Några extrakilon kan skydda mot vanlig ålderssjukdom
– När du är äldre ska du inte gå och banta ner dig, säger professor Agnes Wold.
Vi får ofta höra hur skadligt det är att väga för mycket, hur det kan förkorta livet och öka risken för både hjärt-kärlsjukdom och cancer. Men desto mer sällan får vi höra om fördelarna som faktiskt kan komma med några extra kilon på rätt ställe. För de finns!
Vi har tidigare skrivit om hur lite övervikt faktiskt ökar chansen att bli över 90 år, samt att det kan öka livslängden att gå upp några kilo i övre medelåldern.
Men något du kanske inte visste om övervikt, framförallt när du kommer högre upp i åldern, är att det faktiskt motverkar benskörhet, eller osteoporos som är det medcinska ordet.
Minskar risken för benskörhet
På Osteoporosförbundet kan man läsa att den extra tyngden ökar belastningen på skelettet, samtidigt som hullet skyddar mot benbrott vid eventuellt fall. Att däremot bära för väldigt mycket vikt innebär en ökad risk för benbrott i fötterna.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, nämnde också fördelen med övervikt mot osteoporos i podden Fråga Agnes Wold nyligen.
– När du är äldre ska du inte gå och banta ner dig. En sak man aldrig pratar om är osteoporos, som är en enormt vanlig sjukdom i Sverige, där den absolut största riskfaktorn för utom rökning är att väga för lite. Är man stadigt byggd får man inte osteoporos, säger professorn i poddavsnittet.
Fysisk aktivitet mot osteoporos
En annan sak som minskar risken för benskörhet är fysisk motion. Även det belastar skelettet, vilket gör att kroppen kommer att prioritera att hålla det starkt, på samma sätt som en muskel håller sig stark om vi tränar den, men krymper om vi slutar. Att få i sig tillräckligt med D-vitamin och kalcium är också viktigt.
Extra viktigt att förebygga osteoporos är det för kvinnor som genomgått klimakteriet, eftersom könshormonet östrogen påverkar kroppens förmåga att lagra kalk. Varannan kvinna över 50 års ålder riskerar att drabbas av en osteoporosfraktur.
Saker som kan öka risken för benskörhet, förutom låga nivåer av östrogen, är framförallt dina gener – hade din mamma problem med osteoporos är risken större att du också får det.
Men även allvarliga lungsjukdomar, malabsorptionssjukdomar i tarmen och inflammatoriska sjukdomar som reumatoid artrit och muskelreumatism ökar också risken för benskörhet. Även vissa läkemedel kan påverka, liksom om du förtärt mycket alkohol under en lång tid eller har brist på D-vitamin.
Källa: Osteoporosförbundet, Doktorn.com, 1177 Vårdguiden Foto: TT