Eller – framförallt blev han väldigt mycket bättre av att inte äta gluten. Han hade gjort test för glutenintolerans tidigare som visat negativt resultat, men testet gav inte hela bilden och det blev uppenbart för oss att gluten var en måendebov."

Annons

Kostförändringarna hjälpte Niklas ME

Enligt Vanjas erfarenheter är det vanligt att ME-patienter också har problem med magen, där IBS är en vanlig samsjuklighet.

"Vi tog bort gluten och han mådde bättre. Vi la också till mera kött, vilket även det gjorde att Niklas mådde bättre.", skriver hon.

De upplever nu båda att de befinner sig i en uppåtgående spiral. Niklas har blivit remitterad till brageekliniken, som är specialister på ME. Tack vare kunskapen där gör han flera framsteg, skriver hon – men tackar också alla läsare för stöd och tips:

"Era tips på den här resan har varit otroligt värdefulla, och faktiskt direkt förbättrat våra liv. TACK för det."

Läs hela Vanja Wikströms inlägg på Motherhood här

Annons