Fråga träningsexperten Börja träna Träna hemma Löpning Gratis träningsprogram Se ''månadens övning'' Börja med yoga

10 superbra anledningar att styrketräna mer!

01 dec, 2020
Kvinna lyfter stång och en tung kettlebell.
Är du en antilop i löpspåret – men Bambi på isen när du kommer in i gymmet? Det är lätt att ägna mer tid åt det man är bra på, men desto större anledning att göra det andra. Här är några anledningar att börja styrketräna om du inte redan gör det!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför bör du träna mer styrketräningBrand logo
Därför bör du träna mer styrketräning

Många tror att styrketräning är svårt. Och visst – det är teknik att hålla reda på, och det finns en skaderisk om man inte är försiktig. Men det gäller ju med all träning, om man tänker efter. Någon som har hört talas om löparknä? Eller tennisarmbåge?

Och det finns gott om anledningar att styrketräna. Bland annat kan det minska skaderisken som finns kring många vardagsaktiviteter – som vid tunga lyft eller hopp.

Här är en lista med några av de positiva effekterna av att styrketräna!

1. Bäst för hjärtat

Länge har man trott att konditionsträning är det bästa för ett stark hjärta, men en studie från St Georges University på ön Granada från 2018 visade att så inte nödvändigtvis är fallet.

Där kunde man se att både löpning och styrketräning gav positiva effekter på hjärt- och kärlhälsa, men styrketräning visade sig något överraskande vara mest effektivt för att minska riskfaktorer för hjärtsjukdom.

Annons

2. Skyddar mot diabetes typ 2

Styrketräning har visat sig kunna öka insulinkänsligheten och ge långsiktig blodsockerkontroll. Samma studie som ovan visade också att framförallt personer över 45 år som styrketränar regelbundet i mindre utsträckning drabbas av diabetes typ 2, eller åldersdiabetes.

3. Sänker blodtrycket

Ofta stiger blodtrycket under själva styrketräningspasset, men efter ett pass kan blodtrycket ligga lägre i upp till 24 timmar, enligt studier.

För äldre rekommenderas ofta lättare vikter med fler repetitioner, för att undvika det höjde blodtrycket under träningen, men ändå få de positiva effekterna på blodtrycket på längre sikt.

4. Minskar risken för benskörhet

Har du benskörhet i släkten, röker, kommer tidigt i klimakteriet, dricker mycket alkohol och rör dig för lite ökar risken att drabbas av benskörhet.

Forskning visar att tyngdlyftning ökar bentätheten, vilket minskar risken för benbrott och benskörhet.

Annons

5. Minskar klimakteriebesvär

Det är en studie gjord vid Linköpings Universitet som visar att det finns ett tydligt samband mellan styrketräning och minskade besvär vid klimakteriet.

I studien deltog 58 kvinnor i klimakteriet, där hälften var kontrollgrupp och fortsatte med livet som vanligt, medan den andra gruppen fick träna styrketräningspass i 45 minuter tre gånger i veckan. Testet gjordes under 15 veckor, och träningen låg på en ansträngande nivå.

Efter de 15 veckorna kunde man se att de som tränat också hade minskat sina vallningar med hela 44 procent, medan de som inte styrketränat låg kvar på samma nivå.

6. Bromsar demens

Australiska forskare kom i en studie fram till att styrketräning kan förbättra den kognitiva förmågan hos personer med en lindrig kognitiv störning.

Enligt forskarna krävs det att man tränar minst två gånger i veckan och med hög intensitet.

7. Motverkar åldrandets effekter

Från 40 års ålder förlorar vi cirka en tiondel av vår muskelmassa vart tionde år. Äldre uppmanas därför att träna styrka tre gånger i veckan, för att motverka att musklerna bryts ner och att man tappar kroppens styrka och ork.

Annons

8. Gör dig gladare

Forskning visar att fysisk aktivitet, särskilt muskelstärkande sådan, kan minska depressiva symtom i samma grad som antidepressiva läkemedel och terapi. Dessutom har styrketräningen i stort sätt inga negativa biverkningar.

9. Bränner fett

Ett vanligt misstag många gör när de vill gå ner i vikt är att de enbart satsar på konditionsträning som löpning eller spinning. Den typen av träning bränner förvisso mer under själva träningen, men i vila är det muskler som bränner fett, och ju mer muskler du har desto mer bränner du!

10. Du blir stark!

Det handlar inte om att ha stora, väldefinierade muskler – stora biceps och ett imponerande sexpack etc. Det handlar om att vara stark. Självförtroendet du får av att lyfte tyngre än du någonsin lyft förut, det är oslagbart!

Att ha en stark bål kan dessutom skydda dig från ryggproblem längre fram, och vältränade axlar ger inte bara bättre hållning utan också mindre risk för smärta i axlar och nacke. Starka ben kommer att hjälpa även i löpningen.

Så om du inte vill träna styrka för att det är roligt – gör det för hälsan!

Källa: Läkartidningen, SVT, Forskning och framsteg Foto: TT

...

Läs mer:

Så tränar du bäst med skivstång – 6 effektiva övningar

6 vanliga träningsmissar vi gör när vi börjar träna

Vilken träning passar din kroppstyp? Experten reder ut

Annons