Ny studie: Så kan K-vitamin hjälpa dig att leva längre!
Det finns en mängd olika näringsämnen vi behöver för att kroppens alla komplicerade funktioner ska fungera. En del får vi dock läsa mer om än andra, kanske för att en del påverkar oss mer direkt om vi får brist på dem, som järn och D-vitamin.
Ett av de näringsämnen som inte fått lika stor uppmärksamhet är vitamin K – men det är också ett ämne som förtjänar att lyftas lite mer.
Bland annat för att det är ett vitamin som ser till att blodet koagulerar som det ska om vi får ett sår, och som är viktigt för att vi ska kunna få ett starkt skelettet.
I en ny metaanalys som publicerats i American Journal of Clinical Nutrition, har man analyserat tre stora studier om K-vitamin och dess påverkan på kroppen, där sammanlagt över 4000 personer mellan 54-76 år deltagit. Forskarna kunde av resultaten dra slutsatsen att de personer med lägst nivåer av just K-vitamin löpte 19 procents högre risk att dö i förtid.
K-vitamin bra för kärlen
Detta tror man beror på att vitamin K har stor inverkan när det gäller att hålla blodkärlen friska.
– Det finns ett viktigt protein i kärlvävnaden som motverkar att kalk bildas längs med kärlväggarna, och det proteinet behöver vitamin K för att fungera, förklarar Kyla Shea, forskare vid forskningscentret för åldrande vid Tufts University, till Runner’s World.
Åderförkalkning kopplas ihop med sjukdomar som åderförfettning och andra kardiovaskulära sjukdomar – och även med för tidig död.
I vilken mat finns vitamin K?
K-vitamin finns i två varianter: K1 och K2. K1 hittar vi bland annat i kål, gröna bladgrönsaker och vissa oljor. K2 finns istället mer i kött, lever, äggula och mejeriprodukter. Det finns också till viss del i alger och fermenterade livsmedel. Odlings- och lagringsförhållanden kan dock påverka mängden k-vitamin i livsmedel.
K2 bildas även i tarmen hos människor och djur.
Maten med allra mest vitamin K:
- Bladgrönsaker
- Broccoli
- Rapsolja
- Sojaolja
- Grönkål
- Brysselkål
- Pestosås
Brist på k-vitamin
Att man får k-vitaminbrist i Sverige är väldigt ovanligt, och beror nästa aldrig på att man fått i sig för lite. Däremot kan personer med nedsatt absorption från tarmen drabbas, och även den som genomgått en antibiotikabehandling.
Nyfödda barn har ännu inte den bakterieflora i tarmen som krävs för att tillverka vitamin K2, och därför får alla nyfödda i Sverige en injektion med k-vitamin, som framförallt ska motverka blödningar innanför skallbenet.
K-vitamin och läkemedel
Eftersom k-vitamin hjälper blodet att koagulera kan det motverka vissa blodförtunnande läkemedel, och personer som äter den typen av mediciner får ibland rådet att minska sitt intag av k-vitaminrika livsmedel.
Källa: Runners World, Livsmedelsverket Foto: TT
…
Läs mer:
11 tecken på att du har brist på D-vitamin
14 tecken på att du har brist på vitamin b12
Ny forskning: Här är vitaminerna som ger dig ett längre liv
…